Sonic Heroes

Sonic, Sega’nın maskotu ve hiç kuşkusuz Mario ile birlikte dünyanın en tanınmış oyun kahramanıdır. Sega’nın adının dünyaya duyurulmasını sağlayan, çizgi dizileri yapılan ve hatta NBA’deki bir basketbol takımına adını veren Sonic’in maceralarına hepimiz en az bir defa ortak olmuşuzdur. Dünyaya 2D olarak gözlerini açan bu seri oldukça büyük bir başarı elde etti. Üçüncü boyutta ilk defa Sega MegaDrive döneminde Sonic 3D: Blast ile görünen, fakat önemli bir başarı yakalayamayan oyun, DreamCast’te ise Sonic Adventure ile inanılmaz derecede büyük bir başarı yakaladı. Ardından çıkan Sonic Adventure 2’de bu başarıyı perçinledi. Şunu söylemeliyim: Sonic Adventure serisi şimdiye kadar oynadığım en iyi oyunlar arasında. DreamCast’in başında sabaha kadar bir arkadaşımla Sonic Adventure 2 ‘nin Jungle bölümünde yarıştığımızı asla unutamam… 

Sega’nın Hardware üretimine son vereceğini açıklaması ile Sonic’in ilk defa Sega’nın kendi sistemi dışında bir konsol sisteminde gözükme olasılığı doğdu ve gözüktü de. İlk olarak ezeli rakibi Nintendo’nun güçlü konsolu GameCube’te Sonic Adventure 2: The Battle ile görünen Sonic, daha sonra Gameboy Advance, PC, N-Gage gibi platformlarda da farklı maceralarıyla ortaya çıktı. Şimdi ise Sonic Heroes, Gamecube, Xbox ve PS2’de karşımızda.

Takım liderine dikkat etmek şart

Sonic Heroes, Sonic Adventure serilerinden farklı olarak bireysel oyuna değil, daha çok (hatta tamamen) takım oyununa dayanıyor. Bu serilerden oynayan oyuncular bilirler, bölümler tamamen oynadığımız karakterin özelliklerine göre dizayn edilmişti ve her karakteri sadece kendi bölümünde yönetebiliyorduk. Sonic Heroes’da ise 3 karakteri aynı bölüm içinde aynı anda yönetiyoruz. Aslında birini takım lideri yapıp diğer karakterlerin bizi takip etmesini sağlıyoruz. Tabi oyun sırasında istediğimiz an takımın liderini değiştirme olanağına sahibiz. Sonic Heroes’da dört takım bulunuyor, bunlar; Sonic Team, Dark Team, Rose Team ve Chaotix Team. Bu takımların özellikleri birbirine çok benziyor, her takımdaki karakterlerin belirli görevleri bulunuyor. Sonic Team: Sonic, platformlardan çok hızlı gidebildiği gibi oluşturduğu rüzgarla düşmanlarınıza hasar verebiliyor; ayrıca Sonic Adventure serilerinde olmayan duvarlara tutunma özelliği de var. Knuckles ise takımın gücünü simgeliyor, önüne çıkan düşmanları ve kayaları yok edebildiği gibi, takım arkadaşlarını bir bazuka gibi fırlatıp düşmanlara zarar verebiliyor. Tails ise takımın uçma görevini sağlıyor, takım arkadaşları onun kuyruğuna tutunarak zıplayamayacakları yerlere uçarak çıkabiliyor. Ayrıca Tails de yüksekte uçan düşmanlara takım arkadaşlarını fırlatarak zarar veriyor. Hareketler bu kadar ile sınırlı değil, platform’lara göre bazı değişik hareketler de yapıyoruz; fakat bunlar düşmanları öldürmeye yönelik değil, daha çok platformları aşmaya yönelik. 

Diğer takımlardaki karakterlerin özellikleri de Sonic Team’in ki ile benzerlik gösteriyor. Takımları birbirinden ayıran en önemli özellik ise oyun sırasında aldıkları ‘power up’lar sayesinde yaptıkları ‘Super Blast’ denilen hareketler. Bu hareketi R1 tuşu ile yapıyoruz, yaptığımız anda etrafta ne kadar düşman varsa yok oluyor. Özellikle kalabalık düşman toplulukları arasında kaldığınızda çok işinize yarıyor. Birde Dr. Eggman ve diğer takım üyelerine karşı savaştığımız savaşlar var ki, onlar da çok eğlenceli. 

