Windows Defender Intel işlemcilerde yüzde 6’ya varan performans kaybına yol açabiliyor. RealTemp ve ThrottleStop gibi programların yazılımcısı, “Uncle Webb” olarak da bilinen Kevin Glynn,, bu sorunun Windows 10 ve 11’lerde karşılaşılan bir bug olduğunu belirtmiş. Hata, Windows Defender’ın durup dururken Intel işlemcilerin performans setlerini rastgele kullanmaya başlayıp programlar arası çakışmaya sebep olmasından kaynaklanıyor.
Windows Defender Intel işlemcilerde yüzde 6 civarı performans kaybına yol açıyor
Uncle Webb, kendi işlemcisi Intel Core i9 10850K ile yaptığı testlerde yüzde 6 performans düşüşü gördüğünü ve bu sorunun 2008 ve sonrasında üretilen işlemcilerde ortaya çıktığını ifade ediyor. Glynn, Windows Defender’ın yüzde 4 kayba yol açtığı senaryolara da şahit olmuş, AMD Ryzen işlemcilerde ise hiçbir soruna rastlamamış.
Uncle Webb, aktif olarak işlemci durumunuzu takip etmediğiniz taktirde hatanın ne zaman gerçekleşeceğini kestiremeyeceğinizi belirtmiş. Kevin Glynn’a göre bu hata, cihazınızı açtığınız andan itibaren her an meydana gelebilir. Bu soruna en kolay çözüm Windows Defender’ı devre dışı bırakmak gibi gözükse de, bunun riskli bir karar olduğu gerçeğini unutmayın.
Daha önce de AMD işlemciler Windows 11’de performans kaybına yol açmış ve sorunun, Windows 11’in AMD işlemcilere aşırı yük bindirmelerinden kaynaklandığı ifade edilmişti.