Çocukluğumda bıkmadan usanmadan oynayıp günlerimi geçirdiğim trenlere zaman zaman bakarım. O zamanlar bir bilgisayar oyunundan daha eğlenceli gelirdi, trenlerimle oynamak. Bilgisayar oyunları oynamaya başladıktan sonra bu tutkum nedeniyle Railroad Tycoon serisiyle tanıştım. Ancak serinin ikinci ve üçüncü versiyonlarını oynayabilmiştim. Ama serinin babası Sid Meier tam 16 yıl önce ilk Railroad Tycoon’u çıkarmıştı. Serinin diğer oyunları ise Sid Meier tarafından çıkartılmamış fakat kaliteli bir kadro takımından çıkartılmış ve başarısına başarı katmıştı. Geçtiğimiz günlerde Sid Meier seriyi yine ele aldı ve Railroads geliştirilmeye başlandı.
Bilmeyenler için Railroads bir tren yolu imparatorluğu kurma stratejisi. Hayallerinizdeki TCDD’yi kurup onu işletiyoruz. Zaman geçtikçe çıkan daha teknolojik trenleri filomuza katacağız. Tabi yine bozulan kaza yapan trenlerle uğraşmamız da gerekecek. İstasyonlarımızı kurup içine her türlü binayı kuracağız. Yolcularımızın memnuniyeti için gerekirse hayatımızdaki birkaç saatten feragat edeceğiz. Yine Amerikanın dağlarını, bayırlarını aşıp haritamızın dört bir yanına tren ulaştırmaya çalışacağız. Bunu yaparken trenlerin gelişimine tanık olacağız. Buharlılar, kömürlüler, elektrikliler… Yıllar geçtikçe kendimizi zaman tünelinde ilerliyormuş gibi hissedeceğiz.
Tren kaptı kalbimi
Sid Meier’s Railroads aynen Railroad Tycoon serisinin özelliklerini almış olacak. Tek fark ise artık 3 boyutlu grafiklere sahip olması. Tüm eski nesil oyunlar gibi bu seri de üçüncü boyuta geçiş yaptı. Yeni grafik yapısı ile tut-bırak ray döşeme, lokomotiflerin oyuncular tarafından özelleştirilmesi ve ayrıntılı yer şekilleri bizi bekliyor olacak. Artık iki boyutlu grafiklerdeki gibi düz, engelsiz yer şekilleri yok. Bunların yerine çok daha zorlu ve karmaşık yer şekilleri var. Dağlar, tepeler minik göller… Her biri benzersiz olarak tasarlanmış ve demiryolu kurmak zorlaştırılmış.
Tıpkı serinin eski oyunlarındaki gibi görevler bizi bekliyor. Bizim şehrimize yol bağlayın para ödeyelim ya da şu istasyondan şu istasyona bu kadar yolcu taşıyın sizi ödüllendirelim diyen valiler. Railroad Tycoon 3’ün özlediğimiz tüm özellikleri mevcut olacak. Rakiplerimiz ile amansız mücadelelere girişip onların işlerini baltalayacağız. Gerektiğinde borsaya el rakiplerin hisselerini toplayacağız. Uğraşmamız gereken o kadar çok ayrıntı var ki bazen insanın başını döndürebiliyor. Bu kadar ayrıntının bir de zorluk seviyelerine göre değişimleri de var. Zorluk arttıkça ekonomideki üstünlüğümüzü kaybedeceğiz. Rakiplerimiz daha zorlu ve işimizi baltalayıcı rolde olacaklar.Yeni üç boyutlu grafiklerin nimetlerinden biri de editör olacak. Oyuna eklenen editör ile yeni lokomotifler tasarlanabilecek. Renk, logo ve bunun gibi özelliklerini kolayca değiştirebileceğiz. Bunun yanında yine editör ile kendi senaryolarımızı ve haritalarımızı oluşturabileceğiz. Bu kadar ayrıntılı bir editörü yapılmasının seriye yeni bir soluk getireceği kesin. Editörün yanında hiç olmadığı kadar fazla hammadde ve endüstri katılacak. Çok fazla endüstrinin olması ile demiryollarında trafik artacak gibi gözüküyor.
Vermez geri yârimi
Serinin önceki versiyonlarına göre bir tren çıktığında tüm firmaların kullanımına açılmayacak. Yeni teknoloji bir lokomotif çıktığında patent hakkı açık arttırması olacak. Sadece açık arttırmayı kazanan firma, ilk 20 yıl boyunca o lokomotifi kullanma hakkına sahip olacak. Diğer firmalar ise bu sürenin bitiminde onu kullanabilecekler.
Serinin eski oyunlarından pek alışık olmadığımız halde multiplayer modu da bulunacak. İster LAN’dan ister internetten arkadaşlarımızla yarışa girebileceğiz. Eğer bana sanal rakipler yaramaz ben kanlı canlı rakipler isterim derseniz bu oyun sizi çok sevindirecek.
Daha belirsiz olan birçok özelliğini olmasına rağmen isminde Sid Meier geçmesi oyunun kaliteli olacağını bize hatırlatmakta. Bir klasik olan Railroad Tycoon 3’ün taban alınması ise ayrı bir artı puan kazandırıyor. Sakın oyun çıkana kadar en yakın istasyona gidip yönetimi ele almaya çalışmayın. Nitekim deli muamelesi görebilirsiniz.