PlayStation 2’nin her oyuncuda unutulmaz anılara sahip olduğu su götürmez bir gerçek. Oyunculuk kavramının gerçek anlamda yaşandığı ender konsollardan bir tanesi olan PlayStation 2, onlarca klasik oyuna ev sahipliği yaptı. Birinci parti geliştiricilerin haricinde ise o dönemde üçüncü parti geliştiricilerin en büyüklerinden bir tanesi olan Capcom’un, Hideki Kamiya önderliğinde ortaya koyduğu en iyi oyunun Devil May Cry olduğunu söyleyebiliriz. Dönemine göre devrimsel oynanış mekanikleri daha siz kontrolcüyü elinize aldığınız ilk andan itibaren oyunun ciddi anlamda bir başyapıt olduğunu hissettirebiliyordu. Kısa zamanda hack ‘n’ slash türünün en başarılı örneği haline gelen Devil May Cry serisi, bu kez yeni nesilde bir kez daha karşımıza çıktı. Hali hazırda yedinci nesil konsol jenerasyonuna çıkan Devil May Cry HD Collection’ı bir kez daha piyasaya süren Capcom, yeni nesil oyuncuların Dante ile tanışmasını istiyor.
Devil May Cry HD Collection incelemesi ile birlikte köklere dönüş yapıyoruz
İlk üç Devil May Cry oyununu bir pakete koyan Capcom geliştiricileri, üç oyunu da Full HD grafikler ile sentezlemiş. Hikaye anlatımı açısından maalesef pek yeterli olmayan üç oyun sizi ilk başta sıkabilir, fakat hack ‘n’ slash türünün öncülerinden olan bu serinin, nasıl günümüz oyunlarına ilham verdiğini görmek istiyorsanız bu paketin tam size göre olduğunu söyleyebiliriz.
Oyunları özetlemek gerekirse (buradan sonrası sürpriz bozan içerir) ilk oyunda Dante, tıpkı annesine benzeyen Trish ile beraber oyunun kötü karakteri olan Mundus’u alt etmeye çalışır. Ancak Trish’in, Mundus tarafından yaratılmış ve Dante’nin aklını karıştırmak için görevlendirilmiş bir karakter olduğunu belirtelim. Mekaniksel açıdan ilk Devil May Cry’ın video oyun endüstrisinde yeni bir şeyler deneyen bir oyun olduğunu, ayrıca dönemin şartlarına göre oyuncuya güzel bir deneyim sunduğunu söyleyebiliriz. Bu kısımda ilk Devil May Cry’ın verdiği vuruş hissiyatının oldukça başarılı olduğunu belirtmek istiyorum. Rebellion’ı ağırlığı ile birlikte kontrolcünüzde bir kombo makinesine dönüştürdüğünüzde, aldığınız zevk tarif edilemez.
İkinci oyuna geçmeden önce ciddi anlamda Devil May Cry 2’nin kötü olduğunun altını çizmek istiyorum. Her şeyden önce o yıllarda ikinci oyunu, ilk oyundan nasıl daha kötü yaptılar merak etmekteyim. Çünkü senaryo anlatımı açısından rezalet olan ikinci oyun, oynanış mekanikleri açısından da ilk oyunun üzerine çıkmayı başaramamış bir yapım olarak karşımıza duruyor. Ayrıca yeni kadın karakterimiz olan Lucia’nın, Dante’nin yanında başka bir oynanabilir karakter olarak oyunda yer aldığını belirtelim. Fakat oyunu Lucia ile oynasanız bile yine aynı hikaye gidişatını görmek durumunda kalıyorsunuz. Hali hazırda pek eğlenceli olmayan bölüm tasarımlarını tekrar Lucia ile elden geçirmek oynayanları biraz sıkıyor. Diğer bir yandan başta tanıştığımız bu karaktere neden yardım ettiğimiz, neden Dante’nin böylesine tehlikeli bir göreve ortak olduğu ve neden Devil May Cry dünyasının ikinci oyuna rağmen anlatılmadığı bu oyunu yine de oynarım diyorsanız, HD Collection sizi bekliyor.
