Bugünkü yazımızda, 1 Kasım 2019’da PC tarafı için piyasaya sürülen, daha sonrasındaysa Nintendo Switch tarafına eklenen ve 13 Ağustos 2021’de Xbox One ile Xbox Series X|S konsollarına gelecek olan Fishing Adventure oyununu detaylı bir şekilde inceliyor ve değerlendiriyoruz. MasterCode tarafından geliştirilen, Ultimate Games’in yayıncılığını üstlendiği Fishing Adventure, tek oyunculu bir balık tutma simülasyonu olarak karşımıza çıkıyor.
Fishing Adventure inceleme
Battı balık yan gider
Oyun, karşımıza saf bir balıkçılık simülasyonu olarak çıkıyor ve içerisinde herhangi bir hikâye barındırmıyor. Oyunu ilk açışımızda sade güzel bir müzik ve Türkçe bir menü ile karşılaşırken, (Buraya kadar her şey güzel gidiyor) sağ alt kısımda bulunan ”3000 sikke kazanmak için oyunu puanla” yazısını ve butonunu gördüğünüz andan itibaren oyun hakkında umutlarınız altüst oluyor. Ana menüsündeki butonla adeta ”Ben bir mobil oyunum” diyen yapım, harita seçim ekranına girdiğimiz ve bizlere ilk olarak sunmuş olduğu ülkelerden olan Polonya’ya adım attığımız andan itibaren bizleri, kuş cıvıltılarının olduğu huzurlu bir ambiyans ile karşılıyor.
Fishing Adventure’da balık tutmaya başlamadan önce güzel bir alan bulmak için, kuş cıvıltıları eşliğinde huzurlu sandığım bu atmosfer içerisinde geziyor ve oyunun en yüksek ayarlarda sabit 60 FPS bir şekilde çalışmasına rağmen yırtıla yırtıla ve ışınlana ışınlana haritayı keşfetmeye çalışıyordum. Lakin biz oyunculara harita içerisinde sağlanan keşfedilecek alanın aşırı sınırlı bir şekilde kaldığını fark edince, küçük bir su birikintisi bulup balık tutmaya (Bu sırada kuş cıvıltıları tamamen aynı melodiyle devam ediyor) karar verdim. Daha sonrasındaysa bahsettiğim yırtılma ve ışınlanma olaylarının aslında oyunun animasyon sisteminin olmazsa olmaz bir parçası olduğunu ve neredeyse tüm animasyonları bu şekilde işlediklerini fark ettim.
Öncelikle Fishing Adventure’ın balık tutma arayüzünden ve oynanış tarafından bahsedecek olursak yeterli bir seviyede diyebiliriz; ancak animasyonların işleyişi gerçekten aşırı bir şekilde göze batıyor. Örneğin, oltanızın şiddetini ayarlayıp suya atarken, atış animasyonunun tamamlanacağı sırada oyunun kamerası sizleri hedeflenen noktaya dümdüz ve hızlı bir geçiş efektiyle odaklıyor, animasyonu bu şekilde tamamlıyor.
Bitmek bilmeyen sorunlar ve birkaç detay
Oyun sizlere sabit 60 FPS’ken bile kasmayı ve optimizasyon sorunlarını sonuna kadar hissettirirken, çoğu animasyonun ”sihirli bir ışınlanma hareketi” ile tamamlanması oldukça sinir bozucu olabiliyor. Ayrıca oynanış tarafı her ne kadar basit olsa da, oyuna girdiğinizde herhangi bir öğretici ile karşılaşmıyor, ayarlar kısmında klavye kontrollerini göremiyor ve değiştiremiyorsunuz. Balık tutma tarafı her ne kadar güzel ve sıradan olsa da oldukça basit bir şekilde tasarlanmış. Bu tarz bir simülasyon oyununun oyunculara daha fazla çeşitlilik sunması ve daha gerçekçi bir deneyim vaat etmesi beklenirken, balık tutmak sadece üstteki mavi imleç aşağıya doğru geldiğinde sağ tıka basıp balığı sabitledikten sonra oltayı çekmekten ibaret.
