Suzerain inceleme

Suzerain, kelime anlamı ile hükümdar ya da başka bir devlet üzerinde otoritesi olan devlet anlamına geliyor. Bu oyunun adını duyduğumda aklıma Civilization serisi geldi. Suzerain’in yapımcısı Torpor Games, Berlin’de yer alıyor ve şirketin kurucuları Türk adları taşıyor. Bunun yanında grafik tasarımcıları da İzmir’den! Peki, buna neden fazladan dikkat ettim? Oyun giriş ekranında Nazım Hikmet Ran‘ın bir sözü karşımıza çıkıyor!

Suzerain inceleme

Suzerain, metin okuma ve karar verme ağırlıklı bir oyun. Strateji oyunlarında bazen daha fazla diplomasi seçeneği olsun isteriz. Suzerain, bize bu seçeneği başarılı bir şekilde sunuyor. Hayali Sordland ülkesinin başına geçecek, iç ve dış politika dengesini korurken ülkeyi kendi istediğiniz yöne aktarmaya çalışacaksınız. Başkan Rayne olarak, resesyon yaşamış bir ülkenin başında olacaksınız. Oyun ekranında Sordland’a ait şehirleri ve kısmen ülkenin dışını da gösteren bir haritaya sahibiz. Farklı eyaletlere ayrılmış ülkemizin her bölgesini mutlu tutmaya, onların sorunlarını gidermeye çalışıyoruz.

Tüm bunları, oyunun her köşesinde verdiğimiz kararlarla yaparken, dış güçlere koz vermemek adına Sordland’ın iç dinamiklerini dengede tutmak önemli hale geliyor. Oyunda ilerlerken, çok fazla bilgi ile karşılaşıyoruz. Oyunun henüz Türkçe dil desteği yok ve sadece İngilizce arayüze sahip. Metin duvarları ile karşılaşacağınız bu oyunda başarılı olmak için metinleri dikkatlice okumalı ve kararlarınızı dikkatli vermelisiniz. 1900’lerin başında doğuyor ve 1950’lerde ülkenin başına geçiyorsunuz. Sordland ile ilgili çok detaylı bilgiler var ve ekranda daha fazla bilgi almak için sağa sola tıklamaktan asla kaçınmayın!

Liderlerin despot eğilimlerine karşı demokrasi savaşı, ekonomi sistemleri ve yolsuzluklar ile ilgili başınız çok ağrıyacak. Oyunun derinliği, ülke yönetiminin birimlerinin dışında her biri farklı özelliklere sahip karakterlerle de belli oluyor. Öncelikle Başkan Rayne olarak siz, 1908’de doğuyorsunuz. Oyuna başlamadan önce hakkınızda bir ön hikaye yazılıyor. Bu hikayeyi de siz, kendi kararlarınızla yazıyorsunuz. Okul dönemi, okul sonrası, evlilik ve yönetimde olan United Sordland Party(USP-Sordland Birlik Partisi) bünyesine katılım… Kararlar verilirken bazıları sizi egonuzla savaşmaya itebiliyor. Daha dikkatli cevaplar verebilir ya da egonuzu düşünmeden, çözüme odaklı cevaplar da verebilirsiniz. 

Hangi kararı verirseniz verin, Suzerain sizin için zorlu olacak. Sordland, resesyonda bir ülke ve dışarıdan ülkenize dikilen gözler var. Verdiğiniz kararlar, kötü bir ekonomi ve iç politikadaki rakiplerinize rağmen verilecek. Yavaş yavaş, sorunlar büyüyecek ve inceldiğinizi hissedeceksiniz. Ne olursa olsun, küçük bir Game of Thrones havasını da elbette hissedeceksiniz. Suzerain karakterleri kendi fikirlerine sahip. Kendi amaçları ve pozisyonları var.

Bir medya devini nasıl kullanabilirsiniz? Yanınıza çekip, medyayı yönlendirebilir, bunun yanında onun isteklerine boyun eğebilirsiniz ya da bağımsız medyayı destekler, gücün yönlendirilmesini serbest bırakabilirsiniz. Sizi destekleyen eşiniz ve yakın dostlarınız güvende hissetmenizi sağlasa da gidişatı düzeltmek için yeterli olmayabilir. Serbest ekonomi modelini seçip, ülkeyi daha çok açabilir ya da kontrollü ekonomi modeliyle vatandaş odaklı ve daha sosyal bir politika güdebilirsiniz. Ne olursa olsun, Torpor Games bu detayları oyunda bulundurarak iyi bir iş başarmış.

Oyun ekranında çok hoşuma giden bir detay da her ideolojiden gazetenin yazıları günlük olarak önünüzde akıyor. Verdiğiniz kararlarla ilgili medya görüşlerini de buradan takip ediyorsunuz. Ekonomik bir sorunla ilgili verdiğiniz karar bu sorunu çözmek yerine konu değiştirmek ve gündemi istediğiniz yöne çekmek ise, karşınızda duran görüş genelde bu numarayı yutmuyor ve biraz alaycı ve sizi belki ekran başında gülümsetecek manşetler atabiliyor.

Suzerain, aksiyon dinamizmi olan bir oyun değil. Daha çok karşınıza metin duvarları çıkıyor ve sürekli okuyorsunuz. Elbette oyun henüz piyasaya sürüldü ve bu inceleme, versiyon 1.0 üzerine yapıldı. Güncellemeler ile birlikte ilerletilebilecek, benim gibi strateji severleri cezbeden bir oyun. Türkçe arayüzünün olmaması oyuncu tabanını etkileyecek olsa da çözülebilecek bir sorun. Dikkatimi çeken bir detay da oyunu rastgele kaydedip devam edemiyor oluşumuz. Başka bir oyun açarsak eski kaydımız da siliniyor. Bu, verdiğimiz kararların önemini artırmak için yapılmış olsa gerek. Karar anında yaşanacak heyecanı artırmak için güzel bir strateji. Öteki türlü, riskli bir anda oyun kaydı alınır ve istediğimiz gibi gitmezse eski oyun kaydını yükler ve diğer seçenekleri denerdik. Football Manager oyuncuları ne demek istediğimi anladı!

Exit mobile version