Zero Point
Daha önce hiç macera ve aksiyon karışımı Türk yapımı bir oyun oynadınız mı? Durun tahmin edeyim. Hep bir ağızdan hayır cevabı alıyor gibiyim 🙂 Ama sanırım bu yazıyı okuduktan sonra hemen Zero Point’i oynayacağınızı düşünüyorum. Zero Point Tayfun Tuna tarafından Macromedia Flash ile 3 aylık bir çalışma sonucu ortaya çıkmış bir oyun. Daha önce ki oyunlarında yakalayamadığı başarıyı Zero Point ile yakalamayı hedefliyor. Oyunda ki karakterimizin bir adı yok. Oynayan herkesin o karakteri kendi gibi görmesi uygun görülüyor Tayfun’a göre.
Zero Point de bir ajanı canlandırıyoruz. Oyunda bize verilen bilgisayar sayesinde bir takım görevler alarak oyunda ilerliyoruz. Ajan dedik ya işte. Oyun 3 farklı olan içerisinde geçiyor. Bir bakıyorsunuz bir plaza da, bir bakıyorsunuz Alaska da – 0’ın altında hatta uzay da bile görevimiz olacak. Bu 3 farklı alanda kötü adamların peşine düşüp çevirdikleri dolapları bulmak için iş üstündeyiz. Arkaplan görüntüleri 3D Studıo Max ile hazırlanıyor. Oyundaki mekanlar önce modelleniyor, ardından kaplamalar ile mümkün olabilecek en güzel hale getiriliyor. Arkaplanlar ve birkaç nesne dışında herşey Macromedia Flash ile hazırlanıyor. Karakter haraketleri Motion Tween tekniği ile hazırlanıyor. Görüntüler bilgisayarlarımızda oynadığımız diğer oyunlarda kullanılan Motion Capture tekniği kadar kaliteli. Bu teknik sayesinde oyuna Matrix vari bir hava katıyor.
Zero Point de her oyunda olduğu gibi kolay ve zor olmak üzere iki zorluk seviyesi var. Zor da oynarsanız düşmanlarınızın sağlığı daha yüksek, süreler daha kısa, bulduğunuz ilk yadım çantalarından elde ettiğiniz sağlık miktarı daha az olacaktır. Ve bunun gibi bir çok şey var. Oyunda bazı yerlerde düşman ile savaşıp savaşmamak size kalmış. Bu sayede oyun’u sıkılmadan birkaç kez oynamanız mümkün. Tayfun Tuna’nın bu oyun’u yaparken hedeflediği konu; internette Flash ile yapılmış bir çok oyun oynuyoruz bu oyunlar en fazla 5 dakikalık oyunlar. Oysa Zero Point’in bunlardan en büyük farkı hem 20 dakikalık bir süre, hem bedava, hemde daha önce Flash ile yapılmış hiçbir oyunda bulamayacağınız aksiyon keyfi.
Zero Point çok ciddi bir çalışma ile yapılmış. Yapımında bütün ince ayrıntılar düşünülmüş. Sistemine güvenemeyenler isterlerse ayarlar bölümünden düşük kalitede görüntü ile de oynamanız mümkün. Oyun’un menüsünde Bonus adlı bir bölüm var. Toplamış olduğunuz puanlar ne kadar çok olursa bölüm sonunda Bonusları açabilirsiniz. Savaş sonunda ne kadar çok sağlığınız var ise bölüm sonunda o kadar puan alırsınız. Oyun bittikten sonra yeterli puanınız var ise oyun’un yapımı hakkında bilgilere Bonus dan ulaşmanız mümkün.
Ayrıca oyun’un belirli yerlerini geçtiğiniz zaman size verilen şifreler ile kaldığınız yerden devam etmenizde mümkün. Hatırlarmısınız bilmiyorum ama eskiden oyunlarda save olayı olmadan önce şifreler kullanılırdı. Şifre sistemi Zero Point için önemli bir ayrıntı. Zero Point de daha önceden hiçbir oyunda görmediğiniz bir savaş sistemi var. Oyundaki adı ile Accuracy yani “Nişan konsantrasyonu” burada hızlı olmak çok önemli. Savaş esnasında konsantre olarak %100 olduğu zaman ateş ederseniz başarılı bir atış yaparsanız. Ama eğer %100 ‘ü tutturamazsanız –10 canınız gider. İlk başlarda biraz zor geliyor ama zamanla alışıyorsunuz. Hatta çok kolay geliyor. Unutmayın burada hızlı ve dikkatli olmanız gerekiyor. Oyun’un en heyecanlı noktalarında araya oyun içinde kullanılan görüntülerle sinematikler giriyor. Böylece oyundaki atmosfer’e kendinizi daha çok kaptırıyorsunuz.. Oyundaki müzikler Resident Evil filminin Marılyn Manson tarafından hazırlanan Soundtrack albümünden alınan parçalar var.
Buraya kadar okuduktan sonra oyun’u Download etmek isteyenler www.zeropoint.com.tr.tc‘yi ziyaret edebilirler.