Oyun İncelemeleri

Tony Hawk’s Pro Skater 1+2 İnceleme

Tony Hawk’s Pro Skater 1+2, eskimeyen kaykay oyunları Tony Hawk’s Pro Skater ve Pro Skater 2 oyunlarının yeniden yapılmış ve tek isim altında birleştirilmiş bir sürümü diyebiliriz. Yeniden yapımların sıkça karşımıza çıktığı günümüzde belki de tekrar görmekten en keyif alacağımız oyunlardan biri oldu diyebilirim. Kaykay oyunları yavaş yavaş popülerliğini kaybedip tarihin tozlu raflarına doğru itilirken “Ben oraları bilmem gardaş!” diyerek tekrar karşımıza çıkan Tony Hawk’s Pro Skater 1+2 bu anlamda hepimize bir mutluluk yaşatıyor.

Tony Hawk’s Pro Skater 1+2 İnceleme

Tony Hawk’s Pro Skater 1+2 yapısı itibariyle doğrusal ilerleyen bir oyun. Tek oyunculu modunda bir seviye sistemine sahip, ayrıca bölümler açarak ilerliyoruz. Bölümleri açmak ve Skate Tour’larda ilerlemek için her bölümde yapmamız gereken bazı görevler bulunuyor. Açtığımız her haritada görev sayısı artıyor ve çeşitleniyor. Her haritada olmasa da haritaların büyük çoğunluğunda karşımıza çıkan bazı sabit görevlerimiz de oluyor. Mesela haritanın farklı yerlerine dağıtılmış harfleri toplayarak SKATE kelimesini birleştirmenizi birçok haritada oyun sizden istiyor. Ancak ilerledikçe bu harfleri toplamak zorlaşıyor. Bunun yanı sıra bölümlerin yapısı ve tasarımı itibariyle hepsine girip iyice anlayıp, bölümü öğrenmeden elde edemeyeceğiniz gizli kasetler de haritanın ücra bir köşesinde sizi bekliyor.

Bölümde tamamlamanız gereken görevler arasında belirli bir skora ulaşmanızı isteyen üç kademeli bir sistem de bulunuyor. Bir haritanın görevlerinin büyük kısmını gerçekleştirmeden diğerinin kilidini açmanız ise ilerledikçe güçleşiyor. Bu da sizi ilk seviyelerde “Az çok bir şeyler yaparsan geçersin” modundan “Buraya kadar geldiysen bir şeyleri çözmüşsündür, biraz daha uğraş” moduna sürüklüyor. Hem kendisiyle rekabet etmeyi seven oyuncular için bir hırs ortamı oluşturuyor, hem de oyuncunun oyunun temel mekaniklerine tam anlamıyla hakim olmadan ilerlemesini engelliyor.

Bölümler açtıkça, görevler tamamladıkça tecrübe puanı ve oyun parası kazanıyorsunuz. Bunlar ile karakterinizi özelleştirip yeni kaykaylar alabiliyorsunuz. Yine karakterinize farklı görünümler ve kıyafetler de alıp görüntünüzü kişiselleştiriyorsunuz. Bu anlamda oyun biraz daha dallanıp budaklanıyor. Tek oyunculu modunda Tony Hawk ile oynasanız da çok oyunculu oyunlara girmeye başladığınızda birçok efsane kaykaycıyla oynayabiliyorsunuz. Yapacağınız özelleştirmeler yalnızca o an seçtiğiniz karaktere uygulanıyor, hal böyle olunca farklı özelliklere ve yeteneklere sahip kaykaycıların hangisiyle oynayıp, hangisini özelleştirmek istediğinize karar vermeniz gerekiyor. Profesyonel kaykaycılar arasında Tony Hawk’ın dışında Aori Nishimura, Bucky Lasek, Elissa Steamer’in de arasında bulunduğu 21 kaykaycı ve 1 iskelet ile oynayabiliyorsunuz. Evet yanlış duymadınız, Ripper adı verilen bir iskelet karakteri de oynanabilir bir karakter olarak karşımıza çıkıyor.

Tek oyunculu oyunda haritalarda toplayabileceğiniz “Stat point” nesneleri ile yeteneklerinizi geliştirebiliyorsunuz. Bu puanlar ile karakterinizin hızını, zıplama yüksekliğini, havada geçirdiği süreyi artırabiliyorsunuz. Bu da çok oyunculu oyunlara girip diğer kullanıcılar ile mücadele etmeden önce kendinizi geliştirmenize olanak sağlıyor. Yine bu geliştirmeler de o an kullandığınız karakter için geçerli oluyor, farklı bir kaykaycı seçtiğinizde onun varsayılan özellikleri ve görünümüyle devam ediyorsunuz. Eğer kendi kaykaycınızı oluşturmak istiyorsanız, evet bunu da yapabiliyorsunuz.

Karakterinizin adını ve geri kalan bürokrasi kısmını hallettikten sonra görünüşünüzü özelleştirmeye geçiyorsunuz. Karakterinizi gönlünüze göre yaratabileceğiniz kadar çeşitli görünüşler var. RPG oyunlarında olduğu gibi gözün, kaşın boyutunu ayarlamıyor, hazır ayarlardan seçiyoruz. Ancak göz rengi, saç şekli yine hazır ayarlardan oluşsa da ayarlanabiliyor. Bunların da çeşitliliği yerinde olmuş diyebilirim. Evet, Geralt’ı yapabiliyoruz. Bunun dışında karakterinizin özelliklerini de yeteneklerini de başlangıçta belirliyorsunuz.  Karakterinize maske takmak isterseniz onu da yapabiliyorsunuz.

