The Elder Scrolls V: Skyrim Special Edition

Şüphesiz ki Skyrim, video oyunları tarihinin en çok konuşulan beş oyunundan birisidir. Asıl çıkışının üzerinden çok uzun yıllar geçmesine rağmen hala çılgınca modlanan ve yüzlerce, binlerce saat oynanan bir oyun olduğundan dolayı aslında bu ününün de boş bir çabadan doğma olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Benim pek haz almadığım bir seri olmasına  rağmen Elder Scrolls’un oyun dünyasında yarattığı inanılmaz etkiyi ve çıkan her oyunu ile yarattığı devrimleri çok iyi biliyorum. Zaten Elder Scrolls’u sevememe sebebim de oyunun kullanmakta olduğu grafik ve animasyon motoru. Bir türlü ısınamadım Elder Scrolls’a. Ancak incelemenin objektif olması için kendi subjektif düşüncelerimi bir kenara bırakıp, Elder Scrolls V: Skyrim’in PlayStation 4’te nasıl bir deneyim sunduğunu siz oyunculara aktarmam gerekiyor.

Öncelikle oyunun orijinal versiyonunda ne kadar zaman geçirdiğim hakkında bir ön bilgi vereyim. Skyrim’i yaklaşık olarak 60 saat civarı oynamışımdır herhalde. Elbette bu çoğu kişinin yüzlerce saatlik oynanışının yanında devede pire gibi kalır ancak yine de Skyrim’i az çok bildiğimi rahatlıkla söyleyebilirim. Daha sonrasında birkaç mod ile de tekrar denemiştim ancak hatırladığım gibi 60 saati geçmemiştir oynama sürem.

Oyunun yeni çıkan versiyonu, bir bakıma Remastered sürümü gibi bir şey aslında. Sadece ismi değişik. Oyunun çeşitli görselleri geliştirilmiş ve modsuz daha iyi bir görsel deneyim sunması amaçlanmış. Aslında bu konuda çok da başarılı olmuş sayılmaz. Zira oyunu PlayStation 4’te ve PC’de denememe rağmen öyle ahım şahım bir grafiksel gelişme ile karşılaştığımı söyleyemem. Bana yine aynı Skyrim gibi geldi. Zaten Skyrim’i grafik modları olmadan PC’de oynamak da artık pek akıl karı bir iş değil. Ancak konsolda maalesef seçenekler biraz daha kısıtlı.

Zaten bu bir bakıma Remastered incelemesi olduğu için oyunun ana hatlarından bahsetmeye gerek duymuyorum. Sadece PlayStation 4 açısından sunduğu yeniliklere değinsem yeter değil mi? Öncelikle bildiğiniz üzere Skyrim, PlayStation 4’e uzun zamandır beklenen mod desteği ile geldi. Ancak maalesef bu desteğin Sony’den kaynaklı bazı sıkıntıları var. Öncelikle mod desteği sadece 1 GB ile sınırlı. Yani öyle sınırsız, her istediğiniz modu yüklemeniz pek mümkün değil. Zaten o kadar mod da bulunmuyor. Bu da bir diğer sıkıntı. Hem PC’ye mod yapan çoğu kişi PlayStation 4’ü es geçiyor, hem de hali hazırda var olan modlar da PC’nin yanına pek yaklaşamıyor. Ancak buna rağmen yine de gayet kullanışlı ve oyunu da belirli seviyelere kadar değiştiren modlar mevcut ve bu mod kütüphanesi de her geçen gün genişlemeye devam ediyor.

Bu açıdan Skyrim’in PlayStation 4 üzerinde ‘neresi special’ diye bir düşünceye sahip olmanız normal. Ben de bu düşünceye sahibim. Direkt olarak aynı oyunu, mod desteği kısıtlı bir şekilde konsola aktarmışlar. Üstelik performans açısından da oldukça yetersiz kalıyor. Her ne kadar yenilenmiş bir sürüme sahip olsa da eski bir oyun olan Skyrim’in PlayStation 4 üzerinde 60 FPS, ya da hiç olmadı 45 FPS aralığında çalışmasını dilerdim ancak maalesef oyun 30 FPS’ye çakılı bir şekilde çalışıyor. Bu da günümüzde çıkan birçok oyuna göre oldukça sönük kalmasını sağlıyor.

Bethesda’nın, Skyrim’de bulunan hatalar üzerine de yoğunlaşmasını dilerdim ancak kullanıcı yorumlarına baktığımda çoğu hatanın aynı şekilde yeni versiyonda da bulunduğunu ve birçok şeyin düzeltilmeden aynı şekilde oyuna aktarılmış olduğunu görüyorum. Elbette Bethesda’nın düzelttiği hata sayısı da azımsanmayacak düzeyde ancak ismi ‘Special’ olan bir sürümden insan haliyle daha büyük bir özen bekliyor. Maalesef Skyrim Special Edition’da o özeni bulamadım.

Bahsettiğim ufak tefek eksilerin dışında Elder Scrolls V: Skyrim hala ilk günkü ihtişamını korumakta. Eğer daha önce PC’de oynama şansını yakalayamadıysanız ve bir konsol oyuncusuysanız, Skyrim kesinlikle alıp denemeniz gereken bir deneyim. Sony’nin bazı dayatmaları yüzünden eksik kalan mod sistemi ve Bethesda’nın yeni nesil konsollara ayak uyduramayışı yüzünden çıkan 30 FPS sorunsalı hevesinizi biraz kırabilir ancak Skyrim’in devasa açık dünyasına daldığınız takdirde tüm bu sorunları unutacağınıza eminim. 

Exit mobile version