Tony Hawk’s Pro Skater

Günümüzde cep telefonları son derece ciddi bir konumda. Öyle ki bu mucize aletler PC, PlayStation veya Xbox gibi büyük platformların yanında yerini almaya başladı. 7 Ekim 2003 tarihinde Nokia firmasının dünyanın her yerinde aynı anda satışa sunduğu Nokia N-Gage bu akımın öncüsü konumunda. N-Gage’in bir anda bu kadar popüler olmasını sağlayan şeyler bu konsola ait çıkmış, çıkmakta olan veya çıkacak oyunlardan da kaynaklanmakta. Bunlardan en gözde olanı bize PS, PS2 ve PC başında da sinir krizleri geçirten, yapamadığımız hareketler sonucunda klavyemizi kırdığımız veya ekrana yumruk attığımız anları ortaya çıkartan Tony Hawk Pro Skater’dır (THPS).

Cep telefonunda bulunan bir oyunun grafikleri nasıl olabilir ki?

“Küçücük bir ekranda 4 tane tuşla THPS nasıl zevkli olabilir ki?”. Activision firması oyunun PlayStation için hazırladığı versiyonunu aynen N-Gage’in içine sokmuş desem, acaba yeterli olur mu sizin için? THPS genel olarak kendi platformu düzeyinde son derece kaliteli olmuş. 

Öncelikle oyunun grafiklerinden bahsedelim; çok küçük bir ekranda PS oynarmış hissini verdiren grafik kalitesi var ortada. Kaykaycınız yere düştüğünde, kafasını yere vurma animasyonu ya da kırılan cam parçalarının dağılma animasyonunu grafiksel olarak son derece güzel yansıtmışlar. Bu tür şeyler yeni bir platformda hata yapılabilecek en önemli ayrıntılardır. Activision bu hataları yapmayarak artı puan kazanmış. Telefonun desteklediği 4096 rengin yetersizliği ve de kameraların arada sırada karışması ya da görüntü dışı kalması eksi olarak yazılabilir. Yine de bu eksiler oyuna başladığınızda sizi asla rahatsız etmiyor hatta eğlendiriyor. Etrafınızdakilerin de “Vay grafiklere bak PlayStation’daki gibi” demesini sağlıyor. Bunun yanında oyunun garip bir sürükleyiciliği var. Aynı PC’de olduğu gibi yapamadığınız hareketlerden sonra hırs yapıp tekrar tekrar deneme yaptırıyor size. Tabi o sırada bir otobüsteyseniz durağı kaçırabiliyor veya yemek masasında yemeğinizi buz gibi yapabiliyorsunuz. 

THPS menülerinde ufak bir gezinti

Oyunu açtığımızda karşımıza ilgili firmaların logoları daha sonra da ana menü geliyor. Menüde dikkat çeken başlıklardan ilki N-Gage Arena. Bu seçenek aracılığıyla diğer insanların GPRS veya WAP yoluyla bağlanıp, yaptığı skorlarını, Ghost’larını yollayıp – aldığı veya bazı oyunlarda karşılıklı kapıştıkları çoklu oyuncu ortamına erişebiliyorsunuz.

Start Game seçeneğine bastığınızda ise karşınıza yeni 5 adet seçenek geliyor. Size tavsiyem herhangi bir yere başlamadan önce mutlaka ve mutlaka en altta bulunan Instructions seçeneğine basmanızdır. Bu, sizin oyunu öğrenmeniz için, görsel bir öğretmen olarak tasarlanmış. Hangi hareketlerin hangi tuşlarla yapıldığı ekranda yazıyor. Tony Hawk’da ekranda tarif edilen hareketleri yapıyor. Bölüm atlayarak yeni kaykaylar ve yeni kaykaycılar açmak isterseniz Career Mode‘u seçmelisiniz. Eğer etrafınızda başka bir THPS yüklü olan N-Gage varsa, onunla oynamak için 2 Player’a basın. 2 Player seçeneğine bastığınızda karşınıza Bluetooth ve Horse Play geliyor. 

Horse Play modu gerçekten çok eğlenceli olmuş. Örneğin etrafınızda başka bir N-Gage yok. Yanınızdaki arkadaşınızla da çok kapışasınız geldi. Hemen bunu seçiyorsunuz. Önce biriniz sonra diğeriniz kaykaycılarınızı belirliyor. Daha sonra kapışacağınız mekana karar veriyorsunuz. Önce biriniz 10 saniye içerisinde ulaşabileceği en yüksek puana ulaşıyor. Sonra diğeriniz telefonu alıp hareketlerini yapıyor. Az puan bir adet harf alıyor. Yani H – O – R – S – E olan oyunu kaybediyor. Hatırlayan varsa, bizde de iskambil kağıtlarıyla oynanan E – Ş – E – K oyunda bulunan sistem bu. Hırsınızdan N-gage bayağı bir tahribat görüyor, ona göre. 

Dönelim kalan sçeneklere. Single Session’da bir adet kaykaycı ile bir yerde oynuyorsunuz. O bölüme ait görevleri yapmaya çalışıyorsunuz. Career Mode gibi sürekliliği yok. Free Skate’de ise aşık olmuş gibi serbestçe istediğiniz yerde zaman kısıtlamanız olmadan kayıyorsunuz. Benim size tavsiyem Career Mode’u kullanarak telefonunuzun şarjını bitirmeniz. Oyun içerisinde oyunu kaydetme ve daha sonra yükleme imkanının verilmiş olması son derece güzel olmuş; çünkü bir hareketi bir daha yapamayabilirsiniz…

Kaykaycı + Kaykay * Mekan = Kaza!!!

