Warhammer 40,000: Dawn of War II

Bizler Ölümsüz İmparatorun askerleriyiz. Evren kaoslarla örülü. Binlerce gezegen de binlerce varlık acı çekiyor. Biz değil. Çünkü bizler Space Marine’leriz. Çünkü başımızda Ölümsüz İmparatorumuz var. O bizi görür. O bizi duyar. O bizi korur.

Kaos Efendileri her tarafı sarmış… İblislerde… Güçleri öyle fazla ki. Bazıları gözlerini kırparak gezegenleri yok edebiliyor. Daha karanlık varlıklar da var. Bunlar ne bilmiyoruz. Güçleri daha karanlık. Binlerce gezegende binlerce yaşamı yozlaştırdılar. Yıldızları paramparça edebiliyorlar. Biz ise güvendeyiz. Başımızda imparatorumuz var; bizler Space Marine’leriz. Daima tetikteyiz. Bizi tuzağa düşüremezler.

Ama içeriden birisi bunu yaptı. O benim en iyi arkadaşımdı. O bir rahipti. İhanet etti. Onu affettim. Evet, affettim. Bana yaptıklarını affettim. İmparatora ve halkımıza ettiği ihaneti ise affedemem. Onun canını ben aldım. Kaos Lordları için çalışan hain! En sevdiği söz neydi: Umut hayal kırıklığına atılan ilk adımdır. Bizim umuda ihtiyacımız yok. Bizim imparatorumuz var. O bizi kollayacaktır. O bizi gözetecektir.

Ben ne yaptım? Lanet Kaos Lordlarından birini serbest bıraktım. En iyi arkadaşım gibi isteyerek değil. Ama yaptım. Bu kararım halkımıza acı getirebilir. Yine de artık düşmanımın yüzünü biliyorum. Onu bulacağım.

Savaş zamanı

Warhammer 40.000 bizi kendisine nasıl da bağlamıştı. Masaüstü oyunlarından adapte edilen ve kendisine çok özel bir hayran kitlesi yaratan bu evren büyüleyiciydi. Muhteşem konusu, büyü ile teknolojinin mistik birleşimi, karakterlerin derinliği… Ancak oyunun bazı eksileri de vardı. Sadece 1 ırkı yönetebiliyorduk bu da oyunun süresinden çalıyordu. Daha sonra genişleme paketleri ile karşılaştık. Eldar’lar, Dark Elder’lar, Necron’lar ve Orc’lar kontrolümüzdeydi. Hatta Space Marine’ler ile kendi ırkları arasında çatışmalar yaşanıyordu. Bu paketlerin genişliği elbette bir süre kendisine bağladı; buna rağmen kopukluklar insanı biraz soğutuyordu.

“Korkusuz ve acımasız Orc’lar yeni oyunda kendine yer buluyor. Rakipleriyle kanlı savaşlarda karşı karşıya geliyorlar.”

Şimdiyse efsanevi oyunun ikincisi ile karşı karşıyayız. Oyunumuz heyecan verici, son derece eğlenceli. Bazı kimlik sorunları da var elbet. Oyun bir Action RPG mi yoksa strateji mi? Bu kavramlar birbirine karışabiliyorlar. Yine de her kavram ayrı ayrı eğlenceli.

Çoklu-oyuncu keyfini yaşamak istiyorsanız da doğru yerdesiniz. Ancak bu özellikler biraz kısıtlı. Sadece 3’e 3 veya 1’e 1 karşılaşmalar yapılabiliyor. Pek de fazla harita desteği yok.

Warhammer 40.000 2 ilk oyunun belki de tek eksikliğini içinde barındırıyor. Hala sadece tek bir campaign’imiz var.Space Marine’leri Ork, Eldar ve Tyranid denilen tuhaf ırkın üstüne yolluyorsunuz. Buradaki fark 4 ayrı Space Marine birliğini ayrı ayrı kontrol etmemiz. RTS kavramı biraz değişmiş daha doğrusu yokolmuş. Evet bina yapabilme gibi seçeneklerimiz yok. Peki ne yapacağız? Eski Warhammer’lar ya da Warhammer: Mark Of Chaos’ta ne yapıyorsak onu. Elimizdeki kuvvetleri en iyi şekilde koruyacağız. Komuta ettiğimiz karakteri aynı RPG oyunlarındaki gibi geliştireceğiz. Amaçlarımız son derece basit: Çirkin büyük yaratığı öldür, binayı ele geçir, şu objeyi bul. Bunların hepsinin Action RPG öğeleri olduğunun farkındayım.RPG öğeleri bununla bitmiyor. Siz seviye atladıkça tayfanız güçlensin, etraftaki tüm parayı toplayın ve kendinizi o savaştan diğerine atın. Unutmadan daha iyi zırhlar ve silahlar da ele geçirin.

