Worms 3D

Bilgisayar oyunu tarihinin efsanevi parçaları vardır. Zaman ne kadar da geçse bazı oyunların o döneme ve tarih kattıklarına gölge düşmez. Örneğin platform oyunları için Gianna Sisters veya shoot’em right tipi için Turrican veya action için The Last Ninja bunlara gözkapalı örnek gösterilebilir. Bu tarz tarihe mal olmuş oyunların yaşadığı en büyük sorun onlardan güncellenmek suretiyle aynı başarıyı tekrar etmelerinin beklenmesidir. Güncel bir örnek vermek gerekirse Metal Gear Solid’in başarısı aslında devam niteliğindeki oyunun büyük ihtimalle gölgede bırakabilirdi. Zaten fanların bu konudaki devamlı tepki ve kaygılarını dile getirmesi işleri hepten zorlaştırmıştı. Zaten bu yüzdendir ki sinema tarihinden örnek vermek gerekirse En İyi Film Oscar’ını alabilen tek “devam” filmi Godfather Part II’dir. 

Elimizde ise yukarıda belirttiğimiz özelliklerin ve aşamaların hemen hepsini taşıyan WORMS var. İlk versiyonu 1995 yılında Amiga’ya çıkan Worms büyük keyifle oynanan ve kendinden uzun süre söz ettiren bir yapım olmuştu. Oyun Yıllar içinde yenilenmekte kısırlaşınca yapımcılar, cesur bir adımla kökten bir değişikliğe gitmiş ve oyunu tamamen 3D ortama aktarmayı başarmışlar. Hiç bilmeyenler için Worms’ü kısaca tanımalayalım. Worms sevimli solucanlardan oluşmuş 4 kişilik takımlar halinde oynanan ve bir adada takımların türlü silahlarla kapıştığı sıra-tabanlı ve son derece eğlenceli strateji oyunudur.

Worms
Kronolojisi

Oyunun
Adı

Sistem


Yayıncı


Tarih


Worms


Amiga

Ocean

1995

Worms

PC

MicroProse

1996

Worms:
The Director’s Cut


Amiga

Team 17

1996

Worms 2

PC

MicroProse

1997

Worms Armageddon

PC

MicroProse

1999

Worms Blast

PC

Team 17

2002

Takımını Kur, Silahını Kuşan…

Worms’den keyif almak için öncelikle ve mutlaka kendinize takım kurmanızı öneriyoruz. Bunun için Option bölümünden Team Creation’a gidebilirsiniz. Takımınızın ve solucanlarınızın isimlerini verebilir, mafya ve siber gibi pek çok sesten birini, Türkiye’nin de bulunduğu temsili bayrağınızı, takımınızın rengini, özel silahınızı seçebilirsiniz. Artık oyun boyunca da bu takımla zorlu ve keyifli görevlere çıkabilirsiniz. 

Bunları Biliyor musunuz ?
* Worms’ün orjinalinde Andy Davidson isimli bir kişinin bireysel çalışması olduğunu. 
* Oyunun ilk versiyonun Amiga için 1995’te çıktığını.
* 1996 Yılında oyunun geliştirme haklarını alan ve son Worms’ün yapımcısı olan Team17’nin Amiga yıllarında Alien Breed, Project X gibi dönemin klasik oyunlarına imza attığını.
* Wormnet’te Gaddar nickinin ben, Earthquake’in Erdinç Yılmaz olduğunu ve genellikle AnythingGoes kanalında oynadığımızı ve sizi de beklediğimizi ??

Worms her zaman olduğu gibi bu sefer de tek kişilik, LAN üzerinden veya internet üzerinden multiplayer oyun imkanı sunuyor. IP numarası üzerinden direkt bağlantı kurulamaması biraz can sıkıcı. Bu noktaya gelmeden önce hazır üç boyuta geçmişken bence tutorial bölümünü es geçmeyin. Eski Wormslerde ne kadar iyi olursanız olun zıplama, haritayı etkin kullanabilme, ve silahlara alışma gibi becerilerinizi 3D için yenilemeniz gerekiyor ! 

Single Modda oyun birbirini takip eden görevlerden oluşuyor. Aslında bu bölümleri oynamanız açılacak yeni map’ler ve bunların multiplayerda kullanılıyor olması nedeniyle büyük bir artı. Kaldı ki bölümler son derece eğlenceli. İlk göreviniz Medal of Honour ve Saving Private Er Ryan’a konu olan meşhur Normandia çıkarması. Mayın ve patlayıcıların ağırlıkta olduğu bu bölümü gülmekten kırılarak oynayacaksınız. 