Gelelim oyunda bulunan karakterlere, kaykaylara ve mekanlara. Oyunda en başta 10 adet kaykaycı bulunuyor. Bu karakterlerin hareketlerinin bazı özellikleri var: Dönüş (Ollie), Hız (Speed), Air (Havadaki yetenek), Balance (Denge).

Kaykaycıyı seçtikten sonra sıra kaykayı seçmeye geliyor. Oyunda bulunan kaykaylar çeşit çeşit. Bunları açmak için yine Career Mode’da olmanız gerekli. Yeni açılanlar bir öncekinden özellikleri itibariyle çok daha iyi oluyor. Ancak üzerindeki motiften veya adından memnun kalmazsanız eskileri de seçebilirsiniz. Kaykayların özellikleri de aynı karakterlerdeki özellikler olarak verilmişler

Gelelim mekanlara. Bu konuya biraz uzun değinmek istiyorum çünkü oyunun sürükleyiciliğinin anahtarı, bu 9 mekanda bulunmakta. Öncelikle bütün mekanlar ABD’nin belli köşelerinden seçilmiş. Warehouse, School, Mall, Skate Park(T), Downtown, Downhill Jam, Burnside(T), Streets ve Unknown bu bölümlerin isimleri olarak geçiyor. Yeni bir oyuna başladığınızda sadece Warehouse açık oluyor. Siz kasetleri (Tape) ve madalyaları topladıkça yeni bölümler açılıyor. Oyunda PC versiyonunda olduğu gibi kaset (Tape) sistemi kullanılmış. Her bir kaset seçtiğiniz yerdeki yapmanız gereken şeyleri temsil ediyor. “15.000 puana ulaş” bir kaset oluyor ve eğer 15.000 puan toplarsanız bir kaset almış oluyorsunuz. Yukarıda yanlarında (T) bulunmayanlarda 6 tane kaset bulunmakta. Yanlarında (T) olanlar ise kaset sistemi yerine turnuva yoluyla madalya sisteminin kullanıldığı bölümler. Size verilen üç hakta diğer 9 kaykaycıyla kapışıp en yüksek puanları alıp ilk üçe girerek altın, gümüş veya bronz madalya almaya çalışıyorsunuz. Bir sonraki bölümü açmanız için belli bir sayıda kaset veya madalyaya ihtiyacınız olduğunu hatırlatmak isterim. Örnek olarak Unkown bölümünü açmak için 8 bölümden toplam 26 adet kaset toplamalısınız. Oynayacağınız bölümü seçtikten sonra oyununuza başlayabilirsiniz.

Oynayabilmek?!

THPS aslında kağıt üzerinde basit, fakat pratikte çok zor olabiliyor. İki tuşa aynı anda bastığınızda bir hareket yapacağınız belli ve bunu biliyorsunuz ancak oyun sırasında bunu gerçekleştirmek (daha doğrusu gerçekleştirememek) sizi delirtebiliyor. Oyunun kontrolleri ana menüde bulunan Options’dan değiştirilebiliyor. Yalnız unutmayın N-Gage’in yapısı itibariyle sadece numara bölümünde bulunan tuşların işlevini değiştirebiliyorsunuz. Yön tuşları N-Gage’in sol tarafında bulunan 4 yönlü pad’de duruyor, iyi de oluyor. Benim size tavsiyem hiçbir değişiklik yapmadan Instructions bölümüne girip, yapılan her hareketi dinlemek, izlemek. Yoksa inanın, bu oyun sizin için bir kabus olabilir. Oynanabilirlik düşük veya yüksek demek zor. Çünkü THPS oynamayı bilen arkadaşların bazıları bir harekette 10000 puan yapabiliyorken, bazıları ise hala 2 dakikada 500 yapıyor. Bu oynanabilirlik konusundaki kararı size bırakıyorum.

Müzikler ve Sesler

Activision oyunun müziklerini hazırlatırken N-Gage’in harici hoparlöre sahip olduğunu göz önünde bulundurarak oyuncuları oyuna motive edecek deli parçalar kullanmış. Oyunu oynarken kafanızı sallayabiliyorsunuz ki bu da oyunu daha da bir zor yapıyor. Şaka bir tarafa son zamanlarda PC oyunlarında da gördüğümüz oyun müziklerine eğilim konusu THPS ’de de çok güzel ve etkili bir şekilde kullanılmış. Oyun içi efektler müziklerin yanında zayıf kalmış. Yine de cam kırılmalarındaki sesler, karakterin yere düştüğünde çıkarttığı inilti veya kaykayın kayma esnasında çıkarttığı ses düzgün. Boğukluk veya siliklik yok efektlerde. Benim ayarlarıma göre müziğin ses ayarı 6’da iken efektler 2-3’te oluyor. Unutmadan oyunda sesle ilgili ilginç bir ayar bulunuyor. Options’dan Sound Levels’a girip, müziğin kaç dakikada değişeceğini ayarlayabilirsiniz. Bu oyun müziklerinin kendini tekrar etmesini engellemek üzere iyi bir fikir.

Son olarak

Son olarak THPS tam bir telefon pili ve zaman düşmanı bir oyun. “Evdeki bilgisayardan uzaklaşınca oyun oynamıyorum, gözlerimi dinlendiriyorum” diyenler için, tam bir kabus olarak karşımızda. Bana bazen evdeki bilgisayarımı bile bıraktırıyor. THPS “N-Gage platformunun şu anda çıkmış olan en iyi oyunudur.” övgüsünü fazlasıyla hak etmekte. Bence telefon değiştirmek veya “N-Gage’ime hangi oyunu almalıyım?” diye düşünen arkadaşlar varsa, mutlaka ilk tercihleri THPS olmalıdır. Tabi annenizi, babanızı, kız arkadaşınızı, erkek arkadaşınızı veya eşinizi çıldırtma payını da göz önünüzde bulundurun…

Exit mobile version