Vın vın vın
Birçok yarış oyununun yapımcısı olan Codemasters bu sefer de yeteneklerini konuşturdu ve karşımıza yeni yarış oyunu olan F1 Race Stars’la çıktı.
Duyurlduğunda özellikle PC platfromu için eleştirilerde bulunulmuş olsa da oyunun her platform için oldukça başarılı olduğunu söylemek gerek. PC, PS3 ve Xbox 360 platformunda bizlerle buluşan yeni yarış oyununun diğer oyunlardan farkı her yaşa hitap eden bir oyun olması.
Büyük ülkelerde yapacağımız yarışlarda, 24 farklı sürücüyle eğlenme fırsatı yakalacağız. Sadece erkek değil, bayan yarışçılara da yer veren F1 Race Stars hakkındaki gerçekleri okumaya hazır olun.
Gerçek hayattan, video oyunlarına geçiş
Yarışın en önemli özelliği gerçek F1 plotlarıyla yarışmamız. Söz konusu Sebastian Vettel olduğunda bir çoğunuzun neden bahsettiğimi anladığınızı düşünüyorum, Jenson Button için de aynı şey geçerli.
Yarışacağımız ülkelere gelirsek: Almanya, ABD, Monako, Brezilya, İtalya, İngiltere, Belçika, Avustralya, Japonya, Singapur ve Abu Dabi. Ülkeden ülkeye gezmekten öte, bunları birer pist olarak değerlendirebilirsiniz.
Oyun kontrolleri, grafikler ve daha fazlası
F1 Race Stars, kesinlikle tüm vaktinizi alabilecek bir yarış oyunu değil. Tek amacı eğlence olan ve oyun oynamaya vakti kalmayıp, birkaç saatliğine kendinizi eğlendirebileceğiniz bir oyun. Arkadaşlarınızla yarışabilmeniz de eğlence saatlerinizi uzatmanızı sağlayabilir.
Oyunda amacımız birinci bitirmekten öte, diğer araçları rahatsız etmek ve daha fazla hasar vermek. Buna bağlı olarak yarış esnasında yoldan topladığımız kocaman yıldızlarımız olacak ve bunların bizlere verdiği silahlarla rakiplerimize ciddi hasarlar verebileceğiz ve ardından o kadar hasardan sonra hep beraber tamircinin yanında buluşacağız.
Kısaca kontrollerden bahsedecek olursak:
R2: Hız vermek
Kare: Aracımızın arkasına bakmak
Çarpı: Aldığımız tuzağı veya gücü kullanmak
Analog ve yön tuşları: Aracımıza yön vermek
L2: Fren
Yuvarlak: Takım bırakıp – Takım almak
Zorluk seviyeleri
F1 Race Stars, diğer yarış oyunlarından biraz daha farklı olarak motor gücünü ele almış durumda.
Üç farklı zorluk seviyesi belirlenmiş: 1000cc, 2000cc ve 3000cc.
Arkadaşlarımızla eğlenelim
Bölünmüş ekranda 4 kişiyle aynı anda yarışabileceğimiz F1 Race Stars’ta, dilerseniz bu sayı 12’ye kadar çıkabiliyor. Elbette bu sayıdayken aynı ekran üzerinden oynama şansımız mevcut değil.
Ne, nerede öğrenelim
Ekranımıza ilk baktığımızda bize yabancı gelmeyen birçok terim ve şekil göreceğiz. Zorluk seviyenizden tutun, aracınızdaki güce kadar birçok konuyu anlamanız son derece kolay.
Sol üst köşede yarıştaki sıramızı görürken, sol alt köşede yarış esnasında aldığınız tuzak şeklini göreceğiz.
Sağ üst köşede yarışın kaçıncı turunda olduğumuzu görürken, sağ alt köşede yarışın ne kadar kaldığını gösteren siyah çizgi göreceğiz.
Oyun modlarından kısa notlar
Play: Yalnız veya dört kişiyle yarışabileceğimiz zamanlar elbet olacaktır. Bu durumda istersek “single event” seçerek yalnız kalabiliriz veya “custom event” seçerek tamamen kendi kurallarımızı belirlediğimiz bir yarış oluşturabiliriz.