Bölümlerde uçma, güç gösterisi ve hızın yanında değişik araçlar kullandığımız da oluyor. Bulmacalar da göz ardı edilmemiş, siz belki bölümü çabucak bitirmek isteyebilirsiniz ama etraftaki gizli kapıları ve nesneleri kaçırmamanızı tavsiye ederim, bu nesneler Super Blast hareketi için güç arttırıcıları ve fazladan bir hak gibi şeyler.

Oyunda takımların özelliklerinin birbirine benzemesi biraz sinir bozucu; çünkü takımların mücadele ettikleri bölümler birbirine benziyor. Bölümler birbirine benzediğinden bir takımla oyunu bitirdikten sonra başka bir takımla bitirmek istemeyebilirsiniz. Yine de oyundaki gizliliklerin tamamını açmak için oyunu bütün karakterlerle bitirmeniz yararınıza olacaktır.

Sonic Heroes’da dikkat etmeniz gerekenlerden biri, hatta en önemlisi yönettiğiniz karakterin (takım liderinin) zarar görmemesi, diğer karakterler takım liderine bir şey olmadığı sürece ölseler bile tekrar dirilip oyuna devam ediyorlar. Onun için yönettiğiniz karakterler dışındakileri fazla dikkate almasanızda olur. 

PS2 versiyonu üzerinde pek durulmamış gibi… 

Oyun bildiğiniz gibi multiplatform; ama bütün versiyonlar aynı derecede kaliteli değil. Sonic Heroes’un en kötü versiyonu
maalesef PS2’de bulunuyor, en iyi versiyonu GameCube’te bulunurken, Xbox versiyonu da küçük hatalar dışında en az GameCube versiyonu kadar kaliteli.. Oyundaki kaplamalar DreamCast’teki Sonic Adventure 2’den bile daha kötü diyebilirim. Bazı yerlerde duvarlara yakından baktığınızda çözünürlük düşüyor. Üstelik oyunun Frame Rate oranı da Xbox ve GameCube’e göre daha düşük, eminim PS2 versiyonu üzerinde durulsaydı oyun çok daha iyi olabilirdi. 

Yönettiğimiz karakterler ise çok iyi görünüyor, hepsi sanki bir animasyon filminden fırlamış gibi. Dr. Eggman dışındaki düşmanlarımızın poligon sayıları ise oldukça düşük olduğundan pek iç açıcı görünmüyorlar. Oyunun sinematikleri ise konu bakımından zayıf olsa bile size sanki, bir maceranın içindeymiş hissi veriyor. Bence sinematiklerin olmasının oyuna büyük katkısı olmuş. 

Belirttiğim gibi oyunun PS2 versiyonu grafiksel olarak pek kaliteli değil; fakat ses ve müzikler grafiklere nazaran çok kaliteli. Karakterlerin oyun sırasındaki konuşmaları çok hoş, bunlar sizi adeta oyunun havasına sokuyor. Belki de oyuna bağlayan en önemli etkenlerden biri. Müzikler de ise her zamanki gibi oynadığınız bölümün özelliğine göre değişiyor, ama yine de genellikle hızlı ve rock tarzı, bu şekilde de sizi hıza teşvik ediyorlar. 

Sonic’i kontrol etmek kolay mı sandınız?

Şunu söylemeliyim ki; hızlı karakterlerin dışında diğer karakterleri yönetmek çok kolay; ama Sonic ve Shadow gibi karakterlerle oynarken oldukça zorlanacaksınız. Birbirinden ilginç ve karışık platformlarda koşuştururken, elinizi bu karakterlerin dönüşüne göre ayarlamanız gerekiyor, aksi takdirde duvarların kenarına çarpıp yavaşlıyorsunuz. Kamera açılarının da kötü olması sizi daha da zorlayan bir etken; ayrıca düşmanlar zorlu olmasa da kontrollerin bazen aksaklık çıkarması, onları yok etmenizi engelliyor. 

Genel olarak bakıldığında Sonic Heroes kaliteli bir oyun ama Sonic Adventure’daki macera ve hız hissini yakalamanız neredeyse imkansız. Sonic Adventure’ı oynayan oyuncular Sonic Heroes’u pek beğenmeyebilir ama ilk defa üçüncü boyuttaki bir macerasını oynayacak oyuncuların hoşuna gidecektir. Sonic Heroes ne olursa olsun denenmeyi hak ediyor; fakat Sonic Heroes’u GameCube veya Xbox’ta oynama şansınız varsa öncelikle onları denemenizi tavsiye ederim.

Exit mobile version