Watch Dogs

Bu kadar beklenen ve hakkında bu kadar çok spekülasyon yapılan, yeri geldiğinde Grand Theft Auto serisiyle karşılaştırılan, hakaret edilen, sevilen, grafikleri yerden yere vurulan bir oyun hakkında inceleme yapmak, belki de bir oyun editörünün hayatındaki en zor işlerden biridir. Hele ki bu oyunun incelemesi (PS4 incelememiz için buraya tıklayabilirsiniz) yapılmışsa, bu iş daha da zor bir hal alır. İşte bu yazıda her ne kadar çok zor olsa da Watch Dogs’u anlatmaya çalışacağım.

Yola koyulalım

İlk olarak bu incelemenin belli başlı konuları içerip, oyunun geneline yönelik anlatım barındırmayacağını söylemeliyim. PC incelemesi söz konusu olduğu için oyunun üst düzey görselliğiyle ilgili bilgi verip, bir PC oyuncusu olarak tecrübelerimi aktaracağım. Bu yüzden sayfalar dolusu içerik beklemeyin.

Yine de bilmeyen arkadaşlar için oyunun hikâyesinden az da olsa bahsedelim. Watch Dogs, gelecekte bir zamandaki Chicago şehrinde geçiyor. Şehirdeki tüm “teknoloji” barındıran cihazlar, onları yöneten merkezi bir işletim sistemi yani Central Operating System (CtOS) tarafından denetleniyor. Konu işletim sistemi ve teknoloji olunca, bilgisayar korsanları da bu evrendeki yerlerini alıyorlar. Karakterimiz Aiden Pearce da başarılı bir bilgisayar korsanı. Geçmişte yaşadığı aile trajedisine yol açan suçlu geçmişi için adalet arayan Pearce, bu adaleti şehirde hack’lenebilen her türlü teknolojiyle birlikte arıyor. Hack yaparak trafik ışıklarını değiştirebilir, toplu taşıma araçlarını durdurabilir, sıcak su borularını patlatabilir ve tüm bunları kullanarak peşinizdeki polisten kaçabilir veya yakalamak istediğiniz kişiye tuzak kurabilirsiniz.

Genel olarak Watch Dogs’da oynanış bu yönde. Dediğim gibi çok fazla işin oynanış detayına bulaşmayacağım. İsterseniz Chicago’yla ve Chicago’nun PC’de nasıl göründüğüyle işe başlayalım. Yeni nesil konsol sahipleri, (eğer aradıkları görsellikse) üst düzey bir PC’leri de yoksa Watch Dogs’un gerçek görsel gücünden mahrum kalacak. Çünkü oyundaki Chicago, üst düzey sistemlerde ve iyi bir ekran kartıyla muhteşem görünüyor. Işıklandırma, şehir detayları, gölgeler, yumuşak geçişler, kaliteli kaplamalar… Ama dediğim gibi, bütün bunlar için iyi bir ekran kartına sahip olmanız şart. Bazı grafik ayarları (Özellikle nVidia’nın üst düzey Anti-aliasing özelliği TXAA için), 2 GB ve üzeri grafik hafızası istiyor. Bu yüzden bazı görsel özellikleri kullanabilmek için nVidia’nın üst düzey bir GeForce ekran kartına ihtiyacınız olacak. AMD karta sahip olanlar ise TXAA gibi nVidia’nın geliştirdiği teknolojilerden mahrum kalacak. Bu arada TXAA’dan, film tarzı bir antialiasing yöntemi olarak bahsedebiliriz. Küçük bir not ekleyelim: PC’de Watch_Dogs’u doğal 4K olmasa da 3840×2160 çözünürlükte oynamak mümkün. Yani aşırı zengin biriyseniz ve evinizde PC’nize bağlı bir Ultra HD televizyonunuz varsa (ki eminim sisteminiz günün en hızlı kişisel bilgisayarıdır), Chicago’yu yükseğin de yükseği çözünürlüklerde görmeniz mümkün.

Watch Dogs’u Playstore’dan satın almak için tıklayınız.
Watch Dogs: Deluxe Edition’ı Playstore’dan satın almak için tıklayınız.
Watch Dogs: Season Pass’ı Playstore’dan satın almak için tıklayınız.

DEVAMI DİĞER SAYFADA
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Watch_Dogs’un PC’deki görselliğinden bahsettik. Peki bu görsellik optimize çalışıyor mu? Aşırı yüksek olmayan sistemlerde bile birkaç özellik kısılarak kabul edilebilir bir fps oranı yakalamak mümkün. Hem de ışıklandırma, gölge, yansımalar gibi ekstra efektlerden mahrum kalmadan bu fps oranı kolayca yakalanabiliyor. Görsellikten büyük bir oranda feragat etmiş de olmuyorsunuz.

PC’nin getirdikleri

Oyunu konsollarda deneyenler, kaybolan cesetler ve objelerden bahsedeceklerdir. Grafik kartının hafızasıyla alakalı olan bu durum, PC’de yaşanmıyor. Yani yerde olan yerde kalıyor. Buna tabi ara sahnelerden önce park edip, sahne sonrasında aradığınız aracınız dâhil değil.

Kontroller PC’de daha rahat diyebilirim. En azından bir PC oyuncusu için kamera açısını kontrol etmek, konsoldan daha rahat görünüyor. Ancak konsol odaklı bir oyuncuysanız, bu durum sizin için farklı olabilir. Yine de ekranda imleci fareyle hareket ettirmek, daha hızlı hack yapıp, daha düzgün nişan almamızı sağlıyor.

Tüm bunların yanında görsel olarak tamamlanmamış/unutulmuş kısımlar da yok değil.  Örneğin hava kararmışken araçların farları önünde veya sokak ışıklarının altında durduğumuzda herhangi bir gölgemiz oluşmuyor. Fakat aynı durum, ara sahnelerde tamamen işlenmiş durumda. Bu ve benzer durumlar biraz can sıkıcı olsa da, genel olarak Watch_Dogs’un eğlencesini etkilemiyor.

Genel olarak Watch_Dogs

Buradan konsol sahibi olup da “Watch_Dogs oynayacağıma GTA 5’e devam ederim daha iyi” diyenlere söylemek istediklerim var. Bu söylemek istediklerimi de Ubisoft gibi bir markaya sempatim olmayan biri olarak dile getireceğim. Konsolda her iki oyun da oynanır. İkisi de bir arada sizlere eğlenceli saatler yaşatacak. Ancak PC sahipleri için şu an için GTA 5 PC’ye gelene kadar Watch_Dogs ve Grand Theft Auto 4 dışında uğraşılacak benzer bir oyun yok. Tabi burada Saints Row’dan da bahsetmeden geçmeyelim.

“Watch_Dogs alınır mı?” sorusunun cevabı “Kesinlikle, evet.”. Özellikle iyi bir sisteminiz varsa “Almayanı dövüyorlar” demekten kendimi alıkoyamıyorum. Elinizin altında koca bir şehir, keşfedilecek onca referans, bol aksiyon, bol hack, bol hız ve tabi ki iyi bir hikaye bulunuyor.

100 üzerinden vereceğim puanda kırdığım kısımlar, oyundaki bazı küçük hatalardan, görsel problemlerden ve benzeri kısımlardan olacak. Onun dışında şu an PC’de oynanabilecek en iyi açık dünya oyun Watch_Dogs. Şunu da belirtmek gerek, eğer konsol versiyonunu inceliyor olsaydım da bu oyun benden 90 gibi bir puan alırdı. Siz siz olun, Watch Dogs’u kaçırmayın. (GTA 5’i çok seviyor olsanız bile.)

Exit mobile version