Üçüncü oyun ise milyonlarca Devil May Cry hayranı tarafından serinin en iyi oyunu olarak gösterilmekte. Silah çeşitliliği, güzel sayılabilecek bir senaryo, enfes oynanış dinamikleri ve ara sahnelerin güzelce dizayn edilmesi gibi durumlar yüzünden, oyunu şu anda eski hali ile oynasanız bile kontrolcüyü elinizden bırakamayacağınızın garantisini verebilirim. Diğer bir yandan Devil May Cry 3’te ciddi bir hava takınıp dalga geçilesi bir duruma düşen ilk iki Devil May Cry oyununun senaryosu yerine, olayları pek ciddiye almayan ve olması gerektiği gibi oyuncuları eğlendiren bir senaryo ile karşılaşacağınızı belirtelim.
Kardeşimiz olan Vergil’ın zihnini şeytanlara hükmetmesi için karıştıran Arkham, oyunun başında dükkanımızı şeytanları ile ziyaret eder ve maceramız başlar. Sonrasındaysa yerden göğe doğru yükselen bir kulenin üstünde bize meydan olan Vergil’ın bu davetini, Dante ivedilikle kabul eder. Üçüncü oundaki kadın partnerimiz ise bu sefer babası Arkham olan, Lady (Mary) isimli karakter oluyor. Lady her ne kadar Devil May Cry fanları tarafından ilk oyunda gözüken Trish kadar sevilmese de, Lucia’dan daha iyi bir yan karakter olarak maceramıza ortak olmakta.
Tüm bunların yanında Devil May Cry 3’ün, teknik olarak da devrimsel açıdan kendi içerisinde bazı yeniliklere yelken açtığının altını çizelim. İlk iki oyuna nazaran animasyon açısından oldukça geliştirilen oyunda Dante’yi canlandıran Reuben Langdon’ın, arka planda oyuna pozitif hava kattığı Dante’nin oyun içi animasyonlarından belli oluyor. Böylelikle ilk oyunlarda Dante’nin animasyonları gözlerinizi kanatırsa, üçüncü oyunu gözlerinize pansuman niyetine oynayabilirsiniz. Üçüncü oyunda bu kez oynanabilir karakterler içerisinde Dante haricinde Vergil, Sparda ve Corrupt Vergil bulunuyor. Her bir karakteri, oyun içerisinde belirli başarımları gerçekleştirerek açabiliyorsunuz.
Devil May Cry HD Collection için ise seriyi vakti zamanında oynayamayanlar için, ilk üç oyunu bir arada paket halinde oyunculara sunmasının oldukça güzel bir fırsat olduğunu söyleyebiliriz. Ana menü tasarımını oyunlardan aldığı çizimler ile süsleyen Capcom geliştiricileri, maalesef PC’de en fazla 1080p çözünürlük ile karşımıza çıkmışlar. Her ne kadar üç oyun da eski nesilde çıkmış olsa da, bazı oyuncular bu paketi oyunun sunacağı 4K çözünürlük desteği için satın alacaktı. Capcom geliştiricileri ilerleyen zamanlarda 4K çözünürlük desteğini güncellemeler ile getirir mi? Bilinmez. Ana menü içerisinde yine üç oyuna ait müzikleri de dinleyebildiğinizi belirtelim. Hali hazırda oyuncuyu gaza getiren bu müziklerin kütüphane içerisinde toplanması güzel bir jest olmuş. Ayrıca geliştiriciler, Devil May Cry fanlarının çizdiği sanat tasarımlarını da bir kütüphane halinde sunmayı ihmal etmemiş.
Sona geldiğimizde 29.99 dolar fiyat etiketi ile satılan Devil May Cry HD Collection’ı, hack ‘n’ slash türünü seviyorsanız ve hala Dante ile tanışmadıysanız kesinlikle almanızı öneriyoruz.