Yapay zeka, zeka mıdır?
Düşünürken aklıma birden takıldı. Acaba yapay zekası çok güçlü dediğimiz oyunlar gerçekten zeki miydi? Kısaca “Hayır” diyebilirdim. Ama birazda gerisini doldurmak gerekli.
Bilgisayara karşı ilk defa satranç oynadığımda yenilmiştim. Satranç’ta çok iyi değildim ama düşünmesi mümkün olmayan bir alete yenilmek ağrıma gitmişti. Bundan sonra biraz hırs biraz yenme arzusu olsa gerek bir süre daha oynadım. Başlarda sürekli yeniliyordum. Ben ne kadar gelişirsem gelişeyim yaptığım tüm hamlelere bilgisayarın bir cevabı oluyordu. Çeşitli hileler yapıyor, kolay galibiyet yöntemleri deniyordum. Ama bir türlü istediğim sonucu elde edemiyordum. Daha sonra okuduğum çeşitli yazılar olsun gözlemlerim olsun artık bilgisayarın düşünebildiği ya da karar verebildiği yönündeki tüm düşüncelerimi kafamdan silmişti.
Düşünün bir kere. Çeşitli ambarlar var. Yapılacak yemeğe bağlı olarak ambarlardan malzemeleri alıyoruz. Bunları birleştirip sonuç olan yemeği ortaya çıkarıyoruz. Bilgisayarında yaptığı aşağı yukarı bu. Satranç oynarken yapılan her hamle için elinde birçok karşı hamle var. İçlerinden birini seçiyor. Çoğu zaman koşullara bağlı olarak malzemeler azaltılıyor ve elde kalanlardan biri randomize olarak bize cevap olarak sunuluyor. Bizlerde bunu “Vay beee. Adam amma yapmış oyunun zekasını” diyoruz. Yok aslında böyle bir şey. Dediğim gibi verilmiş bazı değerlerden birini seçiyor.
Tabii bu örnekleri sadece satranç için sınırlamak yanlış olur. Mesela Unreal II’yi düşünelim. Ortalıkta aptalca dolaşan bot gördünüz mü? Peki ya bir futbol oyununda doğruca kaleye gidip şut çekebildiniz mi? “Hayır” dediğinizi duyuyorum. O oyunlar sadece verilen doğruları yapıyorlar. Top sizde ise üzerinize geliyorlar, görüş alanında iseniz üzerinize ateş ediyorlar.
Yapay zeka günümüzde gitgide gelişiyor. Algoritmalar değiştiriliyor, donanımlar ile daha hızlı seçim yapması sağlanıyor. Ama yinede yapay. Ne zamanki bir bilgisayar üretim adına karar verecek o zaman yapay zekada bitip yerine “bilgisayar zekası” gelecek.