Pro Evolution Soccer 2015

Her sene olduğu gibi bu sene de iki büyük futbol oyunu arasında kıyasıya çekişme var. FIFA 15’in ardından yeni sezona iddialı bir şekilde girmek isteyen PES 2015, piyasaya çıktığı anda tüm oyuncuları ikiye böldü. Bir kesim yeni oyunun getirdiklerini çok beğenirken, diğer kısım ise FIFA’nın altında ezildiğini düşündü. Önceki oyunda kendi hayranlarını bile hayal kırıklığına uğratan PES’in 2015 sürümü ile atağa kalkacağını düşünenlerin de sayısı hiç de az değildi. Biz de yeni oyunu ofisimizde test imkanı bulduk ve bakalım bu yıl PES 2015, özlenilen PES deneyimini iyi bir şekilde oyunculara yansıtabilmiş mi?

Yenilenen menüler, yenilenen oyun tarzı

PES 2015 bu yıl bizi çok farklı bir menü tasarımıyla karşılıyor. Arayüz olarak geçen seneden bu yana epeyce ilerleme yaşanmış. Menü içerisinde dolaşırken oyun modlarına ulaşmak daha kolay hale gelmiş.

PES 2015’de bu yıl My Club adıyla yepyeni bir oyun modu karşımıza çıkıyor. MyClub’a giriş yaptığımızda  FIFA 14 ve 15’in kullandığı Windows 8 temalı arayüze oldukça benzediğini fark ediyoruz. Oyun içi puanlarla takım oyuncularını ve teknik direktörlerini alarak, en iyi takımı kurabileceğiniz Myclub, daha önce PES serisinde bulunmuş olan Master League’e de oldukça benzerlik gösteriyor. Master League’in üstüne koyarak biraz daha eğlenceli bir oyun modu haline geldiği göze çarpıyor. MyClub modunu FIFA’da bulunan Ultimate Team’e biraz benzetebiliriz. Tabii ki arada önemli bir fark var. Ultimate Team’de biliyorsunuz kart açıp, oyuncularınızı takıma dahil edebiliyorsunuz. Fakat PES’te daha gerçekçi bir sunum sunması adına kart yerine temsilci ile oyuncu alıp, satabiliyorsunuz. Bunun gerçekten hoş bir detay olduğunu söylemeliyim.

Ne olacak bu lisansların hali?

PES serisinin kanayan yarası olarak yıllardır süren bir lisans sorunu var. Her sene en fazla 2-3 kulüp ile anlaşılabiliyorlar. Bu yıl da lisans açısından pek bir şeyin değiştiğini söylemek yalan olur. Hala birçok önemli diyebileceğimiz lig ve kulüplerin lisanları alınmamış. Özellikle en üzücüsü, bu yıl ülkeler kısmında Türkiye’nin lisansı alınmamış olması.

İspanya, İtalya, Fransa, Hollanda, Brezilya ve Arjantin ligindeki tüm takımların yer aldığı PES 2015’te, İngiltere liginden ise sadece Manchester United’ın lisanslı olarak bulunduğunu gözlemledik. Premier Lig’deki diğer takımlar hep uydurma isimler karşımıza çıkıyor. Ülkemizden ise sadece Galatasaray oyunda yer bulmuş.

Team Management kısmına değinecek olursak, biliyorsunuz PES bu konuda yıllardır başarılı bir görüntü çiziyordu. Yine kart şeklinde, oyuncularınızı istediğiniz mevkilere rahat bir şekilde koyabiliyorsunuz. Bu yıl Team Management kısmında pek bir değişiklik yok. Oyunda mevsim olarak bu yıl kar yağışını Konami tarafından eklenmedi. Nedeni ise geçen yıl da olduğu gibi bazı teknik yetersizlikten kaynaklı olduğunu belirtti.

Biraz da oynanışa bakalım

Yapımcılar oyunun şut sisteminin değiştiğini söylemişti ama biz yaptığımız ilk maçlarda bunu çok fazla hissedemedik. Rakibi FIFA’da asla gol pozisyonu bile olmayacak noktalardan çekilen şutlar, PES 2015’te doksan diye tabir edilen bölgeye gidip şık gollere dönüşüyor. Golü atan taraf için sevindirici olabilir ama gerçekçilikten uzaklaşıldığı da bir gerçek. Ceza sahası yay civarında topla buluşan iyi bir futbolcu direkt kaleye şut çekerse umulmadık goller olabiliyor.

Bu sene hem FIFA’da hem de PES’te kalecilerin geliştirildiği, eskisine nazaran çok daha zor gol yedikleri belirtilmişti. Bize denk geldi bilemiyorum ama kaleciler bazen umulmadık hatalar yapıyorlar. Hatta defans olarak kale çizgisine bir oyuncu kaçırmazsanız, garip kaleci çıkışları yüzünden goller yiyebilirsiniz. Yan toplarda da kalecilerin yeterince iyi olmadığını söylemeliyiz. Özellikle ofiste yaptığımız maçlarda iyi ortaların hep golle sonuçlandığını, kalecilerin golü seyirci gibi izlediğini gördük.

PES 2015’in en belirgin özelliği ara paslardaki gelişim olarak göze çarpıyor. Topun hızını, şiddetini ve yönünü doğru ayarlayamasanız bile, tam olması gereken noktalara ara pas atabiliyorsunuz. Hatta bazen öyle ara paslar gerçekleşiyor ki, tam bir futbol ziyafeti yaşanabiliyor. Tek kötü yanı ise, ara pasların gol pozisyonuna girmeyi fazlasıyla kolaylaştırmış olması. Bu tekniği çözen herhangi bir oyuncunun, yılların PES oyuncusunu devirebilmesi mümkün.

İkili mücadele konusunda ise PES’te bir gelişim söz konusu ama FIFA ile kıyaslandığında defans oyuncuları çok daha pasif kalıyor. Özellikle ceza sahası içine giren oyuncularla omuz omuza mücadeleye girildiğinde defans oyuncuları yeteri kadar baskı kuramıyor ve doğru zamanda tuşa basılması, gollerin kolayca gelmesini sağlıyor.

Grafikler beklenenin altında

Serinin yeni oyunu geçen yılda olduğu gibi bu yıl da Hideo Kojima’nın geliştirdiği Fox Engine grafik moduyla karşımıza çıkıyor. Öncelikle şunu söyleyelim, biz oyunun Playstation 4 sürümünü deneyim ettik. Oyuncuların detay seviyesi yeni nesil sürüme yakışmayacak cinsten olduğunu göze çarpıyor. Saha atmosferi, çim, seyirciler ve çevre detayları FIFA 15 ile karşılaştırıldığından oldukça sönük kalıyor. Stadyumdaki maç atmosferi ise oldukça düşük seviyede. Yeni nesil bir futbol oyunu olmasına rağmen, stat atmosferini PES oyunculara iyi bir şekilde yansıtamıyor.

Fox Engine, hem performans bakımından hem de görsellik bakımdan gerçekten güçlü bir grafik motoru. Fakat nedense geliştiriciler, bu grafik motorunun gücünü PES 2014 ve 2015’e iyi bir şekilde sunamamış. Tüm bunlara rağmen PES 2015 oldukça akıcı bir şekilde tüm platformlarda oynanıyor. Geçen sene PES 2014’te meydana gelen düşük ekran yenileme  skandalı, bu oyunla birlikte yok oluyor. O yüzden içiniz rahat olsun.

Yıllardır PES’in arcade yani hızlı bir oynanışa sahip olduğunu düşünürsek, maç esnasında gayet keyifli ve bol pozisyonlu anlar yaşayabiliyorsunuz. Adrese teslim ara paslar ve çabuk kontra ataklarda oluşan önemli anlar oyuncuları eğlendirebiliyor. PES arcade türüne daha yakın olduğundan PES serisinin  müptelaları tatmin olacaktır. Öte yandan oyunda bulunan animasyonlarda ise hala eksiklikler var. Özellikle koşma animasyonlarında meydana gelen kesik kesik ve hantal hareketler bir süre sonra canınızı sıkabilir. Daha önceki PES oyunlarında oluşan, oyuncuların içinden geçme gibi komik hatalar karşısında üzülebilirsiniz.

Sadece serinin müdavimlerine hitap ediyor

Spiker masasında da her sene olduğu gibi Jon Champion ve Jim Beglin oturuyor. Bu yıl da seslendirme konusunda heyecanı yoksun, tek düze ve birbirini tekrar eden cümleler yer alıyor. Ana menü de ise günümüz müziklerinden yararlanan PES 2015, müzik konusunda gayet iyi bir iş ortaya koymuş.

Evet, geç de olsa PES 2015’e de kavuşmuş olduk. Hala birçok eksik yönü olmasına rağmen, eğer eski PES oyunlarının deneyimini ve kolay oynanışını seviyorsanız, PES 2015 tam aradığınız futbol oyunu. Konami’nin ilerleyen senelerde kesinlikle iyi bir futbol oyunu çıkarması için dersine çalışmasını gerekiyor. Herkese iyi oyunlar!

Exit mobile version