Makale

Unutulmayan Diyarlar #13

Geçtiğimiz ay Unutulmayan Diyarlar okurları Karanlıklar Dünyası yani “World of Darkness” konusunda oldukça bilgilendi diye düşünüyorum. Vampire: The Requiem ve oldukça detaylı Mage: The Awakening kurulummlarını işledikten sonra artık Rol Yapma Oyunları’nın temelini oluşturan çok daha klasik bir konuya geçiş yapıyoruz: “Sword and Sorcery”

Sword and Sorcery kelime anlamıyla “Kılıç ve Büyü” demektir. Fantezi türünün bir alt dalıdır ve genel olarak kılıç kalkan kuşanan kahramanların destanlarını, hikayelerini, savaşlarını konu alır. Yani Sword and Sorcery Fantastik hikayelerin neredeyse çoğu elementini içinde barındırır.

Klasik elementler derken tabii ki ağzından alevler saçan ejderhalar, gücünü kontrol etmeyi bilmeyen açgözlü büyücüler, sevdiğini kurtarmaya çalışan şovalyeler ve daha nicesi bunu kapsıyor.

Fantastik dediğimiz vakit oldukça farklı Fantastik türleri dışında genel olarak bunu ikiye ayırıyoruz. Bunlardan birisi “Yüksek Fantezi” iken diğeri “Düşük Fantezi”. Yüksek Fantezi hikayeleri konsept olarak büyüsel mekanlar, efsanevi yaratıklar ve daha pek çok gerçek anlamda “Fantastik” öğeyi kendi içinde barındırırken Düşük Fantezi hikayeleri bu öğeleri ya çok az ya da hiç kullanmaz lakin öyle ya da böyle içerisinde fantastik öğeler bulundururlar.

Sword and Sorcery terimi 1961 yılında İngiliz yazar Michael Moorcock tarafından ortaya atılmıştır. Robert E.Howard’ın yazdığı hikayelerin “Epik Fantezi” türünde değerlendirilmesini isteyen Moorcock’ın bu fikri üstüne Fritz Leiber, Ancalagon’un 6 Nisan 1961 tarihli sayısında bu tarz hikayelere Sword and Sorcery denilmesinin daha mantıklı olacağını öne sürmüştür.

Leiber’ın yazdığı yazı İncil ve Yunan Mitolojisi’nde bu tarz hikayelere “Sword and Sandal” denildiğini açıklamış ve tam olarak “Sword and Sorcery” yazmasa bile bu mantığı dile getirmiştir.
Sword and Sorcery’nin tam olarak ne olduğu konusunda hala tartışmalar devam etmektedir.

Ana kanı hızlı, aksiyonlu ve fantastik hikayelerin daha kişisel olanlarının Sword and Sorcery kategorisinde yer aldığı üzerinedir. Genel olarak bu tarz hikayeler de bulunan kurulumlar egzotik olup, karakterler ahlaki olarak arada kalmıştır.

Sword and Sorcery tarzını en iyi temsil eden hikayeler Robert E.Howard tarafından yazılmış olup, bunlar Conan the Barbarian ve Kull of Atlantis gibi yapıtlardır.

Fantezi türü gerçekten enteresan bir tür ve farklı alanlara, oldukça değişik kısımlara ayrılabiliyor. Heroic Fantasy, High Fantasy, Low Fantasy, Sword and Planet, Sword and Sorcery vb. Şeklinde giden bu liste dünya üzerinde bulunan pek çok ciddi eserin türlerini kapsamaktadır.

Eğer Rol Yapma Oyunları ile ilgileniyorsanız ve işin temeline inmek istiyorsanız, Sword and Sorcery türüyle ilgili bir araştırma yapmanızı şiddetle öneririm. Günümüzün çoğu Fantastik Rol Yapma Oyunu yani masaüstü FRP’leri, Fantezi Edebiyat’tan çıkışını almıştır, buna meşhur Dungeons and Dragons yani “Zindanlar ve Ejderhalar” dahildir.

Unutulmayan Diyarlar’da uzun süredir Masaüstü Rol Yapma Oyunları ve Fantastik hikayeler dahilinde pek çok şeyi inceledik fakat en önemli konu olan Zindanlar ve Ejderhalar’a henüz gelmedik. Gelecek hafta Dungeons and Dragons, D20 sistemler ve D20 tarihinden devam edeceğim, sizlere kaynaklar gösterecek ve bu işin temellerine ineceğiz.

Konu ile ilgili sorularınız için gunhan@merlininkazani.com’a her zaman e-posta atabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu