MX vs ATV Legends inceleme içeriğini yazmak benim için gerçekten zor oldu. Askerden döner dönmez oynayıp incelediğim ilk oyun olduğu için el değmemiş, taze bir yaklaşımla oyunun bütün detaylarını irdelemeye çalıştım. Uzun süre oyunlardan uzak kalınca, aslında daha objektif ve detaylı inceleyebildiğimi fark ettim. Neyse, sizi bu muhabbetlerle sıkmak istemiyorum. Gelin oyun nasıl olmuş birlikte bakalım.
MX vs ATV Legends İnceleme
MX vs ATV Legends açıkçası genel olarak bana biraz içi boş geldi. Güzel grafiklerle süslenmiş olsa da yapısında çiğ kalmış bazı şeylerin olduğunu hissettirdi. Sürüş mekanikleri fena olmasa da, fizikleri, animasyonlar ve özellikle de sesleri hiç tatmin edici değil. Sesler ve animasyonlar konusuna ayrı bir paragrafta değineceğim, ancak gelin önce oyunda neler yapabildiğinizden bahsedelim.
Kariyer modu yine bildiğiniz gibi
MX vs ATV Legends kariyer modu bu tür oyunlardan alışık olduğumuz şekilde ilerliyor. Oyunda karakterimizin ve çevresindeki ekip üyelerinin toplandığı bir harita var. Yarışlara katılıp sonuç elde ettikten sonra bu haritaya dönüp ekip üyeleriyle konuşarak ilerleme kaydediyoruz. Ancak gel gör ki bende bu süreç maalesef öyle ilerlemedi. Oyunun ortalarına doğru, bir yarış sonrası beni ana üssümüze gönderip “Ekip üyesiyle konuş” görevini verdiğinde haritada hiçbir ekip üyesinin işaret edilmediğini gördüm. Belki minimap ile ilgili bir sorundur diyerek hepsini gezdim ancak sanırım görev tetiklenmediğinden, diyalog bloklarıyla da karşılaşamadım. Halen daha motor kariyerini yapmakta olduğumdan, ATV ve UTV araçlarına geçip onların da yarışlarına katılmaya başladım. Evet, diyaloğa girmeden diğer araçları seçip onların da kariyerinde bir yere kadar ilerleme elde edebiliyorsunuz. Ben de öyle yaptım. Nihayetinde diğer araçların kariyerlerinde ilerleme kaydetsem de hepsinde aynı noktaya geldim ve tıkandım. Oyundaki bu hata, daha fazla ilerlememi engelledi.
Velhasıl oyundaki içeriklerin büyük kısmını tüketmiş olduğumu söyleyebilirim. Zaten size sunduğu çok özel bir şey yok, araç değiştir, geliştir, yarış, kazan, ilerle. Büyük müsabakalara katıl ve kariyerinin zirvesine ulaş. Hemen hemen her yarış oyununda karşımıza çıkan temel yapı, MX vs ATV Legends oyununda da bizi yalnız bırakmıyor. Motorsiklet, ATV ve UTV araçlarınızın hem dış görünüşlerini hem de özelliklerini değiştirip geliştirebiliyorsunuz. Ancak aracınızın teknik özelliklerini geliştirdiğinizi oyun içinde size fazla hissettirmiyor. Burayı özellikle çok eksik bulduğumu söyleyebilirim.
MX vs ATV Legends sürüş mekanikleri fena sayılmaz ama iyi de değil
MX vs ATV Legends oyununda belki de sizlerin en çok merak ettiği konulardan biri, sürüş mekanikleri olacaktır. Şöyle söyleyeyim; ne çok iyi, ne çok kötü. Sonuçta arcade bir yarış oyunu oynadığımızı unutmadan yaklaşmamız gerektiğini de baştan belirteyim. Gerçekçilik arayışı kesinlikle yok, sadece eğlenceli ve oynanabilir olsun yeter. Bu gözle baktığınızda oyun sizin beklentilerinizi karşılayacaktır. Motor ile bir taştan sekip -evet eğer yeterince düzgün çarparsanız sekebiliyorsunuz- göz kararı 10 metre yükseklikten 25 metre kadar uçmak bazen eğlenceli olabiliyor. Genellikle değil. Ancak öyle yerlerde sekip, öyle yerlerde karakter motordan düşüyor ki, asla yoldaki engebenin size ne getireceğini bilemiyorsunuz. Bazen bir taşa çarpıp fena şekilde sağa sola uçabiliyor, bazen ise nispeten daha ufak bir taşa çarpıp motordan düşebiliyorsunuz. Bu yer yer -özellikle yarışı önde götürdüğünüz zaman- can sıkıcı olabiliyor.
Motorsiklet mekanikleri oldukça basit, kontrolcü ile oynaması keyifli ve heyecanlı olmuş. Ancak aynı şeyi ATV ve UTV’ler için söyleyemem. Çünkü dengede tutmanız gereken bir durum yok, yalnızca yoldan çıkmayın yeter. Süspansiyonları bir arcade oyununa göre gerçekçi, bir simülasyona göre ise hayal ürünü olmuş diyebiliriz. Oradaki kulak memesi kıvamını tutturmayı başarmışlar. Ancak her ne kadar geliştirirseniz geliştirin UTV’ler -GRID oynayanların çok iyi anlayacağı şekilde- “DÖNMÜYOR”. Kariyer modundaki en eğlenceli saatlerimi motorsiklet yarışlarına geçirdiğimi söyleyerek sürüş mekanikleri konusunu kapatayım.
