“Yazı için Ozan Özarslan’a teşekkür ederiz.”
Nintendo 2006 yılında Wii’yi piyasaya sunduğunda oldukça akıllı bir iş yapmıştı. Bu farklı ve yeni sistemi, her kitleye ulaştırmak için herkesin sevebileceği bir oyunu konsol ile birlikte satışa çıkardı. Wii Sports son derece sade görüntüleri olmasına rağmen, basit 5 spor oyunu ile sistemin nasıl çalıştığını anlatmak için oluşturulan bir programdı. Yapımın bu basitliği Japonya’da en çok satan konsolun Wii, en çok oynanan oyunun Wii Sports olmasını engelleyemedi. O kadar ünlü oldu ki, Hollywood filmlerinden, Beyaz Saray’a kadar birçok yere girmeyi de başardı. Nintendo oyunun satıldığının ve sevildiğinin farkına vararak devamını piyasaya çıkarttı. Wii Sports Resort (WSR), diğer oyunlardan farklı olarak büyük bir kutu içerisinde karşımıza çıkıyor. Kutunun içerisinden merakla beklenen “Wii Motion Plus” da (WMP) yer alıyor.
İlk oyunda spor yaptığımız yerlerin neresi olduğu belli değildi. WSR’de spor yapabileceğimiz yer olarak Wuhu Adası seçilmiş. Daha çok tatil havası veren bu ada oyuna güzel görüntüler katmış. Bu ada bize 5 değil, 12 spor oyununu oynama imkanı veriyor. Sporlardan bahsetmemiz gerekirse; frizbi, okçuluk, jet ski, Wakeboarding, masa tenisi, kılıç savaşı, basketbol, bisiklet, golf, bowling, Skydiving, kano, planör yapım içerisinde bulunan seçenekler.
Spor yapmak hiç bu kadar zevkli olmamıştı
Frizbi: Adında anlaşılacağı gibi bir frizbi atma oyunu. Yapım içerisinde WMP’yi en iyi kullanma imkanı veren oyunlardan birisi. Arkadaşlarınız ile oynadığınızı düşünün, frizbiyi fırlatma şekliniz elinizde gerçek bir frizbi varmışçasına olmalı. Bu oyunda bize küçük bir köpek yardım ediyor. Fırlattığımız frizbiyi yakalayıp bize geri getiriyor.
Okçuluk: Wii Sports Resort’ta adından en çok söz ettiren oyun. Nunchuck’taki Z tuşuna basıp Wiimote’u dik tutuyorsunuz, sonra Nunchuck’u geriye doğru çekiyorsunuz. Z tuşunu bırakarak oku bırakıyoruz ve okun hangi hedefe ulaştığını görüyoruz. Bu yapımda kalibrasyon çok önemli Wiimote’u nasıl tutarsak o şekilde nişan alıyor. Bu da bize WMP’ın hassaslığını gösteriyor.
Wakeboarding: Bir hız motorunun arkasına tutunarak, sörf tahtası üzerinde dalgaların üzerinden atladığımız bir spor. Wiimote’u yan tutup, dalgaların olduğu yöne doğru çeviriyoruz. Dalgaların üzerine geldiğinde kendimize doğru çekip zıplıyoruz. Yüksek puanlar alabilmek için suya düzgün bir şekilde inebilmek gerekiyor.Jet Ski (Power Crusing): Bu oyun Wiimote ile Nunchuk’ı bir arada kullanmamızı sağlıyor. Bir elimize Nunchuk’ı diğer elimize Wiimote’u alıyoruz ve sağ ya da sola eğildikçe jet ski de yön değiştiriyor. Hızlanmak için Wiimote’u birazcık döndürmek yeterli.
Kano (Canoeing): Wiimote ile kürek çekiyoruz. Wii kumandasını dik tutarak sağ ve sola oynattığımızda kanoyu hareket ettirebiliyoruz. Yapımda bundan başkada bir şey yok. Çok zevk veren bir kısım olduğunu söylemeyiz.
Masa Tenisi: Oyunda Mii’miz kendi hareket ediyor ve sadece gelen toplara vuruşlarımızda WMP işe yarıyor. Topa ne şekilde vurursak o şeklide karşı tarafa gönderebiliyoruz. Fizik kuralları oldukça gelişmiş. WSR’un kalitelileri arasında. Ayrıca oyunu bir kere oynadıktan sonra başka bir mini oyun açılıyor. Topları hiç kaçırmadan vurmamız gereken bölüm yapıma ayrı bir zevk katıyor.
Kılıç Savaşı: Wii Sport Resort’un en iyi ve eğlenceli oyunlarından birisi. Motion Plus’ı bu oyunda çok daha iyi bir şekilde hissediyoruz. Wii kumandasını belli bir şekilde tutmadan boş yere havaya sallasanız da kazanabiliyorsunuz, ama bir tekniği var. Hatta oyunda bulunan kılıç simülasyonu diğer oyunların bile kullanabileceği şekilde. WSR’un başarılı modlarından biri.
Bisiklet: WSR’un başarılı sayılamayacak oyunlarından birisi. Wiimote ile Nunchuk’ı sürekli olarak sallayarak pedal çeviriyoruz. Ne kadar hızlı çevirirsek yarış da o kadar önde oluyoruz. Aynı zamanda yön değiştirmek için ellerimizi sağ sola yatırmamız gerekiyor. Çok yorucu bir mod olduğunu söyleyebiliriz.
Basketbol: Oldukça eğlenceli. B ile topları durdukları yerden alıp, bileğimizi kullanıp şut çekiyoruz. Gerçekten basket oynarmışçasına gerçekçilik katıyor. İlk modda amaç, atabildiğimiz kadar sayı yapabilmek. İkinci modda ise üçe üç maç yapıyoruz. Bu seçeneğin 2 kişilik modu oldukça zevkli.
Sonlarken…
Wii Sports Resort bir kaç eksiği dışında beklediğimizden iyi çıktı. Motion Plus desteği bu oyundaki en büyük artılardan birisi. Yapımda bazı modlar tek kontrol ile 4 kişi oynanabiliyor, ama multiplayer için ikinci bir Motion Plus eklentisi gerekiyor. Tek başınıza mini oyunları oynarken eğlenebilirsiniz, ancak arkadaşlarınızla oynarsanız daha bir zevkli oluyor. Eğer hala Wii Sports Resort’u almadıysanız bu eğlenceyi kaçırmamanızı tavsiye ederim.