Türkiye’de kaç web sitesi yasaklı?

10-23 Nisan tarihleri arasında ülkemizde 20. İnternet Haftası kutlandı. Ülkemizde 24 yıldır kullanılan internet, sektörleri yeniden yapılandıran, meslekleri değiştiren, kamu yönetimi, demokrasi, hizmet ve ticareti yeniden tanımlayan devrimsel bir gelişmedir.

Bu sebeple bir bülten yayınlayan bilişim STK’ları aşağıdaki verileri yayınladı:

“Dünyada 3.6 milyara yakın insan İnternet kullanıcısı, 1.86 milyarı Facebook kullanıyor. Ülkemizde 16-74 yaş grubunde kullanım %61, Erkekler %70, Kadınlar %51, Kent ve Kırsal arasında kadın erken arasında fark var. Bir başka deyişle halkımızım %40 interneti kullanmıyor. TUİK 2013 verilerine göre Kent’te %61 Erkek -%42 Kadın ve Kırsalda bu %33 Erkek ve %14 Kadın internet kullanıyor. Kabaca değerlendirirsek; dünya ortalamasını yakaladık ama Avrupa ortalamasını yakalayamadık.”

şeklinde açıklama yaptılar ve internet kullanımının ülkemizde hala yetersiz olduğunu belirttiler. Ayrıca ek olarak ülkemizde internetin anlaşılamadığı ve savaş açıldığını belirten STK’lar aşağıda açıklaması ülkemizin durumunu özetliyor.

“Ülkemiz İnternetin devrimsel bir gelişme olduğunu algılayamamış  marjinal problemlerine odaklanarak, adeta İnternete savaş açmıştır. Ülkemiz, kalkınmanın, ar-ge ve inovasyonun ifade ve basın özgürlüğünün tam olduğu, farklı ve aykırı fikirlerin yeşerebildiği hoşgörü ortamlarında var olduğunu algılayarak, özgürlükçü bir çizgiye gelmelidir.   Ülkemiz  yasaklama  refleksinden kurtulmalıdır. Github, dropbox gibi weblerin yasaklaması sadece ülkemizin tanıtımına, turizmine ve ülkede şirketlere ve bireylere zarar vermektedir. Booking.com, ve trivago gibi  weblerin yasaklanması  öncelikle kendi istekleri ile üye olan şirketlere zarar verir. Aksine bu tür portalların  değişik sektörler için  geliştirilmesi için Türk firmaları teşvik edilmelidir.mYasaklanan web sayısı 3yıl önce 30 bin, 2 yıl  önce70 bin iken geçen yıl 110 bine çıkmıştır.  Bu yıl engelliweb de yasaklı.  Bu daha çok Türkiye’ye zarar vermektedir.  5651 ve ona bağlı yasal düzenlemeler iptal edilmeli ve STK’ların katılımıyla yeniden yapılmalıdır.”

Bildiriyi aşağıdaki STK’lar desteklemiş:
Alternatif Bilişim Derneği
Alternatif Medya Derneği Bilgisayar Mühendisleri Odası
Bilişim Teknolojileri Eğiticileri Derneği
EHD – Elektronik Ticaret ve Internet Hukuku Derneği
EMO – Elektrik Mühendisleri Odası
SOC-TR – Internet Derneği
INETD – Internet Teknolojileri Derneği
IYAD – Internet Yayıncıları Derneği
Ankara Barosu Bilişim Hukuku Komisyonuyu
İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Komisyonu
Kadın Yazılımcı Oluşumu
LKD – Linux Kullanıcıları Derneği
PKD – Pardus Kullanıcıları Derneği
TBD – Türkiye Bilişim Derneği
TELKODER- Serbest Telekomunikasyon İşletmecileri Derneği
TKD – Türk Kütüphaneciler Derneği

Exit mobile version