South Park: The Fractured But Whole

South Park’ın hayatımızdaki yeri tartışılmazdır herhalde. Diziyi hiç izlememiş biri bile eminim hayatının bir döneminde Cartman veya Kenny tişörtü giymiştir. 1997 yılında hayatımıza giriş yapan South Park, Trey Parker ve Matt Stone’un muhteşem bir eseridir. Daha bugün 21. sezonuna başlayan ve gündemde yaşananları, daha çok kara mizah ile işleyen dizi basit animasyonları ile de gönlümüzde taht kurmuştur. 2014 yılında Obisidian ve Ubisoft’un South Park oyunlarını diriltmesi ile birlikte karşımıza The Stick of Truth çıkmıştı. South Park’ın içinde bize zengin bir fantastik RPG hazırlayan oyun, başarısıyla da göz doldurmuştur.

Karşımıza bu sefer süper kahraman teması ile gelen South Park, The Fractured But Whole ile karşımıza çıkıyor. İşin en güzel tarafı oyun Stick of Truth’un bir ertesi günü başlıyor. Bir anda “Hadi oyun değiştiyoruz” diyen Cartman The Fractured But Whole’un başladığını haber veriyor. Karakterimiz Stick of Truth’daki “seçilmiş kişi” ya da Cartman’ın deyişiyle “Douchebag” olacak. Sanki dün şehri kurtarmamışız gibi sıfırdan tekrar başlıyoruz.

Cartman ve ekibi toplantı odalarında Marvel gibi film serilerini ayarlarken Kenny ile ters düşüyor ve ortaya aslında bir Civil War çıkıyor. Trey Parker ve Matt Stone, canlı yayında veya çektiği videoda Stick of Truth oynayan PewDiePie gibi yayıncıları izleyip, oyunun neresi tepki alıyor veya neresi beğeniliyor diye notlar almış. Bu sayede bir artı-eksi listesi hazırlanıp bunun üzerinden gidilmiş.

Oyunda karakterimizin level atlaması sonucu puanlar kazanıyoruz ve bu puanlar ile özel süper güçler açabiliyor, ve kullanabiliyoruz. Hikayede bulunan diğer karakterlerin de kendilerine özel kişilikleri ve kişisel yetenekleri bulunuyor. Tam bir taktiksel RPG havasını yakalayan oyunun yapımı pek de kolay olmamış.

Trey ve Matt’in sürekli bir şeyleri değiştirmek istemesi sonucu dizide olduğu gibi hızlı bir şekilde çalışıldığını söyleyen Ubisoft, oyunun içerisinde büyük bir içerik yerleştirmiş. İlk oyunda karakter yaratma ekranı basit ve pratikti. Ama, Fractured But Whole’da bize ayrıntılı bir karakter tasarımı ekranı sunuluyor. Burada süper güçlerinize özel hazırlanmış olan kostümleri seçebiliyor, canınız sıkılınca değiştirebiliyorsunuz.

Ubisoft’un yaptığı bir başka açıklamada ise Obsidian’ın aslında Stick of Truth ile ne kadar başarılı olduğuydu. Çünkü, South Park’ın temasını hazırlamak o kadar da basit değil. Ubisoft’un uzun dönemli başarılı tasarımcıları bile South Park havasını yakalamak için eğitimden geçmek zorunda kalmış. Ubisoft’un bu kadar çabaladığını görmek aslında güzel bir durum.

Oyundaki her şey el ile çizilmiş. Arka planda gördüğünüz ağaçlara dikkatli bakarsanız hepsinin farklı çizgilere sahip olduğunu görebilirsiniz. Tabi ki oyundaki hiç bir öge dövüş mekaniğini hazırlamak kadar zor olamaz. Sıra tabanlı bir dövüş sistemi sunan Stick of Truth’un gerçek anlamda ikinci versiyonunu ortaya çıkarmak istemişler. Bu sefer daha çok JRPG (Japon RPG) ögelerinden alıntılar yaparak oluşturulan dövüş sistemi ortaya taktiksel ve başarılı bir mekanik çıkarmış.

İlk oyunu oynadıysanız eğer dövüş sırasında karakterlerin oluşturduğu sırayı bilirsiniz, genelde uzak mesafeliler arkada olurdu, bu sefer oyun bize tüm savaş alanını kullanmamızı sağlıyor. X-COM’da olduğu gibi karakterin bir Turn’de gidebileceği belirli bir mesafe var ve bu aşağı, öne ,arkaya ve yukarıya olarak ayarlayabiliyoruz. Bu sayede ortaya daha düşünmeye dayalı taktiksel savaşlar çıkıyor. Çevresel etkenlerde savaşın gidişatını değiştirebiliyor. Yanımızda bulunmasını istediğimiz karakterleri seçebileceğiz ve güçlerimizi birleştirerek ortaya yeni saldırılar çıkartabileceğiz.

Oyunun E3’de ve Gamescom’da gösterdiği demolarda karakterimiz oyuna tuvalette başlıyor. Tuvaletinizin şiddetini ayarlayarak başladığınız bir oyunun ne kadar absürt olabileceğini siz hayal edin. Eğer Stick of Truth’un +18 olduğunu düşünüyorsanız, The Fractured But Whole sizi çok şaşırtacak. Geçtiğimiz hafta ortaya çıkan haberlerde oyunun deri rengine göre zorlaştığı açıklanmıştı. Deri renginin savaşlarda hiç bir etkisi olmayacak. Bu sadece South Park’ın kara mizahının bir örneği. Eğer karakteriniz siyahiyse çevresel etkenler daha zorlaşacak. Bu da demek oluyor ki AI’ler size durduk yere sataşacak ya da olmadık yerde suçlu duruma düşeceksiniz.

Matt ve Trey’e göre South Park’ın video oyunları dizide yapmak isteyip yapamadıklarını hayranlara göstermenin bir yolu. Eğlenceli diyaloglar ve atmosfer ilk oyunda olduğu gibi yine bize güzel bir zaman geçirtecek gibi gözüküyor.

Sonuç olarak, South Park’ı seven ve Stick of Truth’un hastası olan biri olarak, The Fractured But Whole’dan beklentim yüksek. Obisidian’ın bayrağı tamamen Ubisoft’a devretmesi ise Ubisoft oyunlarını oynayanları endişelendiriyor. Haklılık payları var tabi ancak South Park takımı işin içinde olduğu için benim inancım tam. Hep birlikte sonuçları göreceğiz.

South Park: The Fractured But Whole, 17 Ekim’de PC, PlayStation 4 ve Xbox One için çıkış yapacak

Exit mobile version