Oyun İncelemeleri

Teenage Mutant Ninja Turtles

Çocukluk yıllarımda en sevdiğim çizgi filmdi, Ninja Kaplumbağalar. Piyasada ne kadar oyuncağı varsa alır, ne kadar çıkartması varsa; odama, defterlerime, kollarıma yapıştırırdım. Gün geldi onların da oyunları yapıldı. Önce Commodore ile başlayan oyun, şimdi bilgisayarlarımıza konuk oldu. Konami bizleri kanalizasyonlardan çıkarıp, kötülükleri temizlemek için yeryüzüne dört kaplumbağa arkadaşımızla gönderiyor.

Hadi biraz pizza yiyelim

Teenage Mutant Ninja Turtles (TMNT olarak anılacaktır), filme değil de, çizgi filme sadık kalınarak yapılmış. Yine muhteşem dörtlü Michalengelo, Raphael, Donatello ve Leonardo ile birlikte şehri kötü adamlardan özellikle de Shredder’dan temizlemeye çalışıyoruz, bölümler boyunca. Dört kaplumbağa ile dedim; ancak dördünden sadece birini seçebiliyoruz. Karakterler arasında isimleri ve kullandıkları silahlar dışında bir farkları olmadığı için herhangi bir karakteri seçebilirsiniz, yani seçeceğiniz karakter oyun gidişatını etkilemiyor. Oyunun ana menüsünde klasikleşmiş ayarlar ve çıkış’tan başka ‘Story Mode’ ve ‘VS Mode’ var. ‘Story Mode’ oyunun asıl bölümü. Bir karakter seçiyoruz ve görevler boyunca bir oraya bir buraya zıplayıp, dövüşmeye başlıyoruz. ‘VS Mode’da ise ister bir arkadaşınızla ister bilgisayara karşı, kendiniz seçeceğiniz bir mekanda dövüşüyorsunuz (hareket eden bir tırın üstünde mesela). 

‘Story Mode’ başta çok eğlenceli geliyor. Hatta gaza geliyor gelip ve arada TMNT şarkısını mırıldanıyorsunuz ama bir süre sonra üstünüze hep aynı tip adamlar saldırmaya başlayınca ve haritalarda hareketleriniz sınırlı olunca yavaş yavaş bayılmaya başlıyorsunuz. Oyunda ilerlemek ve bölüm geçmek için öldürmedik adam bırakmamanız lazım. Eğer bir kişiyi bile öldürmez ve yolunuza devam etmeye çalışırsanız görünmez bir duvara çarpıyorsunuz. Bölümlerde araba, sandık, kutu, bidon gibi çeşitli eşyaları parçalayabiliyorsunuz. Ancak tahta sandıklar dışında özellikle yakından patlattıklarınız, hayrınıza olmayacaktır; zira canınızın yarısı gidebiliyor. Düşmanlarınız her zaman üstünüze beşerlik gruplar halinde anlamsızca saldırıyorlar. Hatta buna saldırmak denmez; sadece yaklaşıyorlar. Her zaman ilk vuruşun sizin tarafınızdan yapılmasını bekleyen bir halleri var. Bazen arada bir kaçı gaza gelip, koşarak sopayla üstünüze atlıyor ama o da pek etkili olmuyor. Kısacası yapay zeka biraz gerizekalı. Bu da bizi oyundan zaten istediğimiz pek çok şeyin yapılmasına izin verilmiyorken daha da soğutuyor. 

Usta Splinter, geliyor Shredder!

Oyunda bölümler boyunca bazen robot, bazen ninja, bazen de serseri düşmanlarınızla çarpışıyor; bölüm sonunda da ‘boss’ ile kapışıyorsunuz. ‘Boss’lar bile o kadar zorlayıcı olamıyor maalesef. Bir bölümde Usta eski insan yeni fare Splinter’ı kurtarmaya çalışırken, bir bölümde de April’ı koruyorsunuz. Klasik TMNT olayları anlayacağınız. Bölümler arasındaki demolar ise gerçekten çok keyifli, geçmeyin derim. Sanki TV’de TMNT izliyormuş hissine kapılıp, eski günlere daldım. 

Kontrolleri de oldukça basit. Yön tuşları dışında bir kaç tuşla daha uğraşacaksınız o kadar. Onlarda zıplayıp, koşmak, vurmak için. Belki oynanabilirlikteki tek sorun kamera olacaktır. Kamerayı siz kontrol edemiyor ve açısını değiştiremiyorsunuz. Böylece bazı kapalı ve kalabalık bölümlerde zorlanabilirsiniz; veya benim gibi öyle yerlere girince tüm saldırı tuşlarına karışık bir şekilde basarsanız zorlanmazsınız. Herşeyi basit olan TMNT’nin sizi kendine bağlayan tek yanı grafikleri olacaktır diye düşünüyorum. Bir çizgi roman havasındaki grafikleri ile gözünüz bayram ediyor ya da en azından benimki etti. Sesleri de vasatın üzerinde. Yaptığınız kombo hareketlerinde her zaman aynı sesleri ve konuşmaları duymak; sizi hoparlörleri kapattıracak derecede rahatsız edebilir.

Ben kaçayım Usta’m, geç oldu.

TMNT’de eğer ilk iki, üç bölüm boyunca hiç sıkılmadan eğlenirseniz, anlayın ki ondan sonra da sıkılmayacaksınız. Ancak bir iki bölüm sonra kendini tekrar eden dövüşler, olaylar ve düşmanlardan sıkılırsanız, bir daha oynamak istemeyeceksiniz. Eğer küçük bir kardeşiniz, tanıdığınız falan varsa ona verin, mutlu edin yavrucağı. Onlar sıkılmaz işte, eminim. Normal bir oyuncu için ise, TMNT sadece bir ‘zaman kaybı’ diyebiliyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu