Partisans 1941 inceleme

Partisans 1941 ilk açtığınızda İkinci Dünya Savaşı belgesellerinde yer alan kamera görüntülerini anımsıyorsunuz. Ortamın gerginliği sizin savaş adına yapmanız gerekenlerle birleşince güzel hisler alıyorsunuz. Üstelik tüm bu olanlar müzikler ve oyunun atmosferi ile uyumlu bir şekilde sunulmuş.

Partisans 1941 inceleme

Wehrmacht, Barbarossa Harekatı ile 1941’de Sovyetlere karşı beklenmedik bir savaşa başladı. Savaşın ilk haftalarında o kadar hızlı ilerleme kaydetti ki bazı Alman generaller, savaşın şimdiden kazanıldığını belirten talihsiz açıklamalar yapmıştır. Hesap etmedikleri şeyleri sayarsak herkesin aklına Rus kışı gelecektir. Bir de bu kışı daha dayanılmaz hale getirmiş olan, Alman ordularının kaynak hatlarında sürekli sorunlar çıkmasını sağlamış ve Alman iç güvenliğini sürekli tehdit etmiş olan partizanlar var.

Bu hikayede siz, düşman topraklarına katılan evlerinizden çıkıyor ve düşmanın insafına kalmaktansa, bu büyük savaşa katkı sunmak için hareket ediyorsunuz. Hayatta kalmaya çalışacak, diğer partizanları bulacak ve birlikte hareket edeceksiniz.

Çoklu Karakter Yönetimi

Partisans 1941, bir grup partizanı yönlendirmenizi sağlayan, yüksek kamera bakışlı bir taktik oyunu. Oyunu ilk bölümde size öğreten Komutan Zorin oluyor. Zorin ile birkaç işi hallettikten sonra ana yola erişiyor ve birkaç partizan arkadaşınızla daha tanışıyorsunuz. Aranızda geçecek konuşmanın ardından başka bir görev için 3 kişi olarak hareket ediyorsunuz.

Oyun, bu noktada biraz daha karmaşık hale gelebilir ama sakin ve sabırlı bir şekilde envanterinizdekileri ihtiyaca göre diğer partizanlarla bölüşün. Bunun sebebi açık, diğer iki kişi de sizin yönetiminizde hareket ediyor. Birden çok kişiyi neye göre hareket ettirmeniz gerektiğine ise taktik haritasına bakarak karar verebilirsiniz.

Ses Dalgalarına Dikkat!

Partisans 1941’de, diğer birçok oyuna göre çok hoşuma giden bir fazla var, sese duyarlılık! Benzer oyunları incelediğimizde, düşman askerin görüş alanında değilseniz parti bile verebilirsiniz ama Partisans’ta düşman askerlerinin sese duyarlılığı da söz konusu. Oyunda bir çalıyı saklanmak için kullanabilirsiniz, çalı içinde hareket edebilirsiniz ama hemen yanınızda bir düşman askeri varsa bunu çok yavaş yapmanız gerekiyor çünkü düşman, çalıdan gelen sesi algılıyor. Bunu, düşmanın kafasının üstünde sarı bir ünlem işareti ile anlıyorsunuz.

Dikkat çeken diğer bir özellik ise düşmanın dikkatini dağıtabilme. Bunu bir taş ile veya bir şişe su ile yapabilirsiniz. Bir grup düşman askeri sizin geçeceğiniz noktada nöbetteler ve size geçiş imkanı tanımıyorlar. Bakmalarını istediğiniz yöne bir taş atın ve düşman askerleri o noktaya bakarken siz de arkadan gitmek istediğiniz noktaya gidin. Ya da bir su şişesini düşman askerlerinin görebileceği bir noktaya koyun, susamış askerler bu suyu almak için hareket ettiğinde yine hamlenizi gerçekleştirin. Su şişesi ile dikkat dağıtma bence gerçek dışı olmuş. Bu yüzden, taş kullanımını daha çok sevdim.

Sıcak Çatışmaya Hazırlanın

Elbette düşman askerlerinden her operasyonda sıvışamıyorsunuz. Bazen onları öldürmeniz gerekiyor. Bunun için de sıcak çatışma gerekebiliyor. Burada elinizde bir makinalı tüfek, bir tabanca ya da bir bıçak işinizi görecek. Bıçak kullanmayı daha çok sevdim çünkü ses dalgası yaymıyor ve siz içinizi hallederken diğer düşman askerleri kendi rutinlerine devam ediyorlar. Ateşli silah kullanımı, çoklu sıcak çatışma riskini doğuruyor ve en gerekli anlar dışında kullanmamanızı tavsiye ederim. Bunların yanında, öldürdüğünüz düşman askerlerini öylece ortada bırakmamalısınız çünkü herhangi bir nöbetçi tarafından görülebilir ve alarm seslerini duyabilirsiniz. Bunu önlemek için cesetleri yüklenip bir çalının içine saklayın.

Patisans 1941’de envanteriniz neredeyse boş başlar. Görevlerde ilerledikçe bulunduğunuz konuma göre evlerin içinden, sandıklardan, gizli bölmelerden envanterinize ekleyebileceğiniz ekmek, su, ilk yardım malzemeleri, tabanca, mermi gibi sizi için çok gerekli ama çok da kısıtlı malzemeleri bulacaksınız. Harcarken de çok temkinli ve ihtiyaçta harcamalısınız.

Yetenek  Ağacınızı Oluşturun

Komutan Zorin ve arkadaşları elbette gökten inmiş sezgilerle hareket etmiyorlar. Partisans 1941, karakterler için birer yetenek ağacı barındırıyor. Operasyon başardıkça kazandığınız yetenek puanlarını, karakterlerinizin yetenklerini geliştirmek için kullanabilirsiniz. Kendi oyunumda, bıçak kullanmayı sevdiğim için ana karakterimiz Zorin’e yakın dövüş yetenekleri verdim.

Yoldaş Fetisov için makineli tüfek kullanma, Sanek için ise düşman içine daha çok sızma yapabileceğimiz yetenekler olan kılık değiştirme ve sessiz hareket etme özellikleri ekledim. Bunun amacı, yönettiğimiz karakterlerin hepsinin farklı birer özelliği barındırması ve anın şartlarına göre herhangi bir karakterin o anın şartına uyum gösterebilmesini sağlamak. Elbette, siz de kendi oyun anlayışınıza göre farklı yeteneklere yönelebilirsiniz.

“Partisans 1941, film tadında bir oyun.”

Steam üzerinden satın alabileceğiniz Partisans 1941, Türkçe dil desteği veriyor. Oyunun İngilizce seslendirmesi de var ama gerçekçilik adına Rusça seslendirme ile oynadım. Sistem gereksinimlerinde 8 GB RAM, minimum olarak gösterilmiş. Bu, sisteminizi yorabilir. Mümkünse oyunu 16 GB RAM ile oynatın. Her ne kadar yukarıdan bakışlı oyunlara olumlu bakmasam da Partisans 1941, hikaye içeriği ile beni kendine çekmeyi başaran bir oyun olmayı başardı. İkinci Dünya Savaşı tarihine meraklı, Tiger 131’i bilen ya da zırhlı araç müzelerine ilgisi olan herkese tavsiye edebileceğim bir oyun. Hikaye temelli giden tek oyunculu bir oyun olduğu için, sizi işinizden gücünüzden etmeyecek, film tadında bir deneyim. 

Exit mobile version