MX vs ATV Legends harita tasarımları oyunun en güçlü yönü olmuş
Kullandığı grafik motorunun sağladığı imkanlar bakımından eli güçlü olan yapım, bölüm tasarımları ve görselliği ile ön plana çıkıyor. MX vs ATV Legends inceleme içeriğimizin başında da belirttiğim gibi, o pişmemişlik hissi sürse de en azından manzaralarıyla bunu telafi etmeye çalışıyor. Bu konuda “Grafikleri bu kadar iyi görünmeseydi, diğer mekaniklerde de aynı başarıyı bekler miydim?” sorusunu kendime sorduğumda yanıtsız kalıyorum. Yine de 2022 yılında, yeni çıkacak bir yarış oyunu oynadığım için, “muhtemelen beklerdim” diyorum.
Farklı iklimlerde farklı manzaralara karşı sürdüğümüz oyunda görsel anlamda gerçekçilik yüksek. Aynı zamanda bu görsellik sizden çok güçlü bir sistem de istemiyor. Benim hala yenileyemediğim, yaşlanmaya yüz tutmuş orta segment sistemimde ultra ayarlarda çok rahat bir şekilde 50 FPS’nin üstüne çıkabildim. Benim ihtiyar oynattıysa, ortalamanın üzerindeki bütün sistemler çok rahat oynatır diyorum. Yine de kafanızda şekillenmesi için işlemcimin AMD FX-8370e, ekran kartımın 1050Ti olduğunu ve 16GB RAM kullandığımı belirteyim.
Grafikler bir yana, yarış pistlerinin tasarımı da güzel olmuş. Bol bol zıplamalı, uçmalı yarışlar, yetenek ve görüş isteyen kestirmeler, sizi sürekli tetikte tutacak ve ansızın beliren virajlar, oyun zevkini artırıyor. Aslında oyunun sürüş mekaniklerinden de en güzel bu şekilde faydalanılabilirmiş. Yarış pistleri bir takım tuzaklara sahip, tuzak dediysem ayı kapanı gibi tuzaklar aklınıza gelmesin. Mesela çok keskin bir viraja daha ulaşmadan yolun sağ tarafında bir zıplama tümseği ve sol tarafında virajın eğimine doğru yönelen farklı bir kısım var. Eğer tuzağa düşüp tümsekten atlarsanız muhtemelen yoldan çıkıp, yarışı sonuncu olarak bitirirsiniz. Bu tür ufak şeyler sizi kızdırabilir ancak oyunu daha iyi deneyimlemenize olanak sağlıyor.
Bütün modunuzu bitiren ses ve animasyonlar
Oyunda sesler ve müzikler konusunda büyük rahatsızlık yaşadığımı belirteyim. Müzikler bir yerde müzik zevkine gireceğinden belki sizin hoşunuza gidebilir, ancak ses efektleri gerçekten rezillik. Lastiklerin toprakta kayarken çıkarttığı sesi muhtemelen telefon mikrofonundan kaydetmişler. Kalitesi yerlerde sürünüyor. Mikrofonunuza bir bez parçasını sürtüp ses kaydettiğinizi düşünün, işte böyle bir şey. Tamam oyun arcade ama motor sesleri de böyle olmamalıydı. Ses konusunda MX vs ATV Legends’ı hiç beğenmediğimi söyleyebilirim.
Aynı zamanda oyundaki yapay zeka animasyonları da gerçekten rahatsız edici. Performans optimizasyonu için yaptıklarını yorumladığım bir takım düzenlemeler mevcut. Öyle ki oyundaki yapay zekaların animasyonları -kesin olarak bilmiyorum ancak- 15 FPS hızında oynatılıyor. Bu da onların hareketlerindeki akıcılığı öldürüyor. Motorun üzerinde yaptıkları hareketlerin hepsi kare kare görünüyor. Bu da gerçekten tatsız bir görsellik sunuyor.
Uzun lafın kısası
Velhasıl kelam, eğer off-road yarış oyunlarıyla aranız iyiyse MX vs ATV Legends sizin için “Fena değil” sınıfında bir oyun olmuş diyebiliriz. Müzik seçimleri, animasyon oynatma hızları ve ses efektleri daha başka olsa, sürüş mekanikleri bütün araçlar için keyifli, geliştirmeler hissedilebilir şekilde karşımıza çıksaydı, şimdi çok daha başka şeylerden konuşuyor olurduk. Ancak işte karşınızda bütün tatlı ve tuzlu yanlarıyla MX vs ATV Legends incelemesi. Oyun yarın satışa çıkacak ve ilginç bir şekilde bugün hala daha Steam mağaza sayfasında bir fiyat belirtilmemiş durumda. Bu nedenle geleceğe bir mesaj bırakıyorum, şayet oyun 100 TL’nin altında çıkarsa deneyin, daha pahalıysa yaklaşmayın. Şimdilik benden bu kadar, bir başka incelemede görüşmek dileğiyle, sevgi ve oyun ile kalın.