Shrek The Third

Dreamworks Stüdyolarının büyük hayran kitlesine sahip olan masal kahramanı sevimli yeşil ogre Shrek’in üçüncü filmi henüz ülkemizde vizyona girmemiş olsa da, Shrek the Third’ün video oyunu piyasaya sürüldü. Filmle paralel giden kurgunun yanı sıra sadece oyuna özel bölümlerin ve karakterlerin olduğunu da hemen belirtelim.


Açıkçası oyunu ilk olarak denediğimizde, görselleri ve eğlenceli anlatımının dışında vasatı aşamayan, sıradan bir yapım olduğunu düşünmüştük. Ancak o sırada tesadüfen ofiste bulunan daha küçük yaştaki bir Shrek hayranını “Abi oyun oynamak istiyorum ben!” şeklindeki sitemleri üzerine bilgisayarın başına geçirince; oyunun hitap ettiği kitleyi tam olarak çözmüş olduk. Eğer Shrek dünyasını seviyor ve eğlenceli buluyorsanız, Shrek the Third gerçekten de başından sonuna kadar bıkmadan usanmadan keyifle oynayabileceğiniz bir oyun.


Prens Charming adlı kötü karakter, Far Far Away diyarını zorla ele geçirmek için saldırıya geçince, Shrek ve arkadaşları, Prenses Fiona’nın kuzeni Artie’yi bulmak ve kral olarak görevlendirmek için tehlikeli bir yolculuğa çıkar. Bazıları filmde bile bulunmayan 20 bölüm boyunca Shrek, Prenses Fiona, Eşek ve Çizmeli Kedi’nin dışında, Uyuyan Güzel ve Artie’yi (Ki kendisi esasında Kral Arthur oluyor) yöneterek eğlenceli bulmacalarla platform ağırlıklı oynanışta ilerliyoruz. Hikâyedeki boşlukları dolduran ara videolar, ilk karşılaştığınızda fazlasıyla güldürecek kadar komik hazırlanmış. Bir peri masalında gerçekçilik aranamayacağından, grafikler yeterli görünüyor. Yeşil ogre Shrek, Fiona, Eşek ve diğerleri, herhangi bir kusurlarıyla göze batmıyor. Elbette çarpışma efektleri ve düşmana ‘vurduğunuzu’ hissettirme adına pek bir şey yok ama bu da oyunun hedef kitlesi düşünüldüğünde yerinde bir tercih. Topladığınız altınlar, peri tozları, kupalar, her şey pırıl pırıl.


Kontrollere ilk başta alışmak ilginç olabilir; çünkü W,A,S,D tuşları ile karakteri yönlendirirken saldırılarımızı yön tuşları ile yapıyoruz. Örneğin bulmacalarda kullanacağınız aktivasyonu sol ok tuşu ile yapıyorsunuz. Bazı noktalarda ise (Bir kolu çevirmek gibi) hızlı şekilde art arda basmanız gerekiyor. Her karakterin kendine özel combo ve yetenekleri var. Her bölümde bunlara ihtiyaç duyacaksınız. Özel yetenekleri kullanabilmek içinse dövdüğümüz düşmanlardan düşen peri tozlarını biriktirmemiz gerekiyor. Ayrıca tüm yetenekleri oyunun başında kullanamıyoruz, zamanla adam kötekledikçe öğreniyoruz. Bu da Shrek’e biraz da olsa RPG havası katıyor.


Özellikle Fiona ve Uyuyan Güzel ile ilerleyeceğimiz bölümlerde zorlu bulmacalar bizi bekliyor. Bunun dışında genel olarak platform ağırlıklı bir oynanış mevcut. Gerektiği anda gerektiği noktada olup doğru tarafa zıplayarak, önümüze gelen kötü adamları döverek geçiyor oyunun çoğunluğu. Yine de az önce belirttiğimiz gibi Shrek hayranları bu durumdan hiç şikayetçi olmayacaktır; özellikle küçük yaşta olanlar.


Castle Attack, Shrekleboard, Frog Herder, Shooting Gallery, Catacombs Leap ve Ships Ahoy adlı, senaryo modunun içinde de geçen altı adet mini oyun, çoklu oyuncu modunda karşımıza çıkıyor.


Kendisinden önceki Shrek oyunları gibi Shrek the Third de, küçük yaştaki oyuncu kitlesi düşünülerek hazırlanmış. Bu nedenle Half-Life 2 veya bir Resident Evil 4 oynadıktan sonra pek de çekici gelmeyebilir. Ama şu da bir gerçek ki, onlar kadar kafa yormuyor, aksine dinlendirici bir etkisi var oyunun. Bu arada oyun filmle paralel gittiğinden, filmdeki bazı sürprizleri kaçırmamak adına Shrek the Third ile önce beyazperdede karşılaşmak daha akıllıca olabilir. Tüm aile fertlerinin kolayca öğrenip alışabileceği, fazla zorlamayan, çerezlik bir oyun arayanlar için Shrek the Third iyi bir alternatif.


Shrek severler için web’den oynayabileceği iki Shrek oyununa aşağıdaki linklerden ulaşabilrisiniz.


Hafıza oyunu

https://www.uip.com.tr/oyun/srekuc/index.html


Sudoku oyunu

https://www.uip.com.tr/oyun/srekuc/shredoku.html

Exit mobile version