Video oyunu endüstrisi, yavaş yavaş eski oyuncuları üstüne çekmek için eski oyunların üzerinde yeniden çalışarak yeni versiyonlarını çıkarıyor, ya da yeni jenerasyon konsollara uyarlayarak genç kitleye ulaşmaya çalışıyor. Capcom, SNK ve Hudson Soft gibi yapımcılar, Switch ve Playstaion 4 gibi konsollara eski oyunlarını portlarken, bazı yeni stüdyolar ise ne kadar kapasiteli olduklarını ölçmek için küçük bir oyunla başlıyorlar. Horsemarque ise belirttiğim yapımcılardan biri. Çok aşırı derecede gelişmiş veya ses getirecek oyunları piyasaya sürmeseler de, en azından denedikleri ve başarılı oldukları görülüyor.
En son yapımları Matterfall ise, yapımcıların halen aktif olduğunu, bize yeni bir konsept ile geri gelebileceklerini ve yeni jenerasyona uyabileceklerini kanıtladılar. Bahsettiğim gibi platfrom ve Metroidvania gibi küçük yapımlarla gelen Horsemarque, Matterfall ile yine iyi bir iş çıkarmış gibi görünüyor. En fazla şunu söyleyebilirim ki, Matterfall ses getirecek bir yapım değil, fakat video oyunlarından büyük beklentileri olmayanlar ve daha çok arcade türünü sevenler için birebir.
Matterfall’ın hikayesi, oyun içi görüntülerde de görüldüğü gibi gelecek zamanda geçiyor. İnsan ırkının yaşadığı gezegende aniden ortaya çıkan “Akıllı Madde”, insanların sahip olduğu savunma mekanizmaları ve savaş robotlarını ele geçiriyor. Bu yüzden de insan ırkı gezegeni terketmek zorunda kalıyorlar. Akıllı Madde’nin temizliğini ise Elizabeth adlı kadın karakterimiz üstleniyor. Evet, sanırsam burada Metroid’e gönderme bulunuyor.
Konumuz da ortadan kalktığı için oynanışta bahsetmek istiyorum. Tabii, o kadar Metroid ve Metroidvania türüne benzediğinden bahsettim, fakat kontrol şemasına alışmak gerçekten zor. İlk bölümlerde tuşlara alışmak bir hayli zor, çünkü her tuşun ayrı bir özelliği var ve yanlış yerde yanlış tuşa basılırsa canınızın azalma oranı yüksek. “Dash”, yani hızlı geçiş hareketi, düşmanların size doğru ateş ettiği mermileri silme özelliğine sahip. Özellikle ağır ateş altındayıken ve “bullet hell” kısımlarına gelince refleksten dolayı yanlış tuşa basma gibi bir olayınız olabiliyor. Sadece dash hareketi ile kalmıyor, karaktere özel tüm hareketler L1-L2-R1-R2 tuşlarına verilmiş. Spesifik bir şey yapmak istediğinizde aniden kafanız karışabiliyor ve yanlış yerde yanlış bir hareket yapabiliyorsunuz.
Fakat şunu söylemeliyim, alıştıktan sonra oynanış tereyağ gibi kaymaya başlıyor ve oyunun ritmine ayak uyduruyorsunuz. Oynanış, yayınlanan fragmanlardan dolayı ilk başta TPS olarak sayılmıştı. Sonraki yayınlanan oyun içi fragmanlar ve oynanış videoları, Matterfall’ın aslında 2D Side-Scrolling temalı olduğunu göstermişti. Tabii bu oyuncular için sorun değildi, oynanış yine eski oyunları anımsatıyor ve en azından eğlenceli vakitler sunacağını gösteriyordu. Matterfall yayınladığı zaman ise ortanın bir üstü derecelerinde bir puanlama aldı ve aslında sağlam bir yapım olduğunu gösterdi.
Birkaç ay önce piyasaya çıkan Yooka-Laylee ve bugün satışa sunulan Sonic Mania, eski oyunların tekrar geri gelerek, halen geçerli bir topluluk olduğunu göstermişti. Aynı durum Matterfall için de geçerli denebilir. Oynanış gerçekten Metroid ve Megaman’in birleşimi olarak görünüyor. Karakterimiz istediği yöne ateş edebiliyor, sıfır yer çekimli ortamlardan düşmanlarını alt edebiliyor ve belirli bir süre sonra düşmanları alt etme ile kazandığınız Overcharge ile ekranınızdaki düşmanları alt edebiliyorsunuz.
Eski oyunlara göre Matterfall’da değişik bir mekanik bulunuyor, Blue Matter ile şehirde mahsur kalmış insanları kurtarabilir, başka yerlere ulaşmak için platformlar açabilir veya patlattığımız düşmanların arkasından düşen bombaları tekrar etkili hale getirip büyük çaplı bir katliam oluşturabiliyoruz.
Ana tema Metroidvania tarzı olunca, tabii ki bölüm sonu canavarları kaçınızlmaz oluyor ve kendi görüşüme göre ilk canavarı yenmek pek bir zor. Çünkü alışmanız gereken kontrollerle beraber canavarın atış stiline uydurmak, gerçekten sabır istiyor. Ama daha önce de belirttiğim gibi, alıştıktan sonra her şeyi hızlıca aklınızda kurabiliyor ve önünüze çıkan her engeli kolaylıkla geçebilirsunuz.
Matterfall ile alakalı tek sıkıcı bulduğun olay, muhtemelen PS4 kontrollerindeki hoparlörün çok sıkça kullanılması ve ateş etmek için sağ analogun kullanılması. Genellik bu tür oyunlarda kullanılan “Tek tuşa basılı tut ve karakteri hareket ettir.” mekaniği, Matterfall’da ne yazık ki görünmüyor. Yapımcılar sanırsam oyunun biraz daha özgür ve esnek olmasını istemiş. Fakat nişan almak ve ateş etmek için kullanılan Sağ Analog, oyunu yavaşlatan etkenlerden. Tamı tamına nişan almak bir hayli zor, ve illa tutmasını istiyorsanız üzerinde çalışmanız gerekiyor.
Birkaç gün önce Matterfall ile alakalı yaptığımız haber içeriğinde, Matterfall’ın PS4 ve PS4 Pro’da farklı olacağından bahsedilmişti. PS4 Pro’da oynadığım yapım, grafiksel anlamda şölen yaratıyor, fakat önceden uyarayayım, eğer epilepsi sorununuz varsa Matterfall ise sorun çıkarabilir. Onun dışında Matterfall, boş zamanlarızda keyifle oynayabileceğiniz Metroidvania türünde olan hoş bir yapım.