War Thunder

20. yüz yıla kadar dünyadaki tüm kanlı savaşlar, kılıçlarla, oklarla, barutun icadından sonra ise top ve ilkel ateşli silahlarla yapıldı. 20. yüz yılın başlarında kopan 1. Dünya Savaşı ise, savaşların şeklini ve gidişatını kökten değiştirdi. Artık meydan muharabeleri yerini yavaş yavaş taktiksel çarpışmalara bırakmaya başlamıştı. 1. Dünya Savaşı ile birlikte savaş alanlarına korkutucu tanklar, ve düşman askerlerine korku salan uçaklar da girdi. Artık dökülen kanın şekli değişmiş, savaşlar çok daha kanlı olmaya başlamıştı.

1. Dünya Savaşından kısa bir süre sonra patlak veren ikinci dünya savaşı ise artık modern savaşların başlangıcı oldu. Gelişmiş uçaklar ve tanklar, devasa savaş ve uçak gemileri, modern çıkarmalar, paraşütlü birlikler derken, savaş artık bugün bildiğimiz hale çok yaklaşmıştı. İşte War Thunder, modern savaş tarihinin başlangıcı sayabileceğimiz 2. Dünya Savaşında başlayan ve bizleri Kore Savaşı dönemine kadar götüren bir süreci gösteriyor.

Şuan için savaş alanlarının ölüm makineleri olan tanklar ve uçakları (yakında gemiler de eklenecek) mümkün olan en gerçekçi biçimde konu alan War Thunder, daha ilk bakışta detaylara gösterdiği özen ve gerçekçi grafikleri ile dikkat çekiyor. Rus oyun geliştirici firması Gaijin Entertainment tarafından geliştirilen yapım, oyun dünyasında görebileceğiniz en gerçekçi modellemelere sahip. Tamamen ücretsiz olarak oynanabilen War Thunder’da 5 adet ülkenin savaş araçları hizmetimize sunulmuş. Bu ülkeler 2. Dünya Savaşının da baş aktörleri olan İngiltere, Almanya, Rusya, Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya olarak belirlenmiş. War Thunder’da istediğiniz ülkenin savaş araçlarını oyunu oynayarak geliştirebiliyor, ve zamanda yolculuk yapar gibi daha üst seviye araçları oynayarak açabiliyorsunuz.

Ancak Free2Play bir oyun olması dolayısı ile tankların ve uçakların üst seviyelerini açmak için oyunu bir hayli oynamanız gerekiyor. Ayrıca Alman araçlarını açtığınızı varsayalım. Eğer Tanklar tarafında yoğunlaşırsanız, uçaklar bölümünde bir etkiniz olmuyor. Yani üst seviye tankları açabilmek için tank tarafında oynamalı, uçaklar için ise uçak bölümünde. Ayrıca hem tanklar hem de uçaklar kendi aralarında sınıflara ayrılmış durumda. Örneğin tanklar tarafında Ağır tanklar, orta tanklar, hafif tanklar, tank savarlar, tank avcıları, uçaksavarlar gibi farklı kategoriler mevcut. Bunlar içinde belirlediğiniz tank türü üzeride yoğunlaşmanızda fayda var. Ancak oyun bir müddet sonra örneğin Tiger II tankını açabilmeniz için, düşük seviye tanklardan 3-4 tane daha açmanızı isteyebilir. Bu da sizi farklı kategorileri de oynamaya zorluyor. Oyunun gelişme tarafı ne yazık ki uzun sürüyor. Hatta oyundaki bütün herşeyi açmak neredeyse imkansız diyebiliriz.

Ancak her F2P oyunda olduğu gibi War Thunder’da da gelişiminizi hızlandırabileceğiniz premium mevcut. Premium hesap satın alırsanız, tankları açmak için ihtiyacınız olan araştırma puanları ve oyun paralarında iki kata kadar artış görebiliyorsunuz. Bu sayede gelişme hızınız da neredeyse iki kat artıyor. Ayrıca oynadığınız her oyunda kazandığınız özel araştırma puanlarını, oyunun premium para birimi olan Golden Eagle’lar ile açmak istediğiniz tanklara veya uçaklara yatırabiliyorsunuz. Ancak bu işlemin bir hayli pahalı olduğunun altını çizmem gerekiyor.

Oyunun gelişme mekaniğini bir kenara koyarsak artık oyunun oynanış özelliklerinden bahsetmek istiyorum. Piyasada oldukça güçlü rakiplere sahip olan War Thunder’ı rakiplerinden ayıran bir numaralı özelliği, gerçekçiliği ve grafikleri. Oyunun gerçekçilik tarafına ise parantez açmak gerekiyor. Öyle ki War Thunder toplamda 3 farklı oyun mod’una sahip. Bunlar Arcade, Realistic ve Simulation olarak ayrılmış. Arcade tarafta hem uçaklar hem de tank çok daha hızlı, seri ve kolay bir şekilde yönetilebilirken, realistic mod’da bu durum çok daha zor ve karmaşık. Simulation’da ise işler gerçekten simülasyon haline dönüyor.

Arcade mod oynarken tankınız veya uçağınız ile nişan alırken merminin nereye düşeceğini görebiliyor ve ona göre ateş edebiliyorsunuz. Ancak realistik mod’da bu hesabı ya kendiniz yapacaksınız, ya da ateş ederek doğru konumu bulacaksınız. Ancak oyunun gerçekten zevkinin çıktığı ve en fazla gelir edilebilen mod’ların da realistic ve simulation mod’ları olduğunu belirtelim. Uçak tarafında realistic mod oynarken, hava alanından dahi kendiniz kalkıyor, ve düşman uçakları veya kara araçları ile bu şekilde çarpışıyorsunuz. Ancak realistic mod’da öldüğünüz anda sizin için o oyun bitiyor ve çıkıp başka bir oyuna girmek zorunda kalıyorsunuz.

Simulation Mod’da ise işler tamamen çığrından çıkıyor ve oyunu birinci şahıs kamera mod’unda oynamak zorunda kalıyorsunuz. Hele ki uçak tarafında simulasyon oynamak için kesinlikle ama kesinlikle bir joystick’e ihtiyacınız var. Çünkü uçak kontrolleri simulasyon mod’unda tamamen gerçekçi bir hal alıyor ve realistic mod’daki gibi mouse ile uçağınızı kolayca yönlendiremiyorsunuz. Ayrıca Simulasyon mod’unda düşman uçaklarını görmek için ekrandaki en küçük siyah noktalara dahi dikkat etmeniz gerekiyor. Ancak simülasyon ve ikinci dünya savaşı tutkunları için bu mod parayla satılan birçok oyundan dahi daha eğlenceli ve gerçekçi.

Grafikler tarafında ise aslında söylenecek çok söz var. Uzun yıllardır beta aşamasında olan yapım, yıllar içinde birçok grafiksel gelişmeye şahit oldu. Zaman içerisinde hem ışıklandırmalarda, hem efektlerde, hem fiziklerdeki gelişmeler, oyunu uzun zamandır takip eden herkesin malumudur. Ancak oyun henüz beta’dan yeni çıktığı için, oyunu hiç oynanamış olanlara söyleyebileceğim tek bir şey var ki, bu tip savaş araçlarına yoğunlaşmış bir oyunda görebileceğiniz en güzel grafikler, War Thunder’da mevcut. Hele ki uçak kullanırken bulutların güzelliği, her oynadığımda beni etkilemeyi başarıyor.

Şimdi oyunda eleştiriye açık noktalara değinmek istiyorum. Aslında yazının başlarında da belirtiğim gibi oyun ciddi anlamda Grind’e, yani deli gibi oynamaya bakıyor. Oyunda premium satın alsanız dahi yeni araçları açmak gerçekten ama gerçekten çok uzun sürüyor. Hele ki son araçları açmak hak getire, uzun yıllardır War Thunder oynayan ben bile henüz kendi elimle bir tek Tier V araç bile açabilmiş değilim. Bu durumun değişmesi gerekiyor. Oyuncuları oyunda tutmak için sürekli önümüze yeni araçlar koymak yerine, araçları geliştirmek üzerine bir oyun sistemi daha başarılı sonuçlar verebilir. Gaijin’in artık bunu ön planda tutması gerekiyor.

Bir diğer eleştiri konusu ise oyundaki araçların dengesizliği. Herhangi bir oyuna girerken seçtiğiniz aracın Battle Rating’e göre eşleştirme yapılıyor. Örneğin Leopard A1A1 tankının 8.0’lık battle rating’i, karşınıza yine bu ve bu değere yakın rakipler çıkmasını sağlıyor. Ancak oyundaki bazı Rus araçlarının Battle Rating’i biraz düşük, bu da oyun içerisinde dengesizliklere sebep olabiliyor. Ayrıca uçak tarafında da siz pervaneli uçaklar ile savaşırken, karşınızda jetleri bulabiliyorsunuz. Bu da can sıkan durumlardan biri.

Uzun lafın kısası War Thunder, günümüzde oldukça popüler olan savaş araçları oyunları içerisinde en başarılı yapımlardan biri. Eğer sabırlı bir yapınız var ve 2. Dünya Savaşı ve Kore savaşı dönemleri ilginizi çekiyorsa, War Thunder’a kesinlikle bir şans vermelisiniz.

Exit mobile version