Play Online: Online olarak 12 yarışçıyla yan yana yarışabileceğimiz zamanlar da olacak. F1’in ünlü plotlarının bir çoğunun kontrolümüzde olduğunu düşünürsek, oldukça renkli geçecek bir yarış olabilir.
Career Championships: 29 farklı şampiyonanın olduğu modumuz da var. Kısacası kendi kariyerimizi yaratmak istediğimizde farklı yarış pistleriyle karşı karşıya kalabiliyoruz.
Time Trial: Zamana karşı yarışmak ve en hızlı yarışçı olduğumuzu kanıtlamak istediğimizde R2 tuşuna daha sert basacağımız zamanlar olacak.
My Stuff: Yarış sonrasında kazandığımız başarım puanlarımızı görüntülemek istediğimizde, eşyalarımız bize yardımcı olacak. İstatistiklerimizi görüntüleyebileceğimiz “my stuff” mod’unda banner değişimi de yapabileceğiz.
Bu tuzaklar ve işe yarar?
F1 Race Stars, diğer karting oyunları gibi, rakiplerimizi geride bırakmak adına farklı tuzaklarla karşımıza çıkıyor.
Tuzaklarımızdan kısaca bahsedecek olursak:
•Red Seeker Bubble – Önümüzdeki veya arkamızdaki rakibimizin yavaşlamasını sağlar.
•Blue Bubble Trap – Bizi takip eden rakibimizin önüne bıraktığımız mavi bir baloncuk, onun içerisine bir süre hapsolmasını sağlar.
•Yellow Ricochet Bubble – Pistte çılgınca seken sarı bir baloncuk, önüne geçen herkesi yavaşlatır.
•Purple Pulse Bubble – Uzaktan patlatabileğimiz kabarcığımız.
•Rain Cloud – Yağmur bulutunu aktif ettiğimizde en öndeki rakip yavaşlar.
•Pulse – Rakiplerimize hasar verir.
•Balloons – Arkamıza bıraktığımız kırmızı balonlarımız, rakip aracın yavaşlamasını sağlar.
•Boost – Aracımızın hızlanmasını sağlar
Bugün hava yağmurlu
F1 Race Stars’ın farkı, çoğu karting oyunlarındaki gibi tek mevsimle kendisini kısıtlamaması. Kimi zaman günlük güneşlik havada aracımızla hız yaparken, aniden bastıran yağmur tüm planlarımızı alt üst edebiliyor.
Her araç, kendisine özel
Yarış araçlarının her biri farklı. Seçeceğimiz araçlardan biri çok hızlı giderken, diğerinin kontrolü daha kolay olabiliyor. Hatta yol üzerindeki yıldızlardan toplayacağımız tuzaklar bile, her araca göre değişebiliyor.
Tıpkı gerçek F1 araçlarındaki gibi, her plot da kendi özelliğiyle ön plana çıkıyor. Fiziksel özelliklerinden tutun, mimiklerine kadar farklı farklı duruşları var.
Kimi zaman gerçek F1 yarışlarında olduğu gibi güvenlik aracı da yanımıza yanaşacak ve onu geçmemiz yasak olacak. Bize işaret yollayıp, aracımızı tamir etmemiz için özel bölgelere yönlendirecek.
Son olarak
F1 Race Stars, günün yorgunluğunu üzerimizden atmak ve birkaç arkadaşımızla F1’in tadını çıkartmak istediğimizde kontrolü ele almak istediğimiz bir yarış oyunu.
Grafiklerinden ve müziklerinden tutun, ekrandaki renkli yüzler bile sizi kendisine çekebilir.
Rakiplerimize karşı bile, bizi geçerlerken, baş parmağımızla “harika bir iş yaptın dostum!” şeklinde pozitif mimikler kullanabiliyoruz.
F1 Race Stars, tamamen eğlence üzerine kurulmuş bir yarış oyunu. Rakiplerimize her ne kadar tuzaklarımızla sürpriz yapacak olsak bile, her yarışın sonunda dostça el sıkıştığımız zamanlar da olacak.
İyi yarışlar.