Bir dönem elimizi sallasak çarpacağımız platform türündeki oyunlar son zamanlarda kan kaybetmiş olsa da yeniden toparlanma evresine geçti. Özellikle son yıllarda çok güzel platform oyunları ile karşılaşmaya başladık. işte bu oyunlardan biri olan Unravel ise farklı karakteri ve hikaye anlatımı ile kalbimizin bir köşesine kurulmayı başarmıştı. E3 2018 fuarında duyurulan ve hemen ardından oyuncuların karşısına çıkan Unravel Two ise ilk oyunun izinden gitmesine rağmen çok daha farklı bir oynanış dinamiğine sahip.
Unravel Two İnceleme
Unravel 2‘nin en önemli gelişimi şüphesiz co-op oynanış dinamiği üzerine kurulmuş. İlk oyunda yumak toplayarak yoluna devam eden Yarny, devam oyununa özgür bir şekilde başlıyor. Oyunun daha ilk sinematiğinde bağı kopan Yarny’i bir sahile sürüklenirken görüyoruz. Burada ise oyunun yeni bir karakteri ile tanışıyor ve bir nevi özgürlüğünü de onun eline teslim ediyor. İlk oyunda sürekli bağlı kaldığı iplik, bu sefer karşılaştığı yeni karakter ile bütünleşiyor. Yani ilk oyuna göre biraz özgür kalmış olsak da ipin ucunu diğer karaktere teslim etmek zorunda kalıyoruz.
Tabi oynanış dinamiği de bu duruma göre şekillenmiş. Oyunu isterseniz tek başınıza, isterseniz de bir arkadaşınız ile birlikte oynayabiliyorsunuz. Üstelik bir oyuncu kontrolcü ile oynarken, diğer oyuncu klavyeyle de macerasına kaldığı yerden devam edebiliyor. Oynanış dinamiğinin en önemli unsuru ise iki karakterin ortak bir şekilde hareket etmesi. Yani özellikle ilerleyen bölümlerde hem hızlı hem de diğer oyuncunun hareketine göre davranarak yolunuza devam etmeniz gerekiyor. Örneğin bir oyuncu yukarıda sabit dururken diğer oyuncu aşağı sarkarak diğer platforma doğru sallanmaya çalışıyor. Ya da biriniz ufak bir platformu tutarken, diğeri bu platformun üzerine çıkıp gitmeniz gereken noktaya ulaşabiliyor. tabi bu nokta da diğer oyuncuyu da yukarı çekerek yolunuza devam ediyorsunuz. İşte oyun boyunca buna benzer ikili varyasyonlar ile karşılaştığınız platform bazlı bulmacaları çözmeye çalışıyorsunuz.
Tabi Unravel Two‘yu tek başınıza oynamanız da mümkün. Tek başınıza oynadığınızda bir tuşa basarak karakterlere arasında geçiş yapıyorsunuz ve bulmacaları ve platform öğelerini bu şekilde geçmeye çalışıyorsunuz. Üstelik tek başınıza oynadığınızda kontrolünü bıraktığınız diğer karakter en son ne yapmanız gerekiyorsa o şekilde bekliyor. Yani iki oyuncu oynarken normalde ipi bir tuş yardımı ile tutan oyuncu, yapay zekaya geçtiğinde ise bu işlemi otomatik olarak gerçekleştiriyor. Bu arada hem co-op modunda hem de tek başınıza oynadığınızda iki karakteri birleştiren özel bir işleyişi de gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu sayede sadece zıplama odaklı platform kısımlarını daha kolay bir şekilde geçmek de mümkün.
Unravel Two, ilk oyunda olduğu gibi yüzeysel bir hikayeye sahip. Siz platform öğelerini geçtikçe arka planda ilerleyen bir hikaye parçalarına da tanık oluyorsunuz. Hikaye sunumu ilk oyundakine benzer bir işleyiş ile karşımıza çıkıyor ve oyunun sonuna doğru ne olup bittiğini bu hikaye parçaları sayesinde öğreniyorsunuz.
İlk oyunun masalsı atmosferi Unreval Two ile birlikte biraz kaybolmuş diyebilirim. Hem derinlik hem de karakterin yapısı ilk oyunda daha vurgulu bir şekilde anlatılmıştı. Devam oyununda ise bu işleyiş biraz yüzeysel bırakılmış. Bu nedenle platform öğelerinden de kısa bir süre sonra sıkılmaya başlıyorsunuz. Bunun en büyük sebebi ise oyundaki co-op ilerleyişi. Özellikle tek başınıza oynadığınızda bazen aynı şeyleri tekrar tekrar yapmak canınızı sıkmaya başlıyor. Bu yüzeysel gelişin en büyük etkeni ise o derinliği ve farklı atmosferi zaten ilk oyunda fazlasıyla görmüş olmanız. Bu nedenle devam oyununu açtığınızda ilk oyundaki etkiyi doğal olarak alamıyorsunuz. Örneğin ilk oyunda müthiş bir derecede sevimli ve farklı bir karakter portresi çizen Yarny, arkadaşının da katılması ile birlikte sıradan bir karaktere dönüşüveriyor. İşin içerisinde herhangi bir ekstra ya da araştırma öğesi de bulunmadığı için oyun kısa bir süre sonra amacından da sapmaya ve sıradanlaşmaya başlıyor.
Oyunun bulmaca yapısı ikili ilerleyiş ve birlikte hareket etme dışında ilk oyunda olduğu gibi fizik unsuru üzerine kurulmuş ve çok zorlayıcı değil. İlerleyen bölümlerde bulmaca dozu biraz artıyor ama yine de dakikalarca durup düşünmeniz gerekmiyor.
Unravel Two oynanış anlamında birkaç basamak geriye gitse de hem görsel hem de müzik anlamında kalitesinden bir şey kaybetmemiş. Yarny’nin kocaman bir dünyada ufacık bir karakter olduğu olgusunu, oyunun hemen hemen her anında hissediyorsunuz. ilk oyunda olduğu gibi derinlik hissiyarını da çok iyi bir şekilde vermeyi başarmışlar. Yine de ilk oyunun bölüm tasarımlarının daha başarılı olduğunu da söylemeden geçmek istemiyorum.
Sonuç olarak Unravel Two, co-op olarak da oynayabileceğiniz başarılı bir platform oyunu. Genel hatları ile baktığımızda ise ilk oyunun üzerine çok fazla yenilik katamadığını, aksine bazı yönlerden daha geride ve sıradan kaldığını görüyoruz. ilk oyunu sevdiyseniz keyif alabileceğiniz ve kısa bir sürede bitirebileceğiniz Unravel Two, farklı ve sade bir platform oyunu arayanları da memnun edebilir.