Acımasızlık

Campaign seçeneği pek de taktik zeka gerektirmiyor. Elbette çeşitli özellikler kullanmak gerekiyor: Devasa bir düşman grubunu yavaşlatmak için Slow büyüsüne benzeyen bir büyü yapmak, askerlerinizi doğru yerde ve doğru şekilde yerleştirmek. Mouse’ın sağ tuşunu tıklamaktan fazlası var bu oyunda. Elbette yönettiğiniz her komutan farklı özelliklere sahip.

Sadece Space Marine’leri kontrol edebilmeniz oyunun kısa olduğunu düşündürmesin. Space Marine’leri 3 farklı gezegene yollayabiliyorsunuz. Her gezegen farklı iklim koşullarına ve özelliklere sahip elbette. Burada bir eksiklik ortaya çıkıyor. Gezegendeki haritaları tekrar tekrar oynamak zorunda kalabiliyorsunuz. Fakat senaryo ve konu o kadar iyi ki sıkılmaya pek de fırsat bulamıyorsunuz.

Çoklu oyuncu seçeneğinden biraz daha bahsedelim: Campaign görevlerinde arkadaşınızla ortak oyunlar oynabiliyorsunuz. Yalnızca bir arkadaşınızı davet edebiliyor ama onunla ortak olup çok daha zevkli dakikalar geçirebiliyorsunuz.Dawn Of War 2 co-op match-making özelliği taşımıyor bunun içinde Windows Live ID’den faydalanmanız gerekiyor.

Çoklu oyuncu seçeneğinde dört ırktan faydalanabilirsiniz. Tyranid, Orklar, Eldarlar ve elbette Space Marineler. Tyranidler toprağı kazıp, altından hızlı yolculuklar yapabiliyor. Sürpriz saldırılar için birebirler. Eldarlar savunma dahileri ve çok güçlü büyüleri var. Seçtiğiniz her komutan farklı özelliklere sahip olduğundan tüm ırkı etkiliyorlar.

“Company of Heroes’ta kullanılan Essence Engine’nın gelişmiş bir versiyonuyla hazırlanan yapımda, grafikler genel olarak başarılı.”

Stratejinin süreci üç şekilde işliyor: Enerjileri aktive et, savunma hazırla ve savunma yap. Mantık basit olabilir ama yapmak yorucu olabiliyor.
Farklı etkiler

Dawn of War 2 son derece kaliteli özelliklere sahip: Önce düşman detaylarından bahsedelim; Warhammer masa üstü figürlerini bilirsiniz. Evde alıp boyadığımız mükemmel görünüşlü figürlerdi. Bir ara koleksiyonları yapmaya niyetlenmiştim. Oyundaki yaratıklarda masa üstünden alınıp bilgisayara taşınmış gibi. Ses efektleri harika ama grafiksel özel efektler mükemmel değil. Mükemmel olmasa da tatmin edici. Orkestral müzikler oyunun havasına uyum sağlıyor ve sizi adeta oyunun içine itiyor.

Oyun tavsiye edilebilir mi? Elbette, bu soruyu tartışmak yanlış olur. Yine de şunu unutmayın ki bazı şartlar var: Saf bir gerçek zamanlı strateji arıyorsanız bu oyunda bunu bulamayacaksınız. Peki son derece dinamik, senaryosu devamlı gelişen RPG soslu bir oyun mu arıyorsunuz? Amacınız buysa bu oyundan iyisini bulmakta zorlanacaksınız. Bahsettiğim kimlik sorunundan pek etkilenmeyin; eğer amacınız sadece eğlenmekse. Bu oyunu RTS severlerde zevkle oynayabilir. Yeter ki beklentiler ona göre olsun. Ben her iki türe de hayran biri olarak saatlerimi ekrana kilitlenerek geçirdim. Ama eğlendiğim saatler bitmedi ve kolay kolay bitmeyecek.

Yalnızca konusu, karakter modellemeleri ve eğlence faktörü bile bu oyuna bağlanmanızı sağlayacaktır. Ses efektleri ve müzikler bunu garanti edecektir. Bazı çoklu oyuncu eksikleri ve kimlik sorunları her oyunda görülebilecek eksiklikler. Son söz olarak şunu söylemeliyim; görünen o ki bu oyunda keyif garantisi var.

Exit mobile version