Ace Combat 7: Skies Unknown

Yaşı 25’i geçmiş oyunculardan sık duyduğumuz cümlelerden biri “Oyunlar eskisi gibi değil,” serzenişi son yıllarda daha fazla hak kazanmaya başladı. Eskinin o sade saf aksiyon dolu, oynaması, öğrenmesi, eğlenmesi kolay yapımlar, yavaş yavaş yerini içerisinde onlarca mekanik bulunduran, öğrenmesi saatler süren, eğlenmek için oyuncudan da bir efor bekleyen yapımlara bıraktı. Artık oyunu açayım, elime klavye/mouse’umu, gamepad’imi alıp zevkten dört köşe olayım devri bitti diyebiliriz. Ancak, özellikle Nintendo tarafından bu kültür nadir de olsa karşımıza çıkabiliyor. Sanıyorum ki Japon’lar, oyunları büyük çoğunlukla eğlence aracı olarak görmeye devam ediyor. İşte bu kültürün ve saf aksiyonun bizlere sunulduğu son örneklerden biri de Ace Combat 7: Skies Unknown oldu.

Ace Combat 7: Skies Unknown İnceleme

Öncelikle baştan belirteyim, serinin önceki oyunlarını, bir konsol oyuncusu olmadığım dolayısı ile oynama şansına erişemedim. Bu yüzden bu inceleme serinin incelemesi ve Ace Combat 7 ile karşılaştırılması üzerine değil, safi olarak Ace Combat 7‘ye odaklanacak. Ancak yaptığım ufak araştırmalar sonucunda Ace Combat 7’nin 6’dan ziyade Ace Combat 4 ve öncesine benzediğini söyleyebilirim. Bu oyunları oynayanlar demek istediğimi anlayacaktır.

Öncelikle Ace Combat 7‘nin kesinlikle bir simülasyon oyunu olmadığını belirteyim, bu oyunda görsellik haricinde bir tutam gerçekçilik arayanlar, hayal kırıklığına uğrayacaktır. Ace Combat 7, tamamen arcade mekanikler üzerine kurulmuş, sadece eğlenceye odaklı, eski arcade kabinlerdeki tadı verebilen, ancak hikayesi ile de bizleri etkileyebilen bir yapım. 

Ace Combat 7 eğlenceli oynanışı, etkileyici grafikleri ve hikayesi haricinde bizlere farklı birşey vaadetmediği için, hikaye tarafında sizlere en ufak bir spoiler dahi vermeyeceğim. Ancak bütün hikaye Ace Combat evrenindeki hayali iki dev ülke olan Osean Federation ile Kingdom of Erusea arasındaki savaşı konu alıyor. Seriyi bilmeyenler için Osean Federation’ı ABD, Kingdom of Erusea’yı ise Rusya yerine koyabiliriz. Oyunun tüm hikayesi, bölümler arasında gösterilen ve CGI olarak hazırlanan ara sahneler ile anlatılıyor, şahsen bu CGI’ların kalitesini oldukça beğendim, seslendirme ve hikaye işleyişi de oyuncuyu yormadan, sade bir şekilde anlatılmış. Ortalama bir İngilizce ile dahi oyun rahatlıkla anlaşılabilir. Genel olarak hikayenin kalitesi ise bu tip bir oyuna göre fazlasıyla sürükleyici. Hikayeyi destekleyen orkestral müzikler ise şahane olmuş. Zaten Ace Combat serisinin müziklerinin şanını daha önce duymuştum, yeni oyun ile birlikte bire bir deneyimlediğimde övgülerin haklılık payını da anlamış oldum.

