Workers & Resources: Soviet Republic nasıl bir oyun?

Yeni nesil oyunculuk kavramında pek fazla yer bulamayan şehir kurma ve planlama oyunları, yine de kendi niş kitlesi sayesinde yaşamaya devam ediyor. Tropico serisi, SimCity serisi ve Cities Skylines gibi yapımlar sayesinde saatlerimizi harcadığımız bu tür, diğer oyun türlerinden farklı olarak insanları ekran başına kitleme özelliğine sahip. “15 dakika bakıp çıkayım” derken kendinizi bir anda 3-4 saatlik bir oynama süresi içerisinde bulabiliyorsunuz. Yeniden oynanabilirlik konusunda en iyi türlerden bir tanesi olan bu türde bu sefer tema olarak çok farklı bir yapımla karşı karşıyayız.

Workers & Resources: Soviet Republic ön inceleme

Tema olarak 60’lar ve 70’lerin Sovyetler Birliği temasını benimseyen Workers & Resources: Soviet Republic, geçtiğimiz günlerde erken erişim şeklinde piyasaya çıktı. Çok küçük bir geliştirici grup olan 3Division tarafından geliştirilen Workers & Resources: Soviet Republic, müzikleri, yapıları ve işleyişi sayesinde sizi bir anda Sovyetler dönemine götürmeyi başarıyor. Erken erişim şeklinde çıkan yapımın oldukça fazla eksiği bulunsa da, oynayanları belli bir süreliğine başında tutabiliyor.

Diğer benzer oyunlardan farklı olarak, oyuncuya herhangi bir şekilde oyunu öğretmeyen Workers & Resources: Soviet Republic, sizi direkt olarak oyunun içerisine atıyor. Her ne kadar oyun içerisinde kullanma kılavuzu tarzında bir dijital kitapçık olsa da, bu kılavuzun oyunu öğrenmede oyuncuya pek yardım ettiği söylenemez. Eğer şehir kurma oyunlarına aşina biriyseniz, oyunun yapısına kısa sürede adapte olabilirsiniz. Fakat bu türe pek fazla yakın olmayan bir oyuncuysanız, oyun başlamadan ayarlar kısmında kaynaklarınızı sınırsız olarak ayarlayıp oyuna rahat bir şekilde girmenizi tavsiye ediyorum. Hangi binanın ne işe yaradığı, nüfusun dengelenmesi, bu bağlamda oyun içi ticaret ve daha birçok özelliği deneyerek öğrenmek zaman zaman zevkli olabiliyor.

Başlangıçta size zorluk anlamında çoğu detayı soran yapım, sizden oyuna başladığınızda küçük bir Sovyet medeniyeti kurmanızı istiyor. Bu arada geliştirici ekip sadece makyaj olsun diye oyunun temasını Sovyet olarak ayarlamamış. Oyun içerisinde halkınızın kıyafet kalitesinden tutun da, kaç kişinin evinde radyo veya televizyon var, hepsini arayüzden görebiliyorsunuz. Çalışanın, emek verenin ve ter dökenin hayatta kaldığı bir şehir kurduğunuz yapımda medeniyetinizi geliştirirken tam bir sosyalist olmanız gerekiyor.

Endüstriyel çağın en baskın olduğu dönemde geçen Workers & Resources: Soviet Republic’te ana gelir kaynağınız çiftlikler ve fabrikalar olmuş. Aklınıza gelebilecek her türlü fabrikayı oyuna koyan geliştiriciler, bu fabrikaların 7/24 çalışmasını istiyor. Bacası devamlı tüten bu fabrikalarda ham madde üreterek halkınızı besleyebiliyorsunuz. Ancak TOKİ benzeri toplu konutların sayısını fazla kaçırıp nüfus çoğunluğunu yüksek tuttuğunuzda, şehrinizin işsizlik seviyesi yükselip ve refah seviyesi düşünüyor. İnsanlar alkol bağımlısı olurken, kontrolsüz nüfus artışı eğitim seviyesinin düşmesine sebep oluyor ve olaylar zinciri sizi en sonunda krize götürüyor. 

Bunun yanında oyunda özel bir ticaret sisteminin de bulduğunu unutmadan belirtelim. Her türlü yeraltı kaynağını ve ham maddeyi başka ülkelere satabiliyorsunuz. Fakat oyunun ticaret kısmında her ham maddenin birim fiyatının değişkenlik gösterdiğinin altını çizmeliyim. Şehrinizde en karlı yatırım hangisi ise ona göre üretim planı oluşturmalısınız. Oyunun ticaret mekaniğini oldukça detaylı yapan geliştiriciler, lojistik kısmına da önem göstermiş. Petroller için boru hatları veya başka kaynaklar için tır filoları kurmak tamamen sizin elinizde. Yani oyunda sadece ham madde üretip geriye yaslanarak ürettiklerinizi pazara koyma gibi bir lüksünüz  yok. Eğer bir mal üretiyor ve o malın ticaretine başlıyorsanız, her şeyi ile ilgilenmek zorundasınız. Şahsen şehir kurma ve yönetme mekaniklerini bir kenara bırakırsak, oyunun ticaret anlamında mikro yönetim kısmı, beni en çok bağlayan tarafı oldu. Ayrıca oyunda iki çeşit para tipi bulunuyor. Oyun başlangıcında size daha fazla verilen rublenin yanında bir de dolara da sahip olabiliyorsunuz. Dolar, döviz olarak geçtiğinden oyunda rubleden daha değerli konumda. Ticaretinizi ise dolar üzerinden yaptığınızda, daha fazla kar etme şansınız var.

Sona geldiğimizde Workers & Resources: Soviet Republic’i almak için pek fazla acele etmemenizi öneriyorum. Erken erişim safhasında bulunan yapıma gelmesi gereken daha onlarca özellik bulunuyor. Diğer şehir kurma oyunlarıyla karşılaştırdığımızda daha aşağı bir seviyede olan Workers & Resources: Soviet Republic, umarız kısa sürede büyük güncellemeler alarak daha kapsamlı bir oyun olması başarır.

Exit mobile version