The Sims
PC’nin ünlü oyunu The Sims, PS2’de
Duymayan kaldı mı bilmiyorum ama bilmeyenler için söyleyelim PS2 için yeniden düzenlenip piyasaya çıkan The Sims, insan yaşamının konu edildiği bir simülasyon oyunu. Aynı gerçek yaşamda olabileceği gibi önce bir ev sahibi oluyoruz, sonra iş bulup para kazanamaya başlıyoruz, ardından da kız arkadaşımızı bulup mutlu bir hayata adım atıyoruz… Oyun konu olarak basit görünsede hiç kolay değil. Sonuçta bir insanı mutlu etmek için sadece bunlar yetmiyor. Onun temizliğinden, eğlencesine, sosyal yönlerinden yorgunluk düzeyine kadar her şeyiyle ilgilenmemiz gerekiyor.
Oyunda çok geniş bir eşya içeriği var. Oyunun PC versiyonu için yapılan eklentilerdeki eşyaların bir çoğu bu oyunda da bulunmakta. Eşyalar çeşitli kategorilere ayrılmış durumdalar. Eğlenceye yönelik olanları, yemekle ilgili olanlar vb. Paranızla orantılı olarak, karakterlerinize elinizden geldiğince iyi bir yaşam sağlıyorsunuz. Dolayısıyla gerek ev dekoru vb. için gerekse temel gereksinimler için harcamalarınız oluyor…
Satın aldığınız eşyaların değerleri de bulunmakta, mesela ucuz bir fırın açlık sorunumuza +2 değer kazandırırken, biraz daha pahalı olan bir fırın +4 değerlik sağlıyor. Ayrıca ilgilendiğimiz işle alakalı eşyalar da bu bölümde bulunmakta. Mesela bir koruma görevlisi isek formda kalmak için bir koşu bantına sahip olmamızda fayda var. Bu sayede kariyerimizde ilerleyip daha çok para kazanabiliriz.
Anlayacağınız gibi eşya alırken simimizin ihtiyaçlarını göz önünde tutmamız gerekiyor. Eşya seçimi oyunun önemli noktalarından bir tanesi.
Oyunun bir yaşam simülasyonu olduğunu söylemiştim. Onun için bulunduğumuz evde hırsızlık, yangın, su taşması gibi birçok sorunla karşılaşabiliyoruz. Bunları engellemek için birçok tedbir almamız gerekebiliyor. Mesela yangın gibi tehlikeli bir durumdan korunabilmek için yangın alarmı taktırmanızda fayda var. Aynı şekilde hırsızlarda çok tehlikeli, en değerli eşyalarımızı gözlerini kırpmadan çalabilirler. Onları da engellemek için eve girebilecekleri yerler olan cam, kapı gibi yerlere alarm takabiliriz, yani gerçek hayatta olabileceği
gibi.
Para, Para, Para
Hayatımızı iyi sürdürebilmek için gelir düzeyimizin iyi olması gerekir. Bunun içinde para kazanmalıyız. Para kazanmanın en iyi yolu bir işe girip orada çalışmaya başlamak. İş bulmak için ya hergün gelen gazeteyi kullanmalıyız ya da internet bağlantılı bir PC ile web’den aramalıyız. Bize en uygun olan, en çok maaşı veren ve zaman olarakta uygun olan işi seçmemiz.
Sesler, Grafikler Ve Oynanabilirlik
Oyunun grafikleri her zamanki gibi oldukça iyi sayılır. Eşya animasyonları üzerinde çok uğraşılmış. Birimlere yaklaştıkça ya da uzaklaştıkça grafiklerde sekmeler olmuyor. Oyunda grafikler yüzünden bir yavaşlama da söz konusu değil. Grafikler genel olarak çok başarılı sayılabilir yani.
Seslerde en az grafikler kadar iyi, mümkün olduğunca herşeyi seslendirmeye çalışmışlar. Oyunun menü müziklerinin sade ve rahatlatıcı türden seçilmiş olması oyunun konusuna uyum yönünden bir artı kazandırıyor. Kısaca hem sesler hem de grafikler bir bütün olarak yeterli seviyedeler.
Ve oyunun en önemli yönü olan oynanabilirlik. Biliyorsunuz ki bu tarz oyunlarda oyuna ne kadar hakim olursak o kadar zevk alırız. PlayStation 2’de bu tarz oyunların kontrolünü sağlamak bazen gerçekten çok zor olabiliyor, ancak analog çubukları bir mouse gibi kullanarak PC/Mouse kadar olmasada iyi bir sonuç elde edebiliriz. Yani oyunun kontrolleri umduğunuzdan daha iyi bir şekilde Dual Shock 2’lere adapte edilmiş. Bir de oyunda kontrolleri ve oyunun yapısını anlamamız için ‘Get a Life’ diye bir bölüm bulunmakta. Burada bize neyi nasıl kullanacağımız çeşitli görevlerle anlatılıyor. Ayrıca burda başardığımız her görevden sonra oyunda saklı olan yeni nesnelerde açılmaya başlıyor.
PS2 oyuncuları Sims’i sevecekler mi?
The Sims genel olarak vakit geçirebileceğimiz zevkli bir oyun olmuş. Her ne kadar oynanabilirlik konusunda çok uğraşılmış olsa da bu tarz oyunları keyboard ve mouse’la oynamak bizlere daha çok zevk verecektir. Oyun daha çok PC tarzı olduğu için tüm konsol oyuncularının ilgisini çekmeyebilir, fakat PC’lerde görüpte bu oyunu oynamak isteyenler için The Sims’in PS2 versiyonu iyi bir seçim
olabilir.