”Endişelerini anlıyorum, dostum, ancak bütün hayatımızı güneş ışığı altında yaşayamayız. Gül ağacının hayatta kalmak için en az güneşe olduğu kadar yağmura da ihtiyacı vardır. Ve bu karanlık, bu kasvetli karanlık, gelecek olanla karşılaştırıldığında hiçbir şey değil, dostum!” Par-Salian’ın Savaş Kılıcı yola çıktığı zaman , havada süzülen yağmurdan nameler…
Selamlar…
Hatırlarsınız bundan yaklaşık bir sene önce çıkmıştı serinin ilk kitabı. Ruhdöveni sayesinde yeni bir efsaneyle daha tanışmış, gerçekten mükemmel hazırlanmış bir karakter olan Raistlin Majare’in geçmişini ve o meşhur sınavını öğrenmiştik. Şimdi ise senelerdeen 2002 ve biz bu güzel serinin ikinci kitabı ile karşı karşıyayız.
Her zaman yaptığım gibi ilk önce teknik bilgileri vermek istiyorum. Kitap Ankira yayıncılık tarafından çıkarıldı. Yazarlar Margeret Weis ve Don Perrin ama aslında, gerçekte, yazarlık koltuğunda Margeret Weis oturuyor. Kitap kapağının resmi ise Daniel Horne’a ait. Çeviri Ruhdöveni’ni de Türkçeye aktaran Çiğdem Çoygun’a ait. Çeviri herzaman ki gibi çok başarılı, bu konuyu zaten artık yorumlamak bile istemiyorum çünkü Türkiye’de fantezi kitapları konusunda, son birkaç yılda, büyük atılımlar oldu ve bunların temelinde de bu çevirilerin başarısı yatıyor zaten.
Kitap Ruhdöveni’nin bittiği yerden başlıyor yani Raistlin testen çıkmış Wayreth ormanındaki Yüksek Büyücülük Kulesi’nde dinlenmektedir ve ona verilen hediyenin sırlarını çözmeye çalışmaktadır. Yeni yaşamına ayak uydurmaya çalışırken, bir yandan ciğerlerini parçalayan öksürük nöbetleri, bir yandan her şeyi çürüten kum saati gözleri ve altın rengi teni diğer bir taraftan da iyicene dayanılmaz hale gelen ikizi Caramon ile olan ilişkisi. Tüm bu sorunlar kafasını kurcalarken Raistlin’in önünde aşılmasını bekleyen sorunlar da vardır; büyüsünü geliştirmek için ona kim yardımcı olacak ve hayatını nasıl ve ne şekilde sürdürecektir? İkizi Caramon ise tüm bu fırtınalar koparken Raistlin’in sınavında olan herşeyi kabullenmiş dahası tüm olanlardan sonra ona daha da yaklaşmıştır, Raistlin’in tüm aşşağılamalarına karşın onu kendinden bile çok sevmektedir. İkizler sınavdan sonra birkaç gün Wayreth ormanındaki Yüksek Büyücülük Kulesi’nde kalırlar ve Raistlin kendini topladığında Beyazlardan Antimodes’le birlikte yola çıkarlar.İkizlerin hedefi Langntree de yaşayan İvor’un namı değer Deli Baron’un ordusudur. İkizler orduda hem istedikleri maceralara atılıcaklar hemde para kazanacaklardır ayrıca Deli Baron’un ordusuna katılarak önemli bir sorunu daha geride bırakacaklardır; Raistlin ustasını o orduda bulacaktır; Horkin Usta.
İkizler ordu yolundayken, Sanction’da ise geleceğin ejder yüceefendisi basamakları birer birer tırmanmaktadır; ikizlerin üvey kardeşi Kitiara uth Matar. Evet, Kitiara Sanction’da ileride Mızrak savaşı olarak anılacak savaş için eğitilen orduya, kara kraliçe Takhisis’in ordusuna, katılmak için bulunmaktadır. Ayrıca Kitiara ile ilgili bölümlerde pek çok kişinin merak ettiği bazı konularında cevabını bulabilirsiniz. Bunlar arasında; Kitiara’nın nasıl olupta zirveye geldiğini yada iyi ejderhaların yumurtalarının yok olmaktan nasıl kurtulduğu gibi soruların cevapları mevcut.
Kitabın bir diğer ilginç yönü ise Raistlin’in iç karışıklarına verdiği cevaplar şüphesiz. Yani, bu kitabı okuduktan sonra yine anlıyoruz ki Raistlin yaratılmış, kesinlikle, en karmaşık ve en güzel karakter. Ayrıca ikizlerin Langntree’de tanıştığı Otlakçı karakteride çok güzel hazırlanmış. Eğitim sırasında yaptığı pek çok şeyle insana keyifli anlar yaşatıyor. Özellikle ”Kaldırın Kıçlarınızı” tepesine yapılan eğitim koşularında Caramon’la olan yardımlaşmaları çok güzel.
Kitabın genel olarak konusu böyle. Eğer kitap hakkında yorum yapmak gerekise, kitabı genel olarak; dili akıcı, konusu ve olayları sürükleyici içindeki karakterler sayesinde de asla ilginçliğini kaybetmiyor olarak tanımlayabiliriz. Zaten bilenler bilir; Margeret Weis yazdığı tüm romanları karmaşık bir şekilde ordan oraya atlayarak ve süpriz yerlerde bu farklı hikaye parçalrını birleştirerek yazar ve bu sayede de tüm kitaplarında her zaman adrenali ve sürükleyiciliği üst sınırda tutmayı başarır.
…”Quesnelle Usta olarak tanıtıldım. Ben sadece dostlarım ve arkadaşlarm içinQuesnelle Usta’yım. Siz sümüklü böcekler beni ilk adımla çağıracaksınız, o da Efendim! Anladınız mı? ”…
Yazımızın konusu Silah Kardeşiği idi, bu kitapla bildiğiniz gibi Raistlin Tarihçeleri sona erdi dahası Raistlin ile ilgili son kitap olma özelliğini taşıyor ama yinede şunu söyleyebilirim ki sadece şimdilik. Çünkü, Margeret Weis ile yaplmış bir röportajda Margeret Weis, ”Raistlin bir daha dönmiyecek mi? Artık sonsuza kadar ölümü?” sorularına ”Bu bilgiyi size veremem” gibi bir cevap verdi.Yani bu cevaptanda anlaşılacağı üzre Ejdedrha Mızrağı dünyasının belkide fantezi literatürünün en sevilen karakteri geri dönecek.
Umarım faydalı bir yazı olmuş ve oralarda birilerine kitap hakkında biraz bilgi verebilmişimdir. Hatalarım affola der, bir dahaki kitap incelemesinde görüşmek üzere diyerek uçarım.Kendinize iyi bakın ve yine kendinize bir iyilik yapıp bu kitabı alın…
NOT: Bir dahaki yazının konusunu hakkında daha karar veremedim. Sizin isteğinize göre yazacağım. Fikirlerinizi yazarsanız sevinirim. İlk önce tercihiniz ne olur? D&D Macera Oyunu seti mi, Ölüm Kapısı serisi ve son kitabı Kaos’un Eli mi, yoksa Kara Kılıç üçlemesini ikinci kitabı Kara Kılıcın Yazgısı mı?