Kar leoparı bizi çok sevdi
“Artık 18 yaşını doldurdun. Bir kız çocuğu gibi annenin dizinin dibinde oturup dikiş mi dikeceksin, yoksa gerçek bir erkek olup eline tüfeğini alıp avlanacak mısın? Yıllardır süregelen bu geleneğimizi devam ettirmek senin en önemli vazifen oğlum…”
Oldukça klişe bir Amerikan senaryosu ile bir kez daha birlikteyiz sevgili okurlar. Girişte anlattığım kısa ve öz hikâye, aslında oyunun senaryo modunun nasıl başladığını ve neden avlandığımızı anlatıyor. Zira elimizde tuttuğumuz oyun Dangerous Hunts 2011, bir avcılık oyunu ve bir avcılık oyununa ise bundan daha Amerikanvari bir giriş yapılamazmış açıkçası.
Tamam hikâyeye klişe dedik ama oyunun senaryosunun daha önce Resistance: Fall of Man’i yazan Brad Santos tarafından yazıldığını da unutmayalım. Bir Amerikan ailesinin yıllardan beri yaptığı avcılıkla ilgili anıları üzerinden yola çıkan senaryo, bir adamın avcılık tutkusunu ve aslında bu tutkunun gerekçelerinin neler olduğunu oyun boyunca izleyeceğiniz ara videolarla oldukça iyi anlatıyor. Ne demişler, yiğidi öldür, ama hakkını yeme…
Dangerous Hunts’a başladığımızda menüde bizi senaryo modu ve serbest olarak takılıp hayvan avlayabileceğimiz mod karşılıyor. Eğer oyunu Top Shot Elite Bundle ile birlikte satın aldıysanız, öncelikle silahınızı hazırlayıp kalibrasyonunu yapmanız isteniyor. Olur da otomatik olarak ayar yapmanız istenmezse, Options sekmesine giderek silahınızın kalibrasyonunu yapabilirsiniz. Tabii başarabilirseniz.
Neden mi böyle dedim? Hemen açıklayayım. Top Shot Elite, Nintendo Wii’den hatırlayacağınız bir algılayıcı ile birlikte geliyor. Bu algılayıcıyı TV’nizin üstüne, altına veya yanına koyabiliyorsunuz. Zaten başka koyacak bir yer kalmadı. Kısacası istediğinizi yapmakta serbestsiniz sayın okuyucular. Çünkü her nereye koyarsanız koyun, Top Shot Elite, hareketlerinizi tam olarak algılayamayacak.
Ofiste oyunu denediğim süreçte boy boy sandalye ve koltuklar, farklı algılayıcı pozisyonları ve daha önemlisi farklı fiziksel pozisyonlarda denediğim kalibrasyonu hiçbir şartta yapamamam zaten oyuna karşı bir olumsuzluk oluşturdu bende açıkçası. Gerçi oyunun tabii ki Top Shot Elite ile direkt olarak bir bağı yok, ama sonuçta bu ikili birlikte satılıyorsa, belli bir uyum içerisinde hareket ediyor olması gerekiyor, değil mi?
Hayvanları öldürmeyin arkadaşım
Bu büyük aksiliği bir kenara bırakıp oyuna devam edelim. Oyunun kontrolleri silahla da, silahsız olarak PS Move ile de biraz zayıf kotarılmış. Gamepad, Top Shot Elite ve PS Move arasında en rahat oynanışı sunan cihaz olarak PS Move’u seçtiğimi de belirteyim. Oyunun genel mantığı sessizce ilerle, ayak izleri veya hayvanların diğer izlerini takip et, iz sür ve yakaladığın hayvanı ürkütmeden öldür olduğundan alışmanız çok zor olmayacak.
Kontrollerin kolay alışılabilen, ama inatla zorluk çıkarabilen bir durumda olması bizi en yaman çelişkiye sokan kısım oluyor ayrıca. Zira tam alıştım derken bir anda 180 derece geriye dönebilirsiniz, benden uyarması. Bunun sebebi de, sağ analoga dokunduğunuz anda karakterin 180 derece arkasına bakması tabii ki.
Kontrollere girmişken hızlıca bahsedelim, oyunda X tuşu ile zoom yapabilir, yuvarlak tuşuna basarak Hunter Sense yani göremediğiniz ayak izlerini görüp yavaş adımlarla yürüyebildiğiniz Avcı Hisleri modunu açabilir, üçgen tuşu ile silahınızı değiştirebilirsiniz. Genellikle bir adet keskin nişancı tüfeğiniz ve bir de sonsuz mermiye sahip Revolver’ınız var.
Dangerous Hunts 2011’in en güzel yönleri, seslendirmeleri ve hikâyeyi anlatışı olmuş. Yani oyunun yaratmayı başardığı atmosfer ve diyaloglar iyi ve başarılı denebilecek düzeyde. Senaryo, biraz klişelerle dolu olsa da, yeterli düzeyde bir sürükleyiciliğe sahip kesinlikle. Ayrıca Hayvanların çıkardıkları sesler ve sizin çıkardığınız seslere verdikleri tepkiler de başarılı olsa da, grafikler için aynı şeyi söylemek pek mümkün değil. Tamam, çok kötü görünmüyorlar ama öyle grafik hatalarıyla karşılaşacaksınız ki, gözlerinize inanamayacaksınız. Örneğin bir geyiğin ağaçların içerisinden geçtiğini bir daha görmek nasip olmayacak hiçbirinize eminim.
Grafiklerle ilgili hatalar demişken, hayvanları özellikle baş bölgelerinden vurmaya özen gösterin. Hem temiz bir ölüm olacağından daha yüksek puan alıyorsunuz, hem de oyunun grafiksel hataları nedeniyle gövdesine attığınız merminin isabet etmediğini anladığınızda iş işten çoktan geçmiş oluyor. Çünkü ateş sesini duyan avınız hızla ortamı terk ediyor ve görev de başarısız oluyor. Yani israf yok, tek mermiyle işleri halletmek zorundayız.
Ben sana avlanma demedim, hobi olarak yine avlan
Piyasada fazla bulunmayan ve avcılıkla ilgilenen oyuncular için altın mahiyetinde değerlendirilebilecek oyunlardan biri Dangerous Hunts 2011. Fakat bu altın niteliği, oyunun iyi olmasından kaynaklı değil. Yalnızca az bulunması onu değerli kılıyor o kadar.
Evet. Activision, oyuna bir hikâye modu ekleyerek, avcılık oyunlarını bambaşka bir raya oturtmayı başarmış. Fakat yine de standart bir avcılık oyunu olmaktan öteye pek gidememiş Dangerous Hunts 2011. Eğer avcılıkla ilgileniyorsanız ve bu işi gerçekten çok seviyorsanız, belki bu oyuna bir şans tanıyabilirsiniz. Fakat avcılıkla ilginiz yoksa, size tavsiyem bu oyundan uzak durmanız olacaktır. Kalın sağlıcakla…