“Evvvveeettt. Xbox One ülkemize geliyor. Harika olacak.” diye yazabilmeyi çok isterdim. Ancak bunu yazarsam da kendime ihanet etmiş olacağım. Basın olarak yolları bizimle kesişen tüm ürünlere eşit mesafede durabilmek, bizim için en önemli konulardan bir tanesi. Ancak ne yazık ki bu sefer kendimi o kadar sarsılmış, aldatılmış hissediyorum ki artık kelimelerimi de esirgemek zor geliyor.
Yıl 2003 idi yanılmıyorsam. Xbox’ın çıkışından bir yıl kadar geçmiş ve Türkiye’de de çıkacağı söylentileri başlamıştı. Hemen muhabirlik ruhum kabarmış, hiç bağlantım olmadığı halde defalarca telefon ettikten sonra Microsoft’ta ilgili kişi ile bağlantı kurup röportaj yapmıştım. O kadar güzel anlatıyordu ki, “sonunda oldu bu iş, ülkemizde de oyun sektörü gelişecek” diye düşünmüştüm. Kayıtlı yazıyı, kağıda döktükten sonra, “son olarak eklemek istedikleri birşey var mı?” diye sormak için firmaya yolladım. Gelen cevapla yıkıldım. Nasıl oldu ise birkaç gün içinde konsolun Türkiye’ye gelişi iptal edilmişti.
Sonrasında çıkan Xbox 360 ise ülkemize tam yedi yıl sonra getirildi. Süreci bir çoğunuz zaten biliyorsunuz. Konsolun nerede ise ömrünü tamamladığı dönem… O dönemde Xbox’tan sorumlu olan Levent Ertoğlu, kendisine verilen minimum bütçeler ile ürünün tanıtımı için elinden geleni yapıyordu. Elbette bu kişisel çabadan çok daha da öteye gidemedi ne yazık ki.
Geldik 2014 yılına. Konsolun çıkışından bir sene sonra diğer Avrupa ülkeleri ile birlikte ülkemizde de satışa sunulacağı açıklandı. Ancak satışa sunulacak olması, satılabileceği anlamına gelmiyor. Bunun için öncelikli olarak konsolu iyi tanımak gerekiyor.
Xbox One, sadece oyun konsolu değil. Bir eğlence merkezi olarak tasarlanmış. Oyun da oynayabiliyorsunuz, film de izleyebiliyorsunuz. Ayrıca uygulama mağazasından 3. Parti firmaların uygulamalarını da cihazınıza yükleyebiliyorsunuz. Bunun dışında oyunları da zaten cabası. Temel olarak ön plana çıkan özellikleri bunlar olsa da deneyimini de unutmamak lazım. Ancak tüm bu özelliklerine ragmen, ben Xbox One’ın ülkemizde iş yapacağına kesinlikle inanmıyorum. Neden mi? İşte sebepleri:
İlk olarak firmanın özellikle konsol tarafında Türkiye’ye bakışını sorgulamak lazım. Şu an için konsoldan sorumlu herhangi bir müdürü bulunmuyor. Bir sıkıntı yaşadığınızda (basın olarak) sadece pazarlama tarafında görevli ya da PR’dan sorumlu kişiler ile bağlantıya geçebiliyorsunuz. Onların da bu işe direkt odaklanmamış oldukları için bilgileri sınırlı kalıyor. Geçtiğimiz aylarda göreve getirilen kişiler ne yazık ki yerlerinde kalamadı. Sebep her ne kadar farklı gözükse de bu kişilere verilmeyen pazarlama bütçeleri ve buna bağlı olarak harikalar yaratılması beklendiği olarak düşünüyorum. Ne yazık ki konsol satışa çıktığında öksüz olacak.
Bir diğer nokta ise ürünün en önemli özelliği olan Xbox Live’ın henüz birçok servisinin Türkiye’de hizmete sokulamamış olması. Ürünü alacaksın ama TV izlemek istediğinde elinde ulaşabileceğin hiçbir içerik yok. Bunun için Amerika ve Avrupa’da büyük yayıncı kuruluşlar ile anlaşmalar yapılmış. Bunu her ülke kendi içinde çözüyor. MS Türkiye’nin bu konuda çalışmalar yaptığını, daha önce çalışanları belirtmişti. Ancak şu ana kadar elde edilmiş herhangi bir sonuç yok. Ürünün çıkmasına şunun şurasında da 10 gün kadar bir süre kaldı. Anlaşma yapılabilse bile çıkışta bir işe yaramayacak. Kaldı ki firmanın süreçlerini yakından bildiğimiz için filmleri ve verileri konsola öyle kolayca entegre edemeyecekleri gün gibi ortada.
Gelelim başka bir konuya. Konsolun bir tane bile Türkçe oyunu yok. Sony’nin bu konuda yıllardır gösterdiği çaba ortada. Ellerini taşın altına sokabilecek kadar cesurlar. Maliyeti yüzbin liraları bulan seslendirmeleri, yapımlara dahil edebilmek için var güçleri ile çalışırken, tek bir yerelleştirilmiş oyunu olmayan bir konsolu almak, ülkemize hakaret.
Sıra geldi en önemli konuya. Fiyatı. İlk çıkış fiyatı 1.599 TL. Dalga mı geçiyorlar bizimle, anlayabilmiş değilim. Millet Türkiye’den neden alsın ki konsolunu? Hemen az aşağımızda bulunan Dubai’de 1.000 TL gibi bir fiyattan satılıyor. Uçak biletini alıp gitsen ürünü de oradan alsan aynı fiyata geliyor nerede ise. Üstelik gezmiş de olursun. Geçenlerde Tayvan’daki satış fiyatları üzerine bir haber yapmıştık. 432 USD. Nerede ise yarı fiyatına.
Şimdi düşünüyorum da bu konsolu neden alayım ki? Bu paranı çöpe atmaktır. Tüm özelliklerini kullanamayacağın, yerelleştirilmiş bir oyun bulamayacağın bir cihaza bu kadar para bağlamak… Hiç ümidim olmasa da umarım beni utandırırlar.