Şimdi gelelim Ace Combat 7‘nin bizlere neler sunduğu ve bunu nasıl yaptığına. Ace Combat 7, tamamen arcade bir oynanış üzerine kurulmuş, muhteşem grafikler ve bu türde bir oyun için alışık olmadığımız derinlikte bir senaryo ile harmanlanmış, üzerine muhteşem müzikler serpiştirilmiş leziz bir oyun. Ace Combat serisi ve tabii ki son oyunu her ne kadar alternatif bir evrende geçiyor olsa da, içerisinde kullandığımız savaş uçakları gerçek dünyada gördüklerimiz ile birebir aynı. Hatta hepsi lisanslı bir şekilde karşımıza çıkmış durumda. Soğuk savaş dönemlerinden tutun da, şuan prototip aşamasında olan uçaklara kadar geniş bir yelpazeye sahip. Şahsen görünüşü ile savaş uçaklarının Lamborghini’si olarak gördüğüm F-22 dahil, TSK envanterindeki ana kuvveti oluşturan F-16 Fighting Falcon da oyunda yer buluyor. Ayrıca tabii ki Rusya, Avrupa ve Doğu Asya’dan da savaş uçakları oyunda yer almış vaziyette. Uçakların görünüşleri, gerçek halleri ile birebir aynı. Performansları ise oyunun arcade alt yapısı sebebiyle tam olarak gerçeği yansıtmasa da, tabii ki F-22 ile F-16’dan daha üstün bir performans alabiliyorsunuz.
Oyunun uçaklar konusunda sizlere tek sunduğu şey, uçakların kendisi değil, oyunun hikayesi boyunca performansınıza göre kazandığınız puanları, uçakları geliştirecek parçalara harcayabiliyor, uçaklardan daha üstün bir performans elde edebiliyorsunuz. Kimi parçalar uçağın manevra ve hız kabiliyetlerini arttırırken, kimileri ise silahlarınızın gücünü yükseltiyor. Ayrıca hikaye modunda satın aldığınız parçaların çok büyük bir kısmını oyunun çoklu oyuncu modunda da kullanabiliyorsunuz. Ancak bazı parçalar dengeleme problemleri dolayısı ile çoklu oyuncu modunda kullanılamıyor. Bu parçalar da geliştirme ağacında (Campaign Only) yazısı ile belirtiliyor. Keza bazı parçalar da çoklu oyuncu moduna özel.
Oyunun hikaye görevleri ise bir uçak oyunundan beklemediğiniz kadar çeşitli. Kimi görevlerde yer hedeflerine odaklanıyor, kimi görevlerde radardan kaçmak için bulutların arasında süzülüyor, kimisinde yere yakın uçuyor, kimisinde it dalaşının sınırlarınızı zorluyor, kimisinde ise oyunun evreninin en efsanevi pilotları ile kapışıyorsunuz. Her uçağın kendine özel SP kısaltmalı özel silahları işinizi kolaylaştırabiliyorsunuz. Ancak oyunun göründüğü kadar kolay olmadığını belirtmem gerekiyor. Normal zorluk mod’unda, bazı görevleri 10 sefer tekrar denemem bile gerekti ki, bu tip oyunlarda iyi bir oyuncu sayılırım. Kısacası Ace Combat 7, basit bir oyun değil. Ancak oyunun sizlere yardımcı olduğu bir sistem mevcut. Oyunun kontrol ayarlarında oyuncuya iki farklı oynayış sistemi sunulmuş. Kolay olan sistemde gamepad’inizin çubuğunu sağa sola yatırarak uçağı kontrol edebiliyor ve ters döndüğünüz durumlarda otomatik olarak uçağı düzeltebiliyorken, Advanced mod’da uçağın tam kontrolü size veriliyor. Hikayede standart mod görsel anlamda daha etkileyici bir kamera deneyimi sunarken, çoklu oyuncu mod’unda ise advanced mod ile daha iyi bir performans sergileyebilirsiniz. Ancak genel itibari ile seçim size kalmış.
Ace Combat 7‘nin en iddialı olduğu konu ise kuşkusuz oyunun grafikleri. Unreal Engine 4 motoru kullanılarak hazırlanan yapım, ışıklandırma konusunda motorun sınırlarını zorlamış. TrueSKY adı verilen bir ara yazılım ile Volümetrik bulutları önünüze seren Ace Combat 7, kokpit kamerasında bulutların içerisinde süzülürken kokpitinizin camındaki su ve yağmur damlaları ile görsel bir şölene dönüşüyor. Unreal Engine 4’ün gücü sayesinde karadaki görsellerde de nispeten beklentilerimi karşılayan Ace Combat 7, grafikleri ile tam bir şaheser olmayı başarmış. Oyunun optimizasyon konusunda da fazlasıyla başarılı olduğunu belirteyim. 980 Ti ekran kartım ile, tüm ayarlar Ultra’da, 2K çözünürlükte ve mod yardımı ile oyunun Draw Distance’ını sonuna kadar zorlayarak yaptığım testlerde 70 FPS’in altına düşmedim. 980 Ti’ın yavaş yavaş emekliye ayrılmaya başladığını göz önüne alırsak, oyunun birçok sistemde yüksek ayarlarda rahatlıkla çalışacağını öngörebiliriz.
Ace Combat 7 sesler konusunda da harika işler çıkarmış. Jetlerin kulakları yırtan çığlığı, bulutların içine girdiğinizde tüm seslerin boğuklaşması, telsiz konuşmaları, roketlerin sesleri derken, yapımcılar başarılı sonuçlara imza atmış. Müzikler ise oyundan çıktıktan sonra YouTube’dan dinlenecek kadar kaliteli olmuş diyebiliriz.
Ancak oyunun tabii ki eksikleri de mevcut. Ace Combat serisi her ne kadar arcade tabanlı olsa da, biraz daha gerçekçi bir tecrübe isteyen oyuncular için zorluk seviyesine bağlı olarak birkaç farklılık yapılabilir, yahut farklı bir mod’da gerçekçi bir deneyim sunulabilirdi. Ayrıca uçakların görsel olarak sınırlı da olsa, rüzgardan etkilenmeleri, hasar almaları sağlanabilirdi. Uçağı kullanırken en ufak bir tıkırtı dahi olmaması, kullanma zevkini baltalıyor. Ayrıca aşırı yavaş gittiğinizde stall’a düşmek de çok yapay kalmış. Uçak anında burnunu aşağı veriyor ve en ufak bir hızlanmada kendini toparlıyor. Yapımcılar ufak görsel dokunuşlar ile bu eksiklikleri giderebilirdi.
Özetlemek gerekirse Ace Combat 7, görsel anlamda beklentilerimizi fazlasıyla karşılayan, eskiden alışık olduğumuz aksiyon dolu oyun deneyimini yaşatmayı başarabilen ve hikayesi ile bizleri etkileyen bir yapım olmuş. Eğer seriyi daha önce oynayıp beğendiyseniz, Ace Combat 7 kesinlikle beklentilerinizi karşılayacaktır. Ancak ne seriye, ne de türe karşı bir ilginiz yoksa, hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.
Exit mobile version