FlatOut 3

Arabaları çarpıştırma fikri yeni değil. Lunaparklarda bile “çarpışan arabalar” oldukça popüler bir oyun durumunda. Flatout 3’ü gördüğümde de aklıma Carmageddon ve Destruction Derby oynadığım günler geldi. 3 gün durmadan Carmageddon oynayıp bitirdiğimi hatırlıyorum da ne çok eğlenmiştim. Ancak uzun süredir karşıma bu tarzda bir oyun çıkmamıştı.

Hey hey hey taksi!

FlatOut 3 oyunu, Amsterdam Taxi Madness, Taxi3: Extreme Rush, Taxi Rally Gold, Super Taxi Driver 2006 gibi kafayı taksiyle bozmuş olan Team6 Game Studios tarafından geliştirilmiş. Hollandalı stüdyonun oyunları arasında Fiat500, Ultimate Monstertrucks, French Street Racing, Street Racer Europe gibi yarış oyunları da bulunuyor. Yani anlayacağınız bu Hollandalı arkadaşlarımız, durmadan araba oyunu üretiyor. E haliyle bu kadar araba oyunu geliştirince, sanırım “Arkadaşlar biz ne yapıyorduk?” gibi anlamsız bir düşünceye kapılmış olacaklar ki FlatOut 3’u bu kafayla yapmışlar. Açıkçası Team6’nın bulunduğu alternatif bir evrende, FlatOut 3 yarış klasikleri arasına girebilirmiş. Ancak gerçeğe dönelim, alternatif evrende yaşamıyoruz.

Oyunun kontrollerinden bahsederek başlayalım. Eğer FlatOut 3’ü analog çubukla oynama gibi bir hataya düşerseniz, aracınızın sağa veya sola kafasına göre gideceğini göreceksiniz. Diyelim bu yüzden bir yere çarptınız ve arabanızı tekrar otomatik olarak yola koymak istiyorsunuz. Reset butonuna bastığınızda arabanız yola geri konuyor ancak bazen önünüzde kocaman bir engel olabiliyor. Bir nevi oyun bizimle dalga geçiyor diyebiliriz. Tabi analog çubuk kullanma hatasına düşmeyen arkadaşlarımız, klavye tercihinde bulunacaklardır. Ancak “Speed” modunda yarışmak istiyorsanız bu sefer de el freniniz olmadığını belirtelim. Çok hassas olan kontrollerle bu berbat çarpışma mekaniği bir araya gelince tam bir rezalet ortaya çıkıyor.

Hangi evren burası?

FlatOut 3’ün, serinin önceki oyunlarına göre daha hızlı bir oyun olduğunu da söyleyelim. Tabi bunu böyle söyleyince kulağa hoş geliyor, ama çok fazla hızlı. Yani bırakın yarışmayı, trafikte ilerlemek bile şansa bağlı. Yolda düz ilerlerken bile aracınız saçma sapan bir şekilde yoldan çıkabiliyor. Rampalar olmaları gerektiği gibi davranmıyorlar. Bazen aracınız yanınızda rakibiniz olmasa bile patlayabiliyor, rakibinize sertçe çarptığınızda da sadece birkaç çizikle atlatabiliyorsunuz.

Rakiplerimiz için akıllı diyemeyiz. Çünkü “akıl” yerine geçen bir yapay zeka bulunmuyor. Yarışmak yerine birbirine giren araçlar mı dersiniz, durup dururken kenardaki otların içine dalan araçlar mı dersiniz… Hepsi FlatOut 3’te bulunuyor. Bütün bu duruma rağmen garip bir şekilde oyunun fizik motoru mevcut. Ancak bu motor da rastgele sonuçlarla çalışıyor.

Çoklu saçmalama

Gelelim bu sanat harikasının(!) çoklu oyuncu moduna. Matchmaking denilen olay, FlatOut 3’te bazen çalışıyor, bazen çalışmıyor. Çalıştığında da bir anda ortaya çıkan araçlar, bir anda 100 metre ötenizde beliren rakipler, duvarlardan seken rakipler… Yani tam bir curcuna ortamı. Eğer kaza yaparsanız genellikle boşlukta canlanıyorsunuz ve buradan çıkamadığınız için siz oyundan çıkana kadar rakipleriniz de sizi beklemek durmunda.

Açıkçası bu oyundan daha fazla bahsetmeye gerek yok. Uzak durun. Almayın. Onun yerine para verip alabileceğiniz bir sürü yarış oyunu mevcut. Zaten Xbox 360 ya da PS3’ünüz varsa birçok alternatif oyun mevcut. Hala daha almayı planlıyorsanız ben size ne diyeyim ki?

Exit mobile version