Worms’ü bunca yıldır baş tacı yapan yegane unsur çok oyuncuyla sınırsız eğlence sunması. Online Multiplayer’dan yararlanmak için için Gamespy ID’nizin bulunması gerekiyor. Bunu da internete bağlıyken oyun içinden ücretsiz olarak halledebilirsiniz. Daha sonra Wormnet’e ve oradaki istediğiniz kanalda sohbet ve oyun imkanına sahip oluyorsunuz. Kanallarda ister mevcut bir oyuna katılabilir isterseniz kendiniz bir oyun host edebilirsiniz. Dört kişiye kadar desteklenen oyunda farklı yer şekilleri yaratmanız için sınırsız denebilecek imkanlar verilmiş. Örneğin kayaların büyüklüğünden, zeminden olan yükseklikleri veya birbirine olan uzaklıkları, hava koşulları gibi pek çok değişkeni seçerek değişik mekanlar yaratabiliyorsunuz. 

Kaygılar, Beklentiler… 

Tüm espirisi iki boyutlu zamanlarda oluşturulan Worms’ün üç boyutlu açıya geçmesi akıllara pek çok soru getiriyordu. Bunlardan en önemlisi patlamalar sonucu oluşacak hasar modellemeleri ve bunu hesaplayacak fizik motoruydu. Evet ! Kaya, bina ve zeminin parçalanması söz konusu. Tıpkı eski Worms’lerdeki gibi bazuka, el bombası gibi silahlar bir yere temas ettiğinde başta o bölgenin merkezi olmak üzere dış cepheye doğru patlamalar gerçekleşiyor. Tabii bunları iyi hesaplarsanız rakip solucanları su çukurlarına atabilir, mayınlara çarptırarak patlamanın etkisini kat be kat arttırabilirsiniz. Tüm bu yıkımın gerçekleşmesi gerçekten eski Wormslerle büyük benzerlik gösteriyor. Örneğin çılgın silahlarımız Yaşlı Kadın, Muz Bombası, Koyun gibi büyük patlayıcı silahların yıkım gücü önceden tam olarak kestirlemiyor ve tam hedef için usta bir atış gerektiriyor. Bunun yanında oluşan hasarlar da aynı iki boyuttaki oranda gerçekleşiyor. Gelgelelim, 3D ortamın bir getirisi olarak fizik motorunda bir ilerleme bekliyorduk. Mesela bir kulenin ortasını patlattığınız zaman üstte kalan bölüm tepede asılı kalmaya devam ediyor. Yapılan röportajlarda programcılar böyle bir teknolojinin oyunun genel havasını tamamen değiştireceği yönünde bilgi verip herkesin bina patlatarak bir yerlere gelmesinin oyunun felsefesine aykırı olduğunu belirtmişler. Bunun dışında Ninja İpi fanatikleri unutulmamış. Oyunda pek çok yere gitmenizi sağlayan “ip” başarılı bir şekilde 3D’ye geçirilmiş. Ancak kullanım doğal olarak zorlaşmış. Artık göremediğiniz bir mayına çarpabilir veya bir anda suya girip boğulabilirsiniz. Uçamanızı sağlayan JetPack ve yüksekten süzülerek belli bir noktaya inmenizi sağlayan paraşüt ise hayati hamlelerin baş mimarisi oluyor. Üzülerek belirtmem gerekiyor ki eski oyunlarda yer alan kazma ve yol açma (Drill, Blow) 3D ortama aktarılmamış.

Çevre adaptasyonunuzu tamamlamanız için gerken son kriter kontrollere alışmanız. Worms3D konroller açısından eski oyunlara göre çok daha zorlaşmış. Zaten serinin eski halkalarının en büyük artısı bilgisayarla hiç ilgilenmeyen birinin bile oyunu rahatça oynayabiliyor olmasıydı. Nitekim üç boyutlu ortam bu kolaylığı engelliyor. Kamera açıları da biraz zorlaşınca yer yer başınız ağrıyabiliyor. 

Genel bir değerlendirme yaparsak Worms’ün yoluna radikal ama çılgınca bir şekilde devam ettiğini söyleyebiliriz. Açıkçası 3D ortama geçmenin bende yarattığı büyük kaygılarla aldığım Worms beni etkilemeyi başardı. Özellikle sunum esnasısında Matrix göndermeli introlar, şirin grafikler ve multiplayer moduyla çok ama çok eğleneceğinizi garanti ediyorum.

Exit mobile version