Uncharted: Legacy of Thieves Collection inceleme

Uncharted Hırsızlar Mirası Koleksiyonu ile hayal bile edemeyeceğimiz zenginliklerin peşinde, aksiyonu bitmeyen bir maceraya atılıyoruz. Nathan Drake’in son macerası olan Uncharted 4: Bir Hırsızın Sonu ile ana oyundan bağımsız bir hikaye sunan Uncharted: Kayıp Miras’ı geliştirip Playstation 5 konsollarına getiren Uncharted Hırsızlar Mirası Koleksiyonu nasıl olmuş, yeni nesil konsollarda tekrar oynanır mı, gelin birlikte inceleyelim.

Uncharted: Legacy of Thieves Collection inceleme

Korsanların 400 Milyon Dolarlık Hazinesi

Uncharted Hırsızlar Mirası Koleksiyonu içerisinde hem Uncharted 4: Bir Hırsızın Sonu hem de Uncharted: Kayıp Miras bulunuyor. Her iki oyunu da daha önce sitemizde inceledik, bu yüzden içerikleri hakkında çok fazla ayrıntıya girmeyeceğiz. Ama incelemeye başlamadan önce iki oyunun da hikayelerine kısaca değinmek istiyorum.

Serinin üçüncü oyunundaki olaylar sonrası Elena ile sakin bir hayat kurmaya karar veren Nathan Drake, hareketli hayatı arkasında bırakıp, yasal bir şekilde enkazları temizleyerek hayatını kazanmaya başlıyor. Bir yandan geçmişteki hayatını özlese bile, güvenli ve huzurlu yaşamını bozmak istemeyen Nathan için işler, yıllar önce kaybettiği kardeşinin ortaya çıkması ile değişiyor. Yalnızca Kaptan Avery’nin 400 milyon dolarlık hazinesini bulmaya değil, kardeşimiz Sam’in hayatını da kurtarmaya çalıştığımız harika bir maceraya başlamak üzere İtalya’ya doğru yola çıkıyoruz. 

2016 yılında çıkış yapan Bir Hırsızın Sonu hikaye bakımından oldukça iyi bir iş çıkarıyor. Ana teması hazine avcıları olan bir hikayeden bekleyeceğiniz her şeyi sunmayı başaran hikaye, Nathan Drake’in dört oyun (Vita oyunu Golden Abyss’i oynamadıysanız üç) boyunca yaşadığı maceraların ardından, tamamen emekli olmadan önce yaptığı son hazine avının hakkını başarıyla veriyor.

Uncharted: Kayıp Miras ise, başlangıçta Uncharted 4 için bir DLC olarak düşünülmüş ama içeriği de göz önünde bulundurularak ayrı bir oyun olarak yayınlanan yeni bir macera. Bir Hırsızın Sonu macerasından sonra geçen hikayede Chloe Frazer ve Nadine Ross ile Hindistan’ın en önemli hazinelerinden biri olan Ganeşa’nın Dişi’ni kovalıyoruz. Hazine avcılarının (hırsız demeyelim) dünyası küçük, iş peşinde koşarken tanıdık simalar ile karşılaşmaya da hazır olun.

Kayıp Miras’ın hikayesi ana oyuna göre daha kısa olmasına rağmen, seride tanıyıp hakkında fazla şey öğrenemediğimiz karakterleri daha yakından tanıma fırsatı sunması açısından güzel bir tecrübe. Chloe ile Nadine arasındaki güvensizliğe dayalı iş ilişkisinin nasıl geliştiğini görüyor, arka planda kalan karakterlerin dünyası hakkında da bilgi sahibi oluyoruz. İlk çıktığında oynama fırsatı bulamadığım bu macerayı, Playstation 5 ile tecrübe etmek çok keyifli oldu.

Bir Hırsızın Sonu ve Kayıp Miras maceraları çok keyifli saatler sunuyor. Daha önce ilk üç oyunu oynamamış olsanız bile (ama oynayın derim) bu maceralardan keyif alabilirsiniz. Üstelik Türkçe dublaj seçeneği de bulunuyor ve benim gibi televizyonda dublajlı filmler izleyerek büyümüş birisi için bir sürü tanıdık ses ile çok eğlenceli bir tecrübe oldu.

Hırsızın Yeni Ekipmanları Neler?