Ayrıca karakter özelleştirmelerinde de, oyunun geri kalanını keşfetmeye çalıştığınızda da bir takım başarımlar açmış oluyorsunuz. Bunları da oyunda yer alan “Challenges” kısmından görüp, tamamladıklarınızın ödüllerini alabiliyorsunuz. Ödüller oyun parası ve tecrübe puanı olurken, bazen size yeni kaykay görünümleri de verebiliyor. Ödüller otomatik olarak eklenmiyor, sizin girip tıklayarak aldığınızı onaylamanız gerekiyor. 

Oyunun yapısı kombolar ve özel hareketler üzerine kurulu, kombolar hiç düşmeden arka arkaya ne kadar çok hareket yaparsanız yükseliyor ve sürekli katlanıyor. Çok oyunculu oyunlar da bunun üzerine kurulmuş durumda. Lobilere katılıyorsunuz, sizi insanlarla eşleştiriyor, 8 kişiyle aynı bölüme yolluyor ve burada bazı mücadeleleri diğerlerinden önce tamamlamanız gerekiyor. Bunlar arasında en yüksek komboya ulaşmak, belirli hareketleri en doğru şekilde yapmak ya da sadece süre bitene kadar en yüksek puanı kazanmak bulunuyor. Ödüller tek oyunculu oyuna göre daha bereketli diyebilirim. Ancak tek oyunculuda kendinizi ve karakterinizi geliştirmeden girdiğinizde diğer oyuncuların çok gerisinde kalabileceğinizi ekleyeyim. Ne kadar çırpınırsanız çırpının, eğer karakterinizi geliştirmediyseniz onlara yetişmeniz biraz zor, tek oyunculuya dönün.

Tony Hawk’s Pro Skater 1+2’nin size sunduğu bölümler dışında oyuncular birbirleriyle etkileşimde bulunabiliyor. “Create a Park” kısmından kendi bölümünüzü oluşturabiliyorsunuz. Bir bölüm tasarımcısı olmak istiyorsanız başlamak için güzel bir yer. Ayrıca sizin oluşturduğunuz bölümde başkaları oynayabiliyor, siz de başkalarının oluşturduğu bölümleri deneyebiliyorsunuz. Yine bu harita editörü moduna girdiğinizde de challenges bölümünde onaylanmak üzere sizi bekleyen bazı ödüller kazanacaksınız. İnsanların hayal gücünün nerelere kadar uzandığını görmek istiyorsanız kesinlikle bu bölümü ziyaret edin.

Tony Hawk’s Pro Skater 1+2 görsel anlamda da harika olmuş. Unreal Engine teknolojisi kullanılarak geliştirilmiş ve gerçekten hem kalite, hem performans anlamında yağ gibi akıyor diyebiliriz. Bölümlerin aydınlatmaları, doku kaliteleri, parçacıklar ve çevre tasarımı bazı noktalarda rahatsız edici olsa da, genel anlamda oyuncuya hiçbir sorun yaşatmıyor. Aydınlatmalar gece ışıkları kapatıp biraz kaykay macerası yaşamaya başladığınızda ekranınızdan gözünüze lazer ışınları göndermiyor. Yansımalar ve gölgeler de yine tadında olmuş. Performans ise bütün bu görsel şölene rağmen gayet yüksek. Söylenecek bir şey yok, oyun grafik/performans anlamında tam puan aldı.

Ah! İşte incelemenin en sevdiğim kısmına geldik, atmosfer ve müzikler. Tony Hawk’s Pro Skater 1+2 oynarken koltukta bir sağa bir sola zıplamaya, başınızı sallamaya başladığınızı fark ettiğinizde her şey için çok geç demektir. Oyun sizi yakalamış, büyüsü altına almış ve kontrol ediyordur! Hiçbir şey yapmadan ana menüde zaman geçirseniz dahi bir şekilde müzikleri ve renk paletiyle sizi içine çekmeyi başarıyor. Hele ki kaykay ile çılgınca hareketler yapıp oradan oraya uçuyorsanız bu müziklerle çok daha farklı bir deneyim yaşayacağınıza eminim. Oyunun beni en çok etkileyen noktasının müzikleri olduğunu söyleyebilirim.

Oyun için bir eksi olduğunu düşündüğüm tek nokta Epic Games Launcher ile çalışıyor olması. Epic bazen açık olsa da sunuculara bağlanmakta sorunlar yaşıyor ve kendisi sunuculara bağlanmadan sizin oyununuzun açılmasına izin vermiyor. Hal böyle olunca oyununuzun açılması da uzun sürebiliyor. Bu benim bağlantım ile ilgili de olabilir, bu sorunu oyunu her açtığımda yaşıyorum. Ancak öyle aman aman can sıkıcı bir durum olduğunu söyleyemem.

Velhasıl, Tony Hawk’s Pro Skater 1+2, kaykay oyunlarıyla arası iyi olan ya da olmayan herkes için güzel bir oyun. Hiç bilmeyen oyuncuları “Tutorial” bölümünde birer kaykaycı yapıyor. Yapısı ve sistemi tıkır tıkır işleyen, bir yazılım olarak hiçbir hatasını görmediğim bir oyun diyebilirim. Atmosferi ve grafikleri olması gerektiği kadar iyi, müzikler enfes, oynanış ise kombolar üzerine kurulu ve keyifli. İncelemede bahsedeceklerim bu kadardı, ancak merak ettiğiniz ya da bilmek istediğiniz her şeyi yorumlar kısmından belirtebilirsiniz. Yeni incelemelerde tekrar görüşmek üzere, esen kalın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu