LEGO Batman 3: Beyond Gotham

LEGO oyunlarının hala çocuklara göre olduğunu düşünüyorsanız, bu seriyi hiç denemediniz demektir. 2005 yılında Star Wars ile LEGO arasında iki tarafın da çıkarına bir anlaşma yapıldı. LEGO, ünlü film serisiyle ilgili ürünlerinin satışını artırmak istiyordu, Star Wars da yeni nesil çocuklara ulaşmayı hedefliyordu. O zamanlar daha Star Wars serisinin son filmi olan Revenge of the Sith (Sith’in İntikamı) gösterime girmemişti. LEGO: Star Wars oyunu ise o filmin senaryosunu da içeriyordu. Oyun piyasaya çıktıktan sonra satış rakamlarını gören LEGO yetkililerinin gözleri dolar işaretine dönüştü mü bilemeyiz, ama yeni bir sektör oluşturduklarını hızlıca fark ettiler. LEGO: Star Wars, o dönemki hedef kitle çocuk sayısının çok üstünde satışlara imza atmıştı. Bundaki en büyük etmen de sadece çocukların değil, Revenge of the Sith filminde olacakları erkenden görmek isteyen büyüklerin de oyunu satın alması olmuştu.

Oyunun yapımcısı  Traveller’s Tales ve LEGO yetkilileri oturup yeni bir oyun konsepti geliştirdiler. Çocuklara yönelik basit oynanış ama büyüklerin ilgisini çekecek bol bol ince espriyle LEGO oyunlarını herkese yönelik hale getirdiler. 2005’ten günümüze, Harry Potter, Karayip Korsanları, Batman, Avangers, Yüzüklerin Efendisi, Hobbit (seri daha bitmediği halde), Indiana Jones, gibi bir çok ünlü film LEGO oyunu olarak piyasaya çıktı. İşin komiği, LEGO oyunları eleştirmenlerden 80’den aşağıya puan almayarak hem satış hem de imaj başarısını yükseltmeye devam etti.

LEGO Batman serisinin son oyunu, Beyond Gotham ise yeni nesil grafiklerle yeni bir sayfa açmak istiyor. LEGO Batman 1, Kara Şövalye filmi ve Rocksteady’in Arkham Asylum oyunuyla aynı dönemde çıkmıştı. Batman’in klasik düşmanlarıyla olan savaşını anlatıyordu. Traveller’s Tales, diğer LEGO oyunlarındaki başarıyı bu yapımda yakalamayınca işi büyütmeye karar verdi.

LEGO zihni açar

Yapımcılar, LEGO Batman 2’de önümüzdeki yıllarda sinemada yaşanacak Justice League birleşmesini gerçekleştirdiler. Batman dışında, Superman, Flash, Wonder Woman, Green Lantern gibi onlarca kahraman ve haliyle bir o kadar düşman oyundaki yerini aldı.

Üstelik oyunu açık dünya haritalar üzerine kuruldu. Kısacası, istediğiniz süper kahramanla saatlerce etrafta dolaşıp görev yaparak bile vakit geçirebiliyordunuz. LEGO Batman 2: DC Super Heroes’un seriye kattığı en büyük yenilik ise orijinal senaryo ve seslendirme oldu. Bundan önceki oyunlarda, ciddi bir senaryoyu takip etmiyordunuz. Üstelik karakter konuşamıyor, sadece el hareketleri ve işaret diliyle dertlerini anlatmaya çalışıyorlardı. LEGO Batman 2 ile birlikte, seri daha da geniş kitlelere ulaştı. 

Üstelik, Batman ile görevleri yaptığınızda daha fazla bulmacayla karşılaşırken, Superman ile tamamen farklı bir oynanışa sahip oluyordunuz. LEGO Lord of the Rings ve Hobbit’in satışlarıyla iyice cesaret alan Traveller’s Tales, LEGO Batman 3: Beyond Gothamda’da işi yeni nesile taşımaya karar verdi.

Karşımızda, LEGO Batman serisinin son ürünü var. Üstelik geçtiğimiz yıl gösterine giren LEGO: The Movie’nin ana karakterlerinden biri olan Batman yakında bu evrende geçen kendine özel bir filme bile sahip olacak.

75 yaşında ama çakı gibi

Batman geçtiğimiz aylarda 75 başına bastı. Kendisinin maşallahı var çakı gibi duruyor. Birkaç özel hikaye dışında Batman genelde 30 – 40 yaş arasında sabit dönemdedir. 75 yıl içerisinde çok az yaşlanmıştır. LEGO Batman 3: Beyond Gotham, 75.yıl kutlaması misyonunu da içeriyor. Batman hayranıysanız, kahramanın tüm maceralarına ait bir şeyler bulacaksınız.

Oyunun senaryosu klasik bir Justice League ve Batman hikayesi gibi ilerliyor. İlk başta kahramanlarımız kendi işleriyle uğraşırken bilinmeyen bir tehdit yaklaşıyor bunu araştırmak için birleşiyorlar sonra da çetrefili aksiyonlar yaşıyorlar.

Superman’in azılı düşmanı Brainiac, Lantern ekiplerinin beynini kontrol etmeye başlıyor. Korku, umut, öfke, aşk duygularıyla çalışan bu yüzükler ve Green Lantern’le aynı güçleri sahiplerine sunuyor. Brainiac,  Sinistro gibi, yüzük sahiplerini uzayda tek bir yerde topladıktan sonra, onların beyinlerini kontrol etmeye başlıyor. Bu sırada dünyada, Batman ve Robin, kötülerle savaşırken, Lex Luthor ve Joker’in başını çektiği kötüler grubu Justice League’in  toplanma yeri olan Watchtower uydusunu ele geçiriyor. Çaresiz Justice League’in son umudu hiçbir süper gücü olmayan Batman kalıyor. Ekipte o kadar, süper güçlü karakter varken kısacası hepsinin toplamı Batman yapamıyor.

Biz de oyunun en büyük özelliği olan uzay giysimizi giyip maceramızı uzayda yaşamak üzere yola çıkıyoruz.

Batman’le Bu Tarz Benim!

Christopher Nolan’ın Batman filmleri karaktere ciddilik ve gerçekçilik katmak için tek giysi stratejisi izledi. 90’larda yayınlanan Batman çizgi filmlerinde karakter özel görevler ve sorunları çözmek için farklı giysiler kullanıyordu. Tabii bu oyuncak satışlarını çeşitlendirmek için yapılmış bir stratejiydi. Yine de oyuncakçıya gidip, farklı giysilerde Batman’lere hepimiz büyük hayranlıkla baktık.

LEGO Batman serisinde bu mantık sürüyor. Yapımcılar oynanışla bunu o kadar iyi birleştirdiler ki, bulmacaları çözmek ve ekstra puanlar toplamak için özel giysi kombinasyonlarını tercih etmek zorundayız. Aynı durum Robin’de de var. LEGO Batman 3: Beyond Gotham’da Batman ve Robin arasındaki oynanış farkı çok iyi dengelenmiş. Bazı bulmacaları çözmek için Robin’in özel giysilerine ihtiyaç var. 

Oyunun tüm tanıtım fragmanlarında gördüğümüz uzay giysiyse işi son noktaya ulaştırmış. Uzay giysisi sayesinde tüm süper kahramanların güçlerinden birer parçaya sahip oluyoruz. Kısa süre de olsa uçabiliyor, lazerler sayesinde altın rengindeki LEGO parçalarını kırabiliyoruz.

Evren emrimize amade

LEGO Batman 3’te açık dünyası teması, sonsuz uzay haline gelmiş. Uzayda dolaşıp gezegenlere gidebiliyoruz. Yeni nesil grafik ve oynanış detaylarını buradan fark ediyoruz. Oyunda 150’den fazla oynanabilir karakter bulunuyor. Kahramanlar arasında, Batman, Robin, Superman, Green Lantern, Martian Manhunter, Wonder Woman, Flash gibi klasik DC kahramanlarını yönetiyoruz. Bunun dışında onlarca yan karakter ve Alfred’i bile kontrol edebiliyorsunuz.

İşin en komik yanı oyunun en güçlü karakterlerinden biri Alfred olmuş. Supergirl’in LEGO hali bile dikkat çekici. Plastic Man gibi farklı DC karakterleri de işin mizahi kısmını daha ön plana çıkarıyor. LEGO Batman 2’den farklı olarak, açık dünya elementleri biraz sınırlı tutulmuş. 10 saatlik senaryoyu bitirdikten sonra, görevlerdeki gizli eşyaları ve farklı noktaları açmak için bir o kadar daha vakit harcayabiliyorsunuz.

Oyunun grafiklerinden tabii ki büyük işler beklemeye gerek yok. LEGO Batman 3 ışık efektleri ve gerçekçi plastik karakter konusunda başarılı iş çıkarmış.

Mizah ve sürprizler

LEGO serisi benim için her zaman ünlü filmlerin parodisi oldu. Beni bol bol güldüren, LEGO oyunlarından genelde zevk aldım. LEGO Batman 3: Beyond Gotham bu konuda oldukça başarılı. Robin ve Alfred’in, Batman’e ince ince geçirdikleri laflar özellikle karakteri yakından tanıyanları gülme krizine sokabilir. Bunun dışında, oyunda dev bir konuk oyuncu kadrosu var. 60’lardaki Batman dizisinde karakteri canlandıran Adam West (Family Guy’da Başkan West oluyor kendisi) oyunda yerini almış. Her bölümde Adam West, haritanın en saçma yerlerinde sıkışıp kalıyor. Onu kurtarırsak, en sonunda Batman dizisi özel bölümü açılıyor.

Dizideki mekanlar ve karakter tasarımı dışında absürt komedi de bu özel bölümde yer alıyor. Conan O’Brien da Adam West gibi hem sesi hem de LEGO figürüyle yer almış. Ünlü komedyeni oyunda yan karakter olarak kullanabiliyoruz. Yanımızda dolaşıp sürekli espri yapıyor. Bir yerden sonra eğlenmek yerine aynı esprileri tekrarlayıp durduğu için O’Brien’ı dövmek istiyorsunuz.

Seslendirmeler başarılı. Clancy Brown’un Lex Luthor’u, Troy Baker’in (Arkham Origins’te Joker’di kendisi) Batman seslendirmesi gayet başarılı. Stephen Amell, Green Arrow, Michael Caine Alfred, Russel Crowe’da Jor-El seslendirmeleriyle oyunun DLC’sinde yer alıyor. Season Pass alanlar için The Dark Knight, Arrow ve Man of Steel özel bölümleri oyuna eklenmiş. Batman, Green Arrow, Superman, General Zod, Jor-El, Alfred, Bane ve Joker’in film versiyonları da oyunda yer alıyor.

Son noktayı koymak gerekirse, LEGO Batman 3: Beyond Gotham, büyük küçük herkesin eğlenerek oynayacağı bir yapım. LEGO serisindeki, sağa sola sıkışma, platform görevlerinde sürekli aşağıya düşme gibi kontrol sorunları duruyor. LEGO Batman 2’den daha kısıtlı bir açık dünya serüveni sunuyor. Season Pass’e para verirseniz filmlerdeki ünlü sahneleri görebiliyorsunuz yoksa 10 saatlik bir senaryo ile sınırlandırılmış haldesiniz. Bir LEGO oyununda zaten daha fazlasını beklemek anlamsız olacaktı. Özellikle aileler çocuklarıyla birlikte uzun dönem oynayacağı bir oyuna sahip olacak. Danny Elfman’in ünlü 1989 Batman müziğinin bu oyunda da bol bol çaldığını belirtelim. 

Exit mobile version