Bugün’e kadar bu tarzda benzer bir çok oyun gördük. Hatta buna en güzel örnek ise RollerCoaster Tycoon idi. Zoo Tycoon için aslında RollerCoaster’ın bir kopyası diyebiliriz. Tabii RollerCoaster dan biraz daha gelişmiş bir kopya 🙂 Herşeyden önce RollerCoaster da bir Lunapark yönetiyorduk şimdi ise bir hayvanat bahçesini yönetiyoruz.
İyi bir park işletmecisi olmak
Bu tarz oyunları hiç oynamayanlar için önce Traning bölümü oynamaları tavsiye ederim. Traning bölümüne girdiğinizde karşınıza yapmanız gereken görevler çıkacak. Bu görevlerin hepsini sırasıyla tamamladıktan sonra oyun’a başlayabilirsiniz. ( Bunu yapmanız sizin açınızdan daha iyi olur yoksa oyunda bazen takılabilirsiniz. Tabii gerçek Tycoon oyuncuları bu oyunu gözü kapalı oynar. )
Peki bu nasıl bir oyun?
Oyun aslında ne kadar basit gözükürse gözüksün biraz kafa yormak gerekiyor. Mesela bir kafese hayvanları koyup öyle bırakmak yok. Onları kafeslerindeyken doğal ortamlarındaymış gibi rahat hissettirmek gerekir. Mesela erkek bir maymunun yanına dişi bir maymun koymak gibi veya bir aslanın kafesine kaya koymak gibi. Hayvancıklarınızın bu gibi şeylerden hoşlandığını veya hoşlanmadığını kafalarının üzerinde beliren smile karakterlerden rahatlıkla anlayabilirsiniz. Olay sadece hayvanları sevindirmekle bitse keşke. Park’a gelen müşterilerin sorunlarına çare bularak bularak onları da sevindirebilirsiniz. ( Benim park’a genellikle hep problemli veletler geliyor 🙂 ) Canınız çok mu sıkıldı açın aslanların kafesi salın hayvanları dışarıya ve sadece izleyin 🙂 Bu gibi durumlar bazen sizin isteğiniz dışında da olabilir. Eğer park’a hayvan bakıcısı aldıysanız onlar en kısa zaman da parkı güvenli hale getirirler. Ama böyle bir durumda çok müşteri kaçırırsınız hatta bazıları bir daha hiç gelmezler. Oyunda parkı batırmakta, kaliteli bir yerde yapmak tamamen size kalmış. Benim size tavsiyem park’a giriş ücreti başlangıçta çok düşük bir fiyat yapmanız daha sonra yavaş yavaş arttırmaya başlarsınız. Oyunda park’ın istatistiki bilgileri de veriliyor. Bu sayede parkınızın son durumunu takip edebilirsiniz. İki kafes 4 hayvanla işe başlayıp daha sonra da kocaman bir hayvanat bahçesi yapabilirsiniz. Unutmadan kafes demişken kafeslerde çok önemli bir konu. Eğer maymunları sağlam bir kafese koymazsanız durum çok kötü 🙂 hemen kafeslerin üzerinden atlayıp kaçmaya başlıyorlar. Yani oyunda tam bir similasyon havası var.
Ses : Oyundaki müzikler basit ama güzel. Hayvanların sesleri çok gerçekçi.
Oynanabirlik : Daha önceden Tycoon serilerini oynamış kişiler kolayca alışabilir.
Grafik : Bu tarz bir oyundan fazla bir şey beklememek gerek. Onun için sadece başarılı diyebiliriz.
Genel : Bu oyunun hitap etti kitlenin Tycoon oyuncularının olduğunu düşünürsek onların kesinlikle kaçırmamaları gerektiğini söylemek isterim. Ama eğer bu tarzda bir oyun oynamadıysanız size biraz sıkıcı gelebilir. Daha önceden de söylediğim gibi Traning bölümünü kullanırsanız oyunu çok çabuk kavrarsınız ve zevkli bir hale gelir.