Eğri oturup doğru konuşalım, Kickstarter olayı hayatımıza girdiğinden beri epey bir keyifliyiz. Sevdiğimiz oyunlar bir bir büyük yayıncıların desteği olmadan, bütün yaratıcı özgürlüğü kendi içinde taşıyarak bizlere sunuluyor, bence bu video oyunları tarihinin en büyük kırılmalarından biri ve bu dönemin içerisinde yaşadığım için gerçekten memnunum.
Wasteland ne peki? Bilmeyenler için hemen söyleyelim, 1988 tarihli Wasteland diye bir oyun vardı, bu Fallout’un prototip versiyonu denilebilecek bir oyundu. Tabii en önemli kısmı oyunun tasarımcılarından birisinin Brian Fargo olmasıydı.
Wasteland, aynı Fallout gibi nükleer kıyametten çıkmış bir dünyayı konu alıyordu ve hayatta kalmaya çalışıyorduk, tabii o zamanlar hem teknolojinin el verdikleri hem de oyun mekanikleri daha kısıtlı olduğu için masaüstü rol yapma oyunu mekaniklerinin kullanımı yoğunluktaydı.
Wasteland 1990 yılında “Fountain of Dreams” isimli bir devam oyununa kavuşmuş olsa da, Electronic Arts bu oyunun satmayacağından korkmuş ve oyunu “Wasteland’in devam oyunu” olarak tanıtmamıştı. Böyle böyle Fallout çıktı ve bir efsane oldu, bu sürede Wasteland’in adı tarihin karanlığı arasına karıştı. Tabii Kickstarter gelene kadar.
Kickstarter’da gelmiş geçmiş en sağlam bütçelendirme yarışına sahip olan oyunlardan biri Wasteland 2.
Obsidian’ın Project Eternity’si gibi projelerle birlikte “En sağlam Kickstar projeleri” listesini oluşturan yapımlardan olan Wasteland 2’nin hayran kitlesi hiç küçümsenecek gibi değil, özellikle Kickstarter sayfasını biraz incelerseniz bunu daha iyi anlıyorsunuz.
Brian Fargo’yu bu sefer yapımcı koltuğunda gördüğümüz Wasteland 2, inXile tarafından geliştirilmekte. inXile’dan büyük şeyler beklemeli miyiz peki?
Wasteland 2, ilk Wasteland gibi alternatif bir tarih akışına sahip. 1998 Yılında meydana gelen büyük bir nükleer facia sonucunda mahvolan Amerika Birleşik Devletleri’nde hayatta kalmaya çalışan karakterleri konu alıyor. Sıra tabanlı ve parti tabanlı oynanışa sahip olup aynı zamanda taktiksel savaş öğeleri içerecek olan Wasteland 2, dört adet oynanabilir karakter ve üç adet NPC karaktere sahip olacak, yani toplamda yedi kişilik bir partiden bahsediyoruz, topluluk kontrolünün bir yetenek olduğu oyunlar dönemine geri dönüyoruz gibi.
Oynayabildiğimiz karakterlerin hepsinin özellikleri değiştirilebiliyor, görünüşleri ve tavırlarını bile belirleyebiliyoruz, tabii aynı şey NPC karakterler için geçerli değil, hepsinin ayrı görüşleri, yetenekleri ve fikirleri olacak, bu da oyunun rol yapma potansiyelini katman katman arttıran bir özellik.
Oyunun başında Brian Fargo’nun olduğunu yazmıştım, Fargo’nun bu projenin başında olması inancımızı attıran en büyük özelliklerden biri fakat Wasteland 2 kadrosu sadece Fargo ile bitmiyor. Orijinal kadrodan Alan Pavlish, Michael Stackpole, Ken St. Andre ve Liz Danforth’ta ekiple birlikte, hatta Fallout’tan Jason Anderson bile var.
Yapımın müziklerini Fallout ve Fallout 2’de harika işler çıkartan Mark Morgan üstleniyor, bu da Wasteland 2’nin harika bir oyun olacağına dair bizi umutlandıran bir başka element tabii ki.
Wasteland 2, ilk Wasteland oyununda olduğu gibi hem hikaye ekseni hem de konsept ekseni olarak “Vahşi Batı” temasını işliyor. Bu tema içerisinde karşılaştığımız çoğu karakter Mad Max misali bir o kadar başına buyruk ve hayatta kalmaya çalışan “isyankar” tipliyken bir o kadar Amerikan geleneklerine bağlı, kafasında kovboy şapkası olan ve tütün çiğneyen “vatanseverler” olarak karşımıza çıkıyor. Hatta “Çöl Korucuları” konsepti (Desert Rangers) tamamen buradan gelmekte diyebilirim. Bizim partimizde bulunan dört adet oynanabilir karakterin de birer Desert Ranger olduğunu unutmayalım.
Unity ile geliştirilen oyun PC, Mac ve Linux için çıkacak ve sadece single player modu olacak, çıkış tarihi ise 2013 sonu olarak belirlenmiş durumda.