Oyun içerisindeki her ülke, oyunculara farklı balık türleri ve balık tutabilecekleri başka küçük bir harita sunuyor ve bu haritalar içerisinde bir kayık kiralayabiliyor veya kalıcı olarak satın alabiliyorsunuz. Fishing Adventure’da en sevmiş olduğum kısım ise bu kayık kiralama ve satın alma sistemi olmuş oldu. Kayığınıza binip, küreğinizi çekerken, suyun ortasında sessiz sakin bir şekilde oltanızı atıp suyun dalgalanışını seyretmek gerçekten huzur verici olabiliyor. Tam oyunun sizlere sunduğu atmosfere alışıyor ve ışınlanan animasyonları görmezden gelmeye başlıyorsunuz ki, bu seferde devreye kuş cıvıltıları giriyor.
İncelemenin başlarında bahsettiğim bu ses efekti sonsuza kadar devam ediyor ve oyun içerisinde yağmur yağmadıkça ebediyen kendisini tekrarlıyor. Normalde bu cıvıltılar oyunun atmosferine huzur ve gerçekçilik katarken, aynı ses efektinin hiç bir şekilde değişmeden sonsuz bir döngüye konmuş olması gerçekten kafanızı tırmalamaya başlayabiliyor.
Balık tutma kısmından bahsedecek olur isek, bir balık tuttuktan sonra ”sat” veya ”bırak” şeklinde iki adet seçeneğimiz oluyor. Balığı satmak sizlere belirli bir miktarda sikke kazandırırken, bırakmak ise fazladan tecrübe puanı kazandırıyor. Kazandığınız sikkeleri oyun içerisinde çeşitli şeylere harcayabiliyor ve tecrübe puanlarınızla da çeşitli seviyeleri (Seviye atladığınızda da belirli bir miktarda sikke geliyor) aşarak, yeni haritalar açabiliyorsunuz. Eğer kayığı bir süreliğine kiralamak isterseniz 100 sikke, kalıcı olarak sahip olmak isterseniz de 5000 sikke gibi bir rakam ödemeniz gerekirken, oyunun başlarında balıkları satarak para kazanmak oldukça zor olduğu için seviye atlamak için oynamanız gerekiyor. Seviye atlarken belirli bir miktarda oyun içi para kazanıyor ve yeni balık türlerinin olduğu ülkelerin kilitlerini açabiliyorsunuz.
Ayrıca oynanış kısmı her ne kadar oldukça güzel düşünülmüş olsa da uygulama tarafına aktarılamamış. Özellikle animasyon tarafı oyuncuyu oldukça rahatsız ederken oyuna, genel olarak bir mobil oyun havası hakim. Bir simülasyon yapımı olarak oyunculara sunduğu genel çeşitlilik ve tekrar oynanabilirlik oldukça az. Fishing Adventure, kendi içerisinde aşırı tekrara girerken, bahsettiğim bu unsurlar ile adeta ”grinding” dediğimiz sistemin sonsuz bir döngüsü haline gelen bir yapım olmuş.
Sonsöz
An itibariyle bir oyun incelememizin daha sonuna gelmiş bulunuyoruz. Fishing Adventure, genel anlamda sizleri kısıtlayan yapısıyla ve kendi içerisinde barındırdığı ışınlanan animasyonlar, optimizasyon sorunları, Sonsuz bir şekilde tekrar eden ”grinding” sistemi, sunmuş olduğu yetersiz çeşitlilikle oyuncuyu oldukça sıkan bir yapım olarak karşımıza çıkıyor. Eğer bahsettiğim bu tarz olumsuzluklar sizleri rahatsız etmiyor ve ”Bir-iki balık tutup çıkayım” şeklinde mobil oyun tarzında, düşük fiyatlı bir yapım arıyorsanız tercih edebileceğiniz yapımlar arasında yer alıyor. Onun dışında; içerisinde optimizasyon sorunlarını mümkün olduğunda az barındıran, gerçekçi bir balık tutma simülasyonu arayan ve oyun içerisinde birazcık çeşitlilik isteyen oyuncular için bu yapımı tavsiye etmemekteyim. Fishing Adventure, her ne kadar güzelce düşünülerek yapılmış bir oyun olsa da, maalesef uygulama kısmında oldukça zayıf kalan bir oyun olmuş.