Yeni tetkik: Oyunlar şiddeti teşvik etmiyor!
Hâlihazırda biraz unutulmuş olan “öldürme oyunlarını” yasaklama tartışmaları çerçevesinde “PC ve video oyunları şiddet getiriyor” konusuna dair Almanya’da yeni bir tetkik yayınlandı. Yazarlar tetkikte şaşırtıcı derecede açık bir neticeye varıyorlar.
Tetkik yapılırken eğitimci Astrid Kristen etrafında FU Berlin’den Maria von Salisch’in sorumluluğunda bilim adamları, farklı sosyal çevrelerden ilkokul öğrencilerinin oyun ve asabiyet davranışlarını araştırdılar. Böylece dört farklı mevkideki altı okul; üçüncü, dördüncü, beşinci ve altıncı sınıftan 280 çocuk “iyileştirme” için seçildi ve bunlara bir yıl arayla oyun alışkanlıkları ve en sevdiği oyunlar soruldu.
Bu soruların neticeleri şu tabloyu çizdi: FU Berlin bilim adamları, oyunların daha asabi yapmadığını, bilâkis çok asabi çocukların kendilerine çok kanlı oyunlar aradığını ve bulduklarını söylüyorlar. Astrid Kristen bu durumu “erkek ve kız öğrenciler, kişilik yapılarına uyan oyunları arıyorlar” şeklinde yorumladı.
Bu tespitten yola çıkılırsa, bizzat oyunların asabi şahsiyetler şekillendirmediği, tam aksine zaten asabi olan karakterlerin doğrudan bu tür oyunlara yöneldikleri mantıklı açıklaması yapılabilir. Fakat bu da, asabi şahsiyetlerin oyunlar vasıtasıyla ekranın ötesinde hislerini faal olarak yaşamaya mı kışkırtıldıkları yoksa oyunların sonuçsuz kaldığı veya asabiliği sanal mekânla sınırlandırıp gerçek dünyada daha çok itidal mi temin ettiği sorusuna götürüyor. Bunun akabinde, çocuklardaki neticelerin gençler ve genç yetişkinler için de isabetli olup olmadığı sorusu akla geliyor. Kristen, bu tam olarak söylenemeyeceğinden, çocukların buluğ çağındaki gelişimini de takip etmenin mühim olduğunu ekliyor.
Bu kadar meçhule rağmen bilim adamları oldukça sarih bir tahmine varıyorlar: Kristen, “birçok şey, şiddet oyunları hırçınlaştırır gibi basit sonuç çıkarımının eksik geldiğine işaret ediyor” diyor. Cinsiyete yönelik neticeler açısından bu tetkik çok şaşırtıcı olmayan bir şey daha getiriyor: “Asabi davranışlı gençler bu zaman diliminde daha çok şiddet içerikli oyunlarla uğraşmaya temayül ederken yalana ve entrikaya eğilimli kızlar daha çok RolYapmaOyunlarını tercih ettiler.”
Kaynağa ulaşmak için tıklayınız.