eSpor kavramı ortaya atıldığından beri hep kafamda aynı soru oldu: “eSpor olarak adlandırılan olay, gerçekten bir spor dalı mıdır?”. Bunun cevabını vermek hiç kolay değil. Hatta birçok kişinin ağzından milyon tane kötü laf çıktığını duyabiliyorum. Ama önce bir sakin olun ve birlikte üzerine bir düşünelim.
eSpor, spor mudur?
Öncelikle “spor” kelimesinin üzerine gidelim. Nedir, nereden çıkmıştır? Spor, sözlük anlamı olarak “Belli kurallara ve tekniklere uyularak yapılan, bedensel gelişmeye yararlı, eğlenmek ve yarışmak amacı da bulunan beden hareketlerinin tümünün ortak adı.” şeklinde tanımlanmaktadır. Aslında benim kafamı da meşgul eden konunun özü buradan çıkıyor. Tanıma göre eSpor karşılaşmalarının belli kuralları var. Eğlenme ve yarışma kısmı da var. Ancak işin özü olan bedensel gelişmeye yararlı kısmı beni zorluyor. Eğer bedensel gelişmeyi parmaklarımız olarak düşünürsek illa bir gelişme yaşanıyor. Burada “zihinsel gelişme kısmı da var ya” dediğinizi duyar gibi oluyorum. Ancak zihinsel ve bedensel gelişme iki farklı kavram. Tabii eSpor’un da tanımını yapmadan geçmemek lazım: “Profesyonel oyuncular arasında rekabetçi karşılaşma” olarak adlandırılabilir.
Spor deninde aklıma, avcılık, atıcılık, binicilik, denizcilik, atletizm, basketbol, futbol, güreş, kayak, tenis, voleybol gibi oyunlar geliyor ki tamamı yakarıdaki tanıma uyuyor. Zira bize öğretilen spor kavramı ile birebir örtüşüyor. Diğer taraftan elektronik oyunlarda bu tanıma uymuyor. Spor yapıldığında bedensel bir gelişim olmalı. Ancak eSpor bunun tam tersini destekliyor. Oyuncularını hareketsizliğe yönlendiren bir eğlence türü.
Diğer taraftan eSpor liglerinin kurulması da elektronik ortamda gerçekleştirilen bu etkinliğin spor tanımını güçlendiren bir etken. Ayrıca eSpor adlandırılırken “rekabetçi” kelimesine de çok önem veriliyor. Bu da onu spor olarak değerlendirebilmemiz için bir etken. Diğer taraftan gaming house olsun, koçluk sistemi olsun, spor takımlarının modellemesine göre yol alınması eSpor’un, bir spor dalı olarak anılabilmesi için atılan adımlardan bir tanesi. Etkinlikler sırasında anlatıcılar ve hakemlerin bulunması, izleyenlerin geniş kitleler oluşturması bunların geniş kapsamlı bir turnuva olduğunu da gösteriyor.
Yine de günün sonunda karşılaşmaya takımlarının forması ile çıkan oyuncuların, eSpor kavramının bir pazarlama tekniği olduğunu düşünüyorum. Çeşitli ülkelerin eSporcuları atlet olarak nitelendirmesi ya da olimpiyatlarda eSpor dallarının açılması hatta İsminin içinde spor kelimesi geçmesi, benim gözümde bir spor etkinliği olarak göstermiyor. Bunu sağlayabilmek için -en azından şu aşamada- henüz alınması gereken yol olduğunu gösteriyor. eSpor için kullanılan yapımların, fiziksel aktiviteler içermesi, onu benim gözümde biraz daha spora yaklaştırmasını sağlayacaktır. Kısacası, benim fikrime göre eSpor kelimesi kendi tanımını karşılasa da spor kelimesinin tam tanımını henüz karşılayamıyor. Bunun olabilmesi için biraz daha süreci olduğuna ve sistemin evrilmesi gerektiğine inanıyorum.