Uncharted Hırsızlar Mirası Koleksiyonu, Playstation 4 konsoluna özel olarak çıkış yapan iki oyunu yeni nesile getirirken oynanış olarak herhangi bir yenilik getirmiyor. Bu kötü bir şey değil aslında, sonuçta oyundaki mekaniklerin neredeyse hepsi çok iyi işliyor. Bozuk olmayan bir şeyi tamir etmeye gerek yok. 

Daha önceki incelemelerde bahsettiğimiz tüm özellikler oyunda aynı şekilde mevcut. Dövüş sisteminin dördüncü oyun ile birlikte karşı saldırı tekniğinin kullanımını azaltıp etrafta yuvarlanma özelliği getirmesi bana biraz sıkıcı gelmişti ama bu konuda da bir değişiklik yok. Başarılı gizlilik sistemi, açık bölgelerde keyfimize göre hazine arama şansı sunan bölümleri, her türden mühimmatın havalarda uçuştuğu çatışmaları ve geliştirilmiş grafikler ile daha da güzel gözüken yakın dövüş aksiyonları hala sapasağlam bir şekilde duruyor. 

Playstation 5 konsolunun en çok övülen yanlarından biri de, harika bir tecrübe sunan Dualsense kumanda cihazıydı. Dualsense’in “Uyarlanabilir Tetik” ve “Dokunsal Geri Bildirim” teknolojileri, Hırsızlar Mirası Koleksiyonu ile desteklenir hale gelmiş. Elinizdeki silahın gerginliğini hissetmek, gaz pedalına basarken aldığınız direnç ve ipte sallanma duygusunu yaşamak çok keyifli olmuş. Dokunsal Geri Bildirim aracınızın geçtiği yerleri, attığınız (ve yediğiniz) yumrukları hissetmek güzel bir duygu. Playstation 4’e özel çıkmış bir oyuna göre bu teknolojiler gayet iyi uyarlanmış, Returnal seviyesinde değiller ama oyuncuya sunulmak istenen şey başarıyla sunuluyor.

Koleksiyon ile gelen bir diğer yenilik ise 3 boyutlu ses desteği. Zaten ses konusunda başarılı bir oyun olan Uncharted serisi, 3D Audio desteği olan bir cihaz ile (örneğin PS5 Pulse 3D) ya da bu desteği sağlayan hoparlörler ile daha canlı bir hale geliyor. Pulse 3D kulaklığa sahip olmadığım için 3D Audio ile oynadığım süre çok uzun değil (ödünç aldım) ama aradaki fark kendini belli ediyor. İmkanınız varsa bu tecrübeyi kaçırmayın.

Son olarak Playstation 5 ile gelen en güzel özellikten bahsedeceğim, yani hızlı yükleme süreleri. Uncharted 4 ve Kayıp Miras ara sahneler sırasında yaptığı yüklemeler sayesinde neredeyse hiç yükleme ekranı görmeden oynamamızı sağlıyordu ama Playstation 5 ile bu durum bir sonraki seviyeye taşınmış. Konsolunuzu açıp oyunu başlatmanız ve kaldığınız yere dönmeniz 1 dakika bile sürmüyor. Kesintisiz bir şekilde, film gibi oynayabiliyoruz. 

Hazine Avı Hiç Bu Kadar İyi Gözükmemişti 

Playstation 4 için çıktığı zaman görsel yanıyla oyuncuları etkilemeyi başarmış olan Uncarted 4: Bir Hırsızın Sonu ve biraz daha cilalanmış halde gelen Kayıp Miras, Playstation 5 için geliştirilmiş grafik seçenekleri ile bizi tekrar etkilemeyi başarıyor. Üç farklı görsellik modu sayesinde hem yüksek çözünürlük isteyen kullanıcılara hem de “çözünürlük önemli değil, bana FPS ver” diyenlere hitap edecek çözümler sunuluyor. 

Oyunda “Gerçekçilik”, “Performans” ve “Performans+” adında üç farklı görüntü modu bulunuyor. Gerçekçilik modu gerçek 4K çözünürlükte 30 FPS ile sinematik bir tecrübe elde etmek mümkün oluyor. 4K ekrana sahip olmayan ya da daha yüksek FPS isteyen oyuncular için 60 FPS ve yüksek çözünürlük desteği sunan Performans modu bulunuyor. Performans modunda 4K ekrana sahip kullanıcılar 1440p çözünürlükten upscale edilen 4K görüntü ile 60 FPS olarak oyunu oynayabiliyor. 1080p ekrana sahip olan kullanıcılar ise 1440p çözünürlükten supersampling edilerek, anti-aliasing desteği ile 60 FPS olarak oynayabiliyor. 

Uncharted oyunlarını oynarken daha fazla FPS almak isteyen oyuncular için gelen bir diğer görüntü modu ise Performans+ olarak isimlendirilmiş. 120hz ve üzerini destekleyen bir TV ya da monitör sahibiyseniz bu görüntü modunu seçebiliyorsunuz. Ekran çözünürlüğünü 1080p olarak belirleyen bu modda oyunu 120 FPS olarak oynamanız mümkün. 120 FPS ile akıcı bir şekilde oyun oynamak, özellikle aksiyon sahnelerinde çok güzel gözüküyor. Bulmacanın ağırlıklı olduğu kısımlarda yüksek çözünürlüğü tercih etmiş olsam da, yüksek kare hızı seçeneğinin sunulmuş olması güzel.

Sonuç

Uncharted Hırsızlar Mirası Koleksiyonu, üzerinden yıllar geçmesine rağmen hala oynanabilirliğini koruyan iki güzel oyunu alıp, Playstation 5’in sunduğu yenilikler ile güçlendirerek bizlere sunuyor. Daha önce Uncharted 4 veya Kayıp Miras’ı oynamamış olanlar için kaçırılmaz bir paket. Seriye ilk defa bu oyunlar ile giriş yapacak olanların bile keyif alabileceği maceralar sunuyor. Zaten bunu oynadıktan sonra eski oyunları da satın almak isteyeceksiniz. 

Oynanış hala güzel, yeni görüntü seçenekleri ile daha iyi grafikler ya da daha akıcı oynanış arasında seçim yapma imkanı bulunuyor, Dualsense’in özellikleri güzel bir biçimde oyuna aktarılmış. Türkçe altyazı ve dublaj seçeneği ile daha fazla oyuncuya ulaşabilme şansı da mevcut. Oyun ile ilgili şikayet edebileceğim tek şey, Playstation 4 zamanında keyifle oynadığım Multiplayer modunun eksik olması. 120 FPS ile multiplayer oynayabilmek çok güzel olabilirdi. Çok fazla oynayacak kişi olmayacağını düşünerek koymamış olabilirler ama ben 4. oyunun çok oyunculu modunu beğenmiştim, olmaması üzücü oldu. 

Uncharted Hırsızlar Mirası Koleksiyonu PSN Store üzerinden 439 TL fiyat etiketi ile satışa sunulmuş durumda. Daha önce oyunu oynamış olan birinin, sırf Playstation 5 sürümündeki yenilikler için bu fiyatı vermek istemeyeceğini tahmin edebiliyorum. Sony tarafı da bunu düşünmüş olacak ki, oyuna önceden sahip olanlar için bir seçenek daha sunmuş. Eğer dijital hesabınızda Uncharted 4 ya da Kayıp Miras oyunlarından birisi bulunuyorsa, 90 TL vererek oyunu güncelleyebilir ve iki oyunun da Playstation 5 sürümüne sahip olabilirsiniz. Oyunlardan herhangi birinin disk sürümüne sahipseniz, diski konsolunuza takarak güncellemeyi yapma seçeneği de bulunuyor. Oyunu oynamak istediğiniz zaman diskin konsolda takılı olması gerektiğini unutmamalısınız. Playstation 5’in dijital sürümüne sahip olan kullanıcılar ise disk sürümünden güncelleme seçeneğini kullanamıyor. 

Oynanışta herhangi bir yenilik ya da ekstra içerik sunmayan Uncharted Hırsızlar Mirası Koleksiyonu, görsel ve teknik açıdan etkileyici bir iş çıkarmış. Puanlamayı yaparken de ayrı ayrı oyunları değil, paketin içeriğini, sunduğu özellikleri ve fiyatını göz önünde bulundurarak hareket ettim. Umarım Nathan Drake’in son macerasında sizler de benim kadar eğlenceli vakitler geçirirsiniz. 